Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Olanda și Irlanda au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca

© REUTERS / Jung Yeon-je / Pool Медсестра с вакциной AstraZeneca в Сеуле
Медсестра с вакциной AstraZeneca в Сеуле  - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2021
Abonare
Încă două state europene au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca după cazurile grave de reacții adverse din ultima perioadă care au determinat renunțări în lanț la utilizarea acestui vaccin

BRUXELLES, 15 mart – Sputnik, Daniela Porovăț. Olanda a suspendat de ieri utilizarea vaccinului AstraZeneca până la 28 martie inclusiv. Decizia a fost luată ca măsură de precauţie după cazurile de reacții adverse din Danemarca şi Norvegia.

„În baza noilor informaţii, Autoritatea olandeză pentru medicamente a recomandat, ca măsură de precauţie şi în aşteptarea unei anchete mai aprofundate, să suspende administrarea vaccinului AstraZeneca”, a informat Ministerul Sănătăţii din Olanda.

Și Irlanda a suspendat tot ieri vaccinarea cu AstraZeneca, după situațiile raportate în Norvegia unde au fost identificate cazuri de cheaguri de sânge după vaccinare.

Vaccinul AstraZeneca - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2021
Societate
Reacția Ministerului Sănătății după ce România a suspendat vaccinarea cu AstraZeneca

Oficialii din sistemul de sănătate irlandez au anunțat că administrarea vaccinului este "amânată temporar", deși nu s-a înregistrat niciun caz suspect pe teritoriul țării lor.

Această decizie a venit după recomandarea comisiei responsabile cu programul de vaccinare din Irlanda de a pune în aplicare această măsură, deja în vigoare în mai multe ţări, în numele "principiului precauţiei", potrivit unei declaraţii a medicului şef Ronan Glynn.

Potrivit ultimelor cifre oficiale publicate miercuri, 109.000 de doze de vaccin AstraZeneca au fost administrate în Irlanda, dintr-un total de 570.000 de doze din toate tipurile de vaccin.

Recomandarea autorităţilor irlandeze de sănătate a venit după un raport al Agenţiei Norvegiene pentru Produse de Sănătate care a anunțat "patru noi cazuri grave de cheaguri de sânge la adulţi" care au primit o injecţie cu vaccinul produs de laboratorul anglo-suedez.

Шприц на фоне логотипа AstraZeneca. - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Probleme grave după vaccinarea cu AstraZeneca – Danemarca suspendă procesul

Mai multe ţări au anunţat suspendarea injecţiilor cu vaccinul AstraZeneca, invocând principiul "precauţiei" din cauza temerilor legate de formarea de cheaguri de sânge. Printre acestea se numără Austria, Danemarca, Italia, Norvegia, Estonia, Lituania  Luxemburg,  Letonia, Islanda.

Cum se apără AstraZeneca
Grupul farmaceutic AstraZeneca a reacționat public, declarând că o "analiză a datelor noastre de siguranţă pentru peste 17 milioane de doze de vaccin administrate nu a arătat nicio dovadă a unui risc crescut" în ceea ce priveşte cheagurile de sânge.

"De fapt, cifrele pentru acest tip de problemă medicală sunt mult mai mici la cei care sunt vaccinaţi comparativ cu ce s-ar aştepta la nivelul populaţiei în ansamblu", a fost răspunsul companiei la scandalul suspendării utilizării vaccinului în mai multe țări.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0