Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

SUA vor iarăși să-i învețe pe toți cum să trăiască. Sunt invitate îndeosebi Rusia și China

© REUTERS / POOL / Frederic J. BrownГоссекретарь США Энтони Блинкен (2-й справа), к которому присоединяется советник по национальной безопасности Джейк Салливан (справа), говорит перед Ян Цзечи (2-й слева), директором Центрального офиса по иностранным делам, и Ван И (слева) , Государственный советник Китая и министр иностранных дел, на открытии американо-китайских переговоров в отеле Captain Cook в Анкоридже, Аляска, США
Госсекретарь США Энтони Блинкен (2-й справа), к которому присоединяется советник по национальной безопасности Джейк Салливан (справа), говорит перед Ян Цзечи (2-й слева), директором Центрального офиса по иностранным делам, и Ван И (слева) , Государственный советник Китая и министр иностранных дел, на открытии американо-китайских переговоров в отеле Captain Cook в Анкоридже, Аляска, США - Sputnik Moldova, 1920, 29.03.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele Statelor Unite, aproape simultan, impune noi sancțiuni împotriva Chinei și îi invită pe Vladimir Putin și pe Xi Jinping să participe la summit-ul virtual dedicat schimbărilor climatice globale, programat în perioada 22-23 aprilie.

Conferința, la care sunt invitați patruzeci de lideri mondiali, va fi difuzată în direct.

Trebuie să recunoaștem că ideea noii administrații de la Washington de a organiza un eveniment de acest fel este foarte ingenioasă, întrucât urmărește să ucidă nu doi, ci chiar zece iepuri.

Wladimir Putin und Xi Jinping in China - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2021
China face front comun cu Rusia împotriva demersurilor SUA

Focalizarea pe agenda climatică le  permite democraților să sublinieze distanțarea față de politica președintelui precedent, care, pe toate căile posibile, demonstra o ignorare a problemelor ecologice. După ce SUA a revenit în Acordul de la Paris privind schimbările climatice, din cadrul căruia țara a fost retrasă de către Trump, Joe Biden, în cadrul summit-ului, va avea ocazia să demonstreze că Statele Unite sunt gata să meargă mai departe și să preia din nou rolul de lider mondial în această chestiune.

În același timp, problemele climatice au devenit de mult timp un ștreang, cu ajutorul căruia americanii și europenii încearcă să împiedice dezvoltarea concurenților lor – atât economici, cât și geopolitici. Mai mult decât atât, în lumea actuală, unde Occidentul își pierde rapid poziția dominantă, subiectul ecologiei rămânând a fi unul dintre puținele asupra căruia încă deține monopolul și, ca rezultat, încearcă să se folosească la maxim de el.

De exemplu, în 2023 UE va introduce un impozit pe carbon în ceea ce privește producția de import cu emisii mari de gaze cu efect de seră. Acestea includ, printre altele, petrolul, gazul, metalele, îngrășămintele, cimentul – mai pe scurt, o parte semnificativă a exporturilor rusești, care va deveni o provocare serioasă pentru producătorii autohtoni.

Dar, în afară de aspectele globale pe termen lung, summitul are și aspecte operative, cu ajutorul cărora Casa Albă încearcă să obțină beneficii maxime pentru sine.

Работа нефтяных станков - качалок - Sputnik Moldova, 1920, 02.12.2020
China întrece SUA la rafinarea petrolului: Va avea oare de câștigat Rusia

Invitația de a participa la summit a fost primită de către liderul rus și de către liderul chinez în momentul în care nu numai că  relațiile celor două țări cu Occidentul se află la cel mai jos nivel din ultimele decenii, ci și când au loc schimbări uriașe – și proaste – în relațiile internaționale ca atare, când se transformă percepțiile despre ce este posibil, adecvat și trebuie să fie în aceste relații.

Nu este nimic deosebit în faptul că există tensiuni aprige între state în ceea ce privește unele probleme și o cooperare productivă în ceea ce ține de alte probleme. Dimpotrivă, acest este un lucru absolut normal. Dar ceea ce se întâmplă acum depășește cu mult tradițiile constituite de-a lungul mai multor secole. Ministrul rus de Externe, comentând cele mai recente evenimente, a declarat că în Occident pur și simplu "s-au dezvățat să aplice diplomația clasică", care presupune "abilitatea de a se asculta unul pe celălalt, abilitatea de a se auzi reciproc și abilitatea de a găsi un echilibru al intereselor".

Iar dacă declarațiile uimitoare ale lui Joe Biden, în timpul interviului, despre președintele rus mai pot fi în continuare explicate prin particularitățile individuale ale președintelui american, atunci încălcarea protocolului și obrăznicia deschisă a secretarului de stat american față de China, în timpul întâlnirii bilaterale de la Anchorage, este imposibil să fie interpretate altfel decât o politică conștientă a Washingtonului.

The flag of China - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2021
China, pregătită să „răspundă oricând la amenințările și provocările” din partea SUA

Situația pentru Republica Populară Chineză este cu atât mai neplăcută, întrucât, odată cu venirea noului președinte la Casa Albă, existau speranțe privind încetarea sau cel puțin atenuarea cursului antichinez al fostului președinte. Chiar și Joe Biden personal și-a declarat intenția de a schimba conflictualitatea lui Trump pe o "concurență maximă" în raport cu Beijingul.

Deocamdată însă situația doar s-a înrăutățit. Și dacă Trump juca în principal pe câmpul economic, introducând în special taxe vamale pentru a crea obstacole bunurilor chinezești, atunci democrații au început să discute subiectul lor favorit  despre singura ideologie corectă și ard de nerăbdare să-i învețe pe cei din jur democrația, drepturile omului și responsabilitatea ecologică.

China a fost lovită de un nou val de acuzații, tema uigurilor fiind acum principală. Beijingul nu rămâne dator, drept urmare, are loc o nouă bătălie a sancțiunilor reciproce – Statele Unite, ca de obicei, au numit măsurile chinezești nefondate. Mai mult, cele mai grave consecințe reprezintă o amenințare nici măcar la adresa persoanelor oficiale, care au fost incluse în lista neagră, ci la adresa brand-urilor care au susținut campania antichineză. H&M, Nike și Adidas sunt pe punctul de a pierde o piață gigantică.

Эмманюэль Макрон  - Sputnik Moldova, 1920, 05.02.2021
Franța respinge intenția Washingtonului de a crea o alianță SUA-UE împotriva Chinei

Summit-ul climatic în curs de organizare este acum în favoarea Washingtonului și grație faptului că protecția mediului înconjurător este inclusă în setul de bază al valorilor și clișeelor ideologiei liberal-globaliste și, prin urmare, asigură puncte suplimentare de presiune asupra adversarilor. Prin intermediul invitației la eveniment, administrația Statelor Unite încearcă să pună autoritățile ruse și chineze într-o poziție nefavorabilă din toate punctele de vedere.

Dacă Putin și Xi vor ignora conferința, ei pot fi acuzați de iresponsabilitate, de ignorarea intereselor omenirii și ale propriilor țări și, în același timp, de lașitate: nu au riscat să participe la eveniment doar din cauza faptului că a fost organizat de SUA.

Dacă liderul rus și cel chinez vor participa la summit, nu există nicio îndoială că americanii vor face tot posibilul pentru a-și demonstra superioritatea și chiar pentru a crea unele situații umilitoare pentru Moscova și Beijing. După negocierile scandaloase din Alaska, de la SUA nu se mai poate aștepta o respectare a protocolului diplomatic, iar formatul online cu transmisie directă va oferi cu atât mai mult Washingtonului, în calitate de organizator, o mulțime de oportunități pentru ”ieșiri porcoase”.

De altfel, în planul său inteligent, SUA au omis un aspect foarte important. Prin acțiunile sale recente, Occidentul a obținut consolidarea uniunii ruso-chineze. Vizita recentă a lui Serghei Lavrov în China a demonstrat acest lucru extrem de clar.

Așa că, la orice intrigi și capcane ale Washingtonului, Rusia și China vor rezista împreună, fapt care poate aduce surprize neplăcute pentru americani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0