Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Viața în Irlanda pe timp de pandemie: Mărturiile unei moldovence

© Photo : Arhivă personală / Alina TârceagAlina Târceag
Alina Târceag - Sputnik Moldova, 1920, 26.03.2021
Abonare
Din data de 26 decembrie 2020, în Irlanda este instituită carantină strictă pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19. Care sunt restricțiile ce trebuie respectate și ce amenzi riscă cei care nu se conformează noilor măsuri?
Viața în Irlanda pe timp de pandemie: Mărturiile unei moldovence

Alina Tîrceag, moldoveancă stabilită în Irlanda de mai bine de cinci ani, a povestit cu lux de amănunte despre situația în care se află statul Irlandez și cum luptă cu pandemia care face ravagii în întreaga lume.

De trei luni, Irlanda se află în cea mai strictă carantină. Aceasta a fost instituită după Crăciun, adică din 26 decembrie și va fi valabilă până pe 5 aprilie. Până atunci statul a venit cu diverse măsuri de prevenire a răspândirii virusului, însă acestea erau mult mai lejere. 

"În prezent, cea mai mare restricție vizează deplasările. Acestea s-au redus la raza de 5 kilometri de la domiciliu. Persoanele trebuie să dețină acte ce motivează deplasarea lor în caz că depășesc această limită. De asemenea, călătoriile în scop turistic sunt interzise, doar cele în scop medical sau de serviciu sunt permise", a precizat Alina Tîrceag.

Cât privește activitatea secotrului HoReCa – toate cafenelele, restauranetele și PUB-urile și-au sistat activitatea pentru vizitatori, fiind posibiliă doar livrarea produselor. Grădinițile, școlile, colegiile și universitățile de asemenea au fost închise, iar toate actvitățile au fost trecute pe regim online.

Медсестра с вакциной AstraZeneca в Сеуле  - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2021
Olanda și Irlanda au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca
"Din a doua jumătate a lunii martie, treptat au început să deschidă unele creșe și școli, însă copiii sunt repartizați pe grupuri pentru a evita aglomerația. Totuși, puține sunt cele care activează în regim normal, iar despre o relaxare ușoară a restricțiilor în acest sens se vorbește că va avea loc din luna aprilie", a precizat interlocutoarea.

Cei care nu respectă regimul de carantină sunt obligați să plătească amenzi usturătoare ce variază între 500 și 2500 euro, iar poliția locală efectuează controale drastice în acest sens.

Alina Tîrceag susține că lockdownul instalat de către autoritățile din Irlanda, dar și începutul procesului de vaccinare, au efecte benefice în vederea combaterii pandemiei. Dovadă sunt și ultimele statistici ce demonstrează o ușoară descreștere a numărului noi de infectări.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0