China, pregătită să „răspundă oricând la amenințările și provocările” din partea SUA

© Sputnik / Iliy PitalevThe flag of China
The flag of China - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2021
Abonare
Beijingul a declarat că va continua să monitorizeze manevrele militare ale SUA lângă China continentală și Taiwan, avertizând că China este pregătită să răspundă „amenințărilor și provocărilor” din partea SUA.

BUCUREŞTI, 4 feb – Sputnik, Doina Crainic. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Wang Wenbin a declarat joi reporterilor că Beijingul a urmărit cu atenție trecerea unei nave de război americane prin strâmtoarea Taiwan.

„China va continua să mențină un nivel ridicat de alertă în orice moment, fiind pregătită să răspundă oricând la toate amenințările și provocările și să apere cu hotărâre suveranitatea națională și integritatea teritorială. Sperăm că Statele Unite vor juca un rol constructiv în favoarea păcii și stabilităţii regionale, şi nu invers”, a declarat Wang, citat de RT. 

Joi, distrugătorul cu rachete ghidate USS „John S. McCain” a trecut prin strâmtoarea Taiwan, prima trecere a marinei SUA pe această cale navigabilă în 2021.

„Tranzitul navei prin strâmtoarea Taiwan este o dovadă a angajamentului SUA față de un spaţiu Indo-Pacific liber și deschis”, a declarat purtătorul de cuvânt al Flotei a Şaptea, locotenentul Joe Keiley, care a descris tranzitul ca fiind unul „de rutină” și „în conformitate cu dreptul internațional”.

Wladimir Putin und Xi Jinping in China - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2021
China face front comun cu Rusia împotriva demersurilor SUA

Beijingul a cerut în repetate rânduri Washingtonului să respecte principiul „o singură China” și să nu întreprindă acțiuni care ar afecta relațiile chino-americane, precum și pacea și stabilitatea de-a lungul strâmtorii Taiwan.

Totuşi, Taiwanul își menține independența față de China, iar noua administrație Biden și-a reiterat angajamentul „solid” de apărare a insulei.

De asemenea, Beijingul a cerut SUA să renunțe la efectuarea manevrelor militare în și în jurul apelor disputate din largul Chinei.

La doar câteva zile după ce președintele Joe Biden a preluat funcția, un grup de transportatori americani condus de USS „Theodore Roosevelt” și trei nave de război au intrat în Marea Chinei de Sud, însemnând o continuare a manevrelor efectuate în timpul administrației Trump. Armata SUA a declarat că măsura a fost adoptată pentru a promova „libertatea mărilor”.

Administrația Biden a fost îndemnată de Beijing să se angajeze într-un dialog mai amplu pentru a reduce tensiunile care s-au intensificat între cele două superputeri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0