Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Franța respinge intenția Washingtonului de a crea o alianță SUA-UE împotriva Chinei

© AP Photo / Francois MoriЭмманюэль Макрон
Эмманюэль Макрон  - Sputnik Moldova, 1920, 05.02.2021
Abonare
Președintele Franței Emmanuel Macron a declarat că UE nu ar trebui să se alieze cu Statele Unite împotriva Chinei chiar dacă este mai apropiată de Washington în virtutea valorilor comune.

BRUXELLES, 5 feb – Sputnik, Daniela Porovăț. Declarații foarte importante ale președintelui Emmanuel Macron, menite să dejoace planurile SUA de a constitui o alianță cu UE împotriva Beijingului.

„O situație de a ne uni cu toții împotriva Chinei este un scenariu de cea mai mare conflictualitate posibilă. Aceasta, pentru mine, este contraproductivă”, a spus Macron ieri pentru think tank-ul Atlantic Council din Washington.

Președintele francez a explicat că un front comun împotriva Chinei, așa cum unii lideri europeni ar fi tentați să accepte în ideea reconstruirii alianței UE-SUA sub administrație Biden - riscă să facă Beijingul mai puțin cooperat în probleme legate de combaterea schimbărilor climatice și să complice lucrurile în Asia, inclusiv în Marea Chinei de Sud.

French Economy Minister Emmanuel Macron - Sputnik Moldova, 1920, 29.09.2020
Rusia
Macron: cooperarea cu Rusia, necesară pentru pacea în Europa

Macron a declarat de asemenea că următoarele trimestre vor fi critice pentru liderii Chinei și pentru China, ținând cont de abordarea multilaterală anunțată de noua administrație americană în relațiile internaționale.

De aceea, președintele francez a lansat din nou ideea unui summit între cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU - China, Franța, Sua, Regatul Unit și Rusia. De amintit că Macron a încercat să organizeze un astfel de summit în 2020 dar planurile au eșuat din cauza tensiunilor dintre Washington și Beijing.

Macron a fost primul lider european care a subliniat importanța abordării Chinei ca bloc de către UE prin includerea cancelarului german Angela Merkel și a lui Jean-Claude Junker, fostul președinte al Comisiei Europene, într-o vizită bilaterală a președintelui chinez Xi Jinping în Franța în martie 2019.

Macron și alți lideri europeni nu au împărtășit abordarea agresivă a administrației Trump față de China, teoretizând în schimb că Beijingul este în același timp un „partener, concurent și rival sistemic”.

Liderul francez a mai afirmat în cadrul discuțiilor avute la think tank-ul american că SUA este un partener în ceea ce privește schimbările climatice, Beijingul rămânând în Acordul de la Paris în timp ce administrația Trump s-a retras din acesta.

Unul dintre primele ordine executive semnate de noul președinte american Joe Biden a vizat reîntoarcerea SUA în Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

„Cred că trebuie să avem discuții cu China privind o agendă climatică îndrăzneață și eficientă. Și cred că noul angajament din partea Statelor Unite este de asemenea o bună oportunitate de a avea o discuție despre asta”, a mai afirmat Emmanuel Macron.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0