Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Scenarii politice: Ce ar putea urma după consultările fracțiunilor cu Maia Sandu

© Sputnik / Miroslav RotariVictor Juc
Victor Juc - Sputnik Moldova, 1920, 28.03.2021
Abonare
În cadrul emisiunilor realizate în studioul Radio Sputnik Moldova, mai mulți experți și analiști poltici au vorbit despre scenariile care ar putea avea loc pe arena politică în viitorul apropiat, după tentativa eșuată de învestire a Guvernului Grosu.
Analist politic, despre posibile scenarii privind rezolvarea crizei politice

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", analistul politic Victor Juc a fost rugat să comenteze situația în care fostul candidat la funcția de premier Igor Grosu a afirmat că, după ședința de joi, au fost întrunite toate condițiile pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Pe de altă parte, cei din majoritatea parlamentară formalizată spun că, atâta timp cât există voință politică și voturile necesare pentru învestirea unui nou guvern, președintele țării este obligat să demareze noi consultări și să înainteze un alt candidat, cel propus de majoritate.

În acest context, rolul determinant îi revine Curții Constituționale și președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, susține Victor Juc.

"Curtea urmează să se pronunțe în privința a două probleme. În prima deja a fost sesizarea Partidului Socialiștilor, privind prima desemnare a doamnei Natalia Gavrilița. Eu nu sunt jurist și pot să-mi permit să spun că, în cazul dat, această sesizare este susceptibilă de neadmitere pentru că faptul juridic deja s-a consumat. Deci, socialiștii au dreptul să se adreseze la Curtea Constituțională dar, cel mai curând, decizia Curții va fi de neadmisibilitate", a opinat analistul politic.

Potrivit lui, cea de-a doua chestiune în care Înalta Curte ar putea să fie solicitată va veni din partea președintelui țării, Maia Sandu, cu privire la constatarea circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului și de declanșare a alegerilor anticipate.

"În cadrul consultărilor cu fracțiunile parlamentare se vor confrunta două opinii: pe de o parte, noua majoritate formalizată, în susținerea candidaturii domnului Vladimir Golovatiuc, iar pe de altă parte - solicitările altor actori de a se adresa la Curtea Constituțională pentru a constata prezența circumstanțelor de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate", a remarcat interlocutorul.

© Sputnik / OsmatescoVictor Pușcaș
Scenarii politice: Ce ar putea urma după consultările fracțiunilor cu Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 28.03.2021
Victor Pușcaș

În același timp, constituționalistul Victor Pușcaș a precizat pentru Sputnik Moldova că președintele nu poate să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegeri anticipate până când nu va consulta fracțiunile parlamentare și nu va primi un aviz pozitiv din partea Curții Constituționale.

"În timpul consultărilor, majoritatea parlamentară poate să înainteze candidatul său. În Constituție este scris că președintele poate să accepte candidatura, deși nu este obligat", a subliniat fostul președinte al Curții Constituționale.

Stanislav Pavlovschi - Sputnik Moldova, 1920, 26.03.2021
Expert: Va lua sau nu în serios Maia Sandu propunerea majorității parlamentare
Totodată, Victor Pușcaș a explicat că există unele "ferestre deschise" pentru a evita alegerile parlamentare anticipate. Expertul a subliniat că, după ce deputații PSRM au contestat la Curea Constituțională decretul de numire al Nataliei Gavrilița la funcția de premier, s-ar putea constata că prima tentativă de învestire a premierului nu a fost consumată.

"Trebuie să mai fie încă o tentativă. Și atunci poate să se vină cu candidatul majorității parlamentare. Dar trebuie să vedem dacă ea există, pentru că aceasta este o majoritate nu politică, ci tehnică. Adică se adună numai pentru a vota un candidat la funcția de prim-ministru. Dar majoritatea politică mai garantează și susținerea politică a guvernului în viitor", a conchis Pușcaș.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a invitat în data de 26 martie fracțiunile și grupurile parlamentare pentru a discuta subiectul dizolvării Parlamentului. Doar patru fracțiuni parlamentare au participat vineri la consultările lansate de președintele țării. Luni, 29 aprilie, șeful statului îi așteaptă la discuții și pe deputații PSRM și cei de la "Pentru Moldova".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0