Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ministrul interimar al Agriculturii i-a răspuns Maiei Sandu

© Sputnik / Miroslav RotariИон Пержу
Ион Пержу - Sputnik Moldova, 1920, 29.03.2021
Abonare
Ion Perju afirmă că Republica Moldova este asigurată cu toate produsele social importante (inclusiv grâu) și nu există temei de îngrijorare pentru populație.

CHIȘINĂU, 29 mart – Sputnik. Ministrul interimar al Agriculturii, Ion Perju, a venit cu o precizare, în contextul în care președintele Maia Sandu i-a solicitat Guvernului să impună restricții temporare la exportul grâului din rezervele de stat, în scopul asigurării securității alimentare a țării. Ministrul a menționat într-o postare pe Facebook că informațiile privind exportul de grâu din rezerva de stat ”sunt eronate și acuzațiile aduse sunt nefondate”.

Perju a precizat că ”Republica Moldova este asigurată alimentar la toate produsele social importante (inclusiv grâu)”, în corespundere cu Modului provizoriu de determinare şi calculare a bugetului minim de consum aprobat prin hotărâre de Guvern, și ”NU există temei de îngrijorare în rândul populației”.

El a menționat totodată că atribuțiile de administrare a rezervelor de stat țin în exclusivitate de competența Agenției Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care este desemnată în calitate de autoritate responsabilă, în conformitate cu Legea cu privire la rezervele de stat şi de mobilizare.

Ion Perju Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Societate
Perju: 2020 a fost cel mai prost an pentru agricultura Moldovei din ultimii 30 de ani

”De asemenea, potrivit art. 11 al aceleiași legi, eliberarea bunurilor din rezervele de stat în vederea împrospătării cu decalaj în timp şi cu titlu de împrumut, cu excepţia stocului intangibil (care constituie 30% din cantitate), se realizează pe un termen de până la 12 luni, la decizia Agenției Rezerve Materiale în baza unei garanții bancare sau financiare, cuantumul căreia va asigura cantitatea de bunuri scoasă din stocuri, precum și în baza achitării prealabile a plății pentru împrumut, în condițiile lipsei datoriilor față de rezervele de stat”, explică ministrul.

Astfel, Perju subliniază că Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului nu are tangențe la gestionarea grâului din rezervele de stat, decât cu titlu consultativ la etapa de elaborarea şi înaintare a propunerilor la Nomenclatorul bunurilor materiale din rezervele de stat şi la Nomenclatorul bunurilor materiale din rezervele de mobilizare.

Totodată, amintește ministrul, în conformitate cu prevederile art. 12 din Acordul încheiat cu Organizația Mondială a Comerțului, Republica Moldova nu poate institui o restricție la export, pe fundalul angajamentelor asumate la semnarea acestuia.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a adres-at luni Guvernului cu solicitarea de a aproba de urgență o Hotărâre prin care să impună restricții temporare la exportul grâului din rezervele de stat, ”în contextul informațiilor apărute în public cu privire la riscul exportului de grâu din rezervele de stat în an de secetă”. Sandu i-a cerut Guvernului să acționeze imediat în scopul asigurării securității alimentare a țării și a menționat că va sesiza  Procuratura Generală în legătură cu posibilele cazuri de implicare a instituțiilor statului în vânzarea rezervelor de stat ”cu prejudicii aduse țării și cetățenilor”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0