Nu încercați să repetați: F-35, distrus din propria armă, daunele – 2,5 milioane de dolari

© AFP 2024 / Fabrice CoffriniИстребитель пятого поколения F-35 Lightning II
Истребитель пятого поколения F-35 Lightning II  - Sputnik Moldova, 1920, 26.03.2021
Abonare
Avionul de luptă mutirol F-35B al Corpului Marin al SUA (USMC), deasupra poligonului «Yuma Range» din Arizona, a fost distrus cu propria împușcătură.

Cel mai nou, scump și inutil avion de vânătoare al SUA, F-35 Lightning II, impresionează observatorii cu cele mai incredibile ”eșecuri” și ”aventuri”, subliniind superioritatea excepțională a tehnologiilor americane în domeniul vânzărilor de echipamente militare imperfecte. Uneori, avionul ”invizibil” se uimește pe sine însuși.

Истребитель F-35 - Sputnik Moldova, 1920, 13.01.2021
De ce SUA au amânat din nou producția în serie a modelului F-35

Avionul de luptă mutirol F-35B al Corpului Marin al SUA (USMC), deasupra poligonului «Yuma Range» din Arizona, a fost lovit de propria împușcătură, când proiectilul de fragmentare a explodat imediat după ce a ieșit din țeava tunului aviatic. Avionul a suferit daune semnificative la nivelul fuzelajului. Pilotul nu a fost rănit, dar cu greu a reușit să întoarcă F-35B la baza aeriană. Conform estimărilor prealabile, daunele sunt de peste 2,5 milioane de dolari. Povestea este ciudată, aproape incredibilă.

Configurația avionului F-35B pentru infanteria marină este echipată cu un tun aviatic GAU-22/A Gatling (GPU-9/A), cu calibrul de 25 mm, care este situat în partea de jos a corpului aeronavei. Deasupra poligonului «Yuma Range», au fost folosite proiectile semi-perforante de fragmentare explozivă, incendiar-trasoare PGU-32/B SAPHEI-T. De obicei, explozibilul din ele se activează cu o mică întârziere atunci când lovește ținta. Reprezentantul oficial al Corpului Marin, căpitanul Andrew Wood, a declarat că este în curs de desfășurare o anchetă, printre ipoteze – proiectil de proastă calitate, care a ajuns întâmplător în arsenalul avionului de vânătoare. Oricum ar fi, incidentul de ”clasă A” din luna martie confirmă natura complexă a problemelor și primitivitatea tehnologică a avioanelor F-35.

Avioane de vânătoare ruseşti interceptează bombardiere americane în Extremul Orient: Video>>>

Dezvoltat de Lockheed Martin, avionul de luptă multirol discret și multifuncțional de a ”cincea generație” F-35 Lightning II este bine vizibil pe radarele unui posibil inamic high-tech, este sortit din start eșecului în lupta cu avioanele de vânătoare mai rapide și mai manevrabile de generația 4+ și nu a demonstrat niciodată, într-o atmosferă de luptă, o eficiență ridicată în ceea ce privește distrugerea țintelor terestre. Defectele fundamentale de construcție ale F-35 sunt într-atât de semnificative și de neeliminat încât Pentagonul, în 20 de ani de la primul zbor în octombrie 2000, așa și nu a autorizat niciodată producția de masă a modificărilor F-35A (pentru Forțele Aeriene), F-35V (pentru Corpul Marin), F-35C (pentru Marină). Nu este o coincidență faptul că aliații europeni ai Statelor Unite se străduiesc, sub orice pretext posibil, să refuze achiziționarea avioanelor de vânătoare scumpe și inutile. De exemplu, în martie, Regatul Unit a redus cu 65% comenzile pentru F-35V ”din cauza crizei economice”.

Catastrofă din cauza ”amețelilor”

Spre deosebire de țările europene, Japonia continuă să asambleze avioanele de vânătoare F-35A la fabrica Mitsubishi Heavy Industrie din Nagoya, ceea ce oferă un câștig minim de preț în comparație cu primirea mașinilor gata asamblate din Statele Unite. Un avion ”japonez” F-35 costă 86,3 milioane de dolari, un avion american original – 86,76 milioane de dolari. Sunt comandate doar 147 de aeronave pentru o sumă de aproximativ 13 miliarde de dolari. În același timp, Statele Unite nu au oferit Japoniei accesul la unele tehnologii sensibile ale avionului F-35, iar forțele aeriene japoneze de autoapărare sunt nevoite uneori să sacrifice reputația piloților lor pentru a ”salva fața” avionului ”invizibil” american.

Amerikansk jagerfly F-35 Lightning II - Sputnik Moldova, 1920, 22.02.2021
Catastrofă avia cu evoluție lentă: Norii se adună din nou asupra avionul de vânătoare F-35

În primăvara anului 2019, în timpul unui zbor de antrenament, în apropierea bazei aeriene Misawa, unul dintre cele patru avioane japoneze F-35A, la o viteză mai mare de 1000 km pe oră, a căzut în Oceanul Pacific. Pilotul experimentat, maiorul Akinori Hosomi, din anumite motive, nu a putut să se catapulteze sau să semnaleze primejdia. Avionul de vânătoare pur și simplu a dispărut. Mai târziu, au găsit locul catastrofei, resturile aeronavei și parțial – rămășițele pilotului. F-35A Lightning II era distrus într-atât, încât a fost extrem de dificil să se afle cauzele catastrofei. Cu atât mai paradoxală a fost declarația oficială a Forțelor Aeriene japoneze: accidentul a fost cauzat de amețelile pilotului. Cel mai incredibil fenomen din orice armată a lumii – pilotul unui avion de vânătoare suferă de amețeli. Pe de altă parte, în multe țări există deseori probleme cu supercomputerul de la bordul avionului F-35.

În mai 2020, avionul de luptă multirol F-35A din componența celei de-a 58-a escadrile a Forțelor Aeriene ale SUA s-a prăbușit în timpul zborului de antrenament, în apropierea bazei Eglin din Florida. Pilotul a supraviețuit și a informat despre faptul că a pierdut controlul asupra avionului de vânătoare. Mașină este capricioasă. De asemenea, există și opinia că cabina și dispozitivele de comandă de la bordul avionului F-35 ar fi ”prea high-tech” pentru pilot. Cât face doar casca de zbor ”de realitate suplimentată” (de 400 de mii de dolari).

În ciuda presiunii din partea Lockheed Martin, Pentagonul, în ianuarie 2021, a amânat din nou, pentru o perioadă nedeterminată, lansarea în masă a producției avioanelor ”invizibile” F-35 – din cauza problemelor tehnice ale aeronavei. Rezistența dură a Forțelor Aeriene ale SUA continuă din 2017 și este de înțeles. Avionul este periculos pentru a fi exploatat chiar și pe timp de pace (anterior a fost prezentată lista incompletă a catastrofelor F-35). Avantajele virtuale ale avioanelor F-35 nu rezistă la întâlnirea cu realitatea dură – la viteze mari, aeronava începe să se dezmembreze, iar acum este considerată o aeronavă subsonică, cu posibilitatea de a efectua accelerații supersonice pe termen scurt – conform pașaportului.

Eșec sistemic

Costul fiecărei aeronave pentru Forțele Aeriene ale SUA este redus la 80 de milioane de dolari și totuși Pentagonul continuă să critice F-35 pentru ”siguranța dubioasă, cerințele de întreținere foarte ridicate și costurile de operare mari”. În ciuda faptului că avionul de luptă multirol este declarat gata pentru luptă și a intrat în arsenalul Forțelor Aeriene ale SUA în 2014, el este încă ”foarte departe de a fi gata pentru luptele de mare intensitate”, și ”este puțin probabil ca va fi gata înainte de 2025”. Poate că, până atunci, Rusia și China vor începe să construiască avioane de vânătoare de-a șasea generație. Vă reamintesc că avionul ”monstru-invizibil” F-35 (transportator de perspectivă de arme nucleare) a fost creat anume pentru capacitățile militare și teritoriile vaste ale Federației Ruse și ale Republicii Populare Chineze. În toamna anului trecut, Statele Unite au numit F-35 principala armă a NATO împotriva Rusiei.

Многофункциональный истребитель пятого поколения Су-57 на воздушном параде Победы в Москве - Sputnik Moldova, 1920, 19.08.2020
De ce SUA sunt îngrijorate de ”îmbunătățirea” avionului de luptă rusesc Su-57

Potrivit Pentagonului, aproximativ două treimi din parcul american de avioanelor F-35 este incapabilă să zboare din cauza problemelor legate de motorul F135. Mai exact, doar 36% de ”fulgere” sunt gata să zboare. Catastrofa conceptuală, sistemică, tehnologică și logistică a celui mai scump program de armament din istoria mondială F-35 Joint Strike Fighter, cu un cost total de peste 1,7 trilioane, este agravată de o lipsă de finanțare – nu ajung doar 10 miliarde de dolari. Iar timpul este în defavoarea ”invizibilului”.

Avionul de vânătoare rus Su-57 cucerește lumea: Ce urmeaza?>>>

Inferioritatea avionului F-35 a devenit evidentă încă în 2008, în cadrul simulării computerizate a ”războiului din strâmtoarea Taiwan” al analiștilor RAND – John Stillion și Harold Perdue (ex-piloți militari cu experiență de luptă). ”Fulgerele» americane au pierdut de două ori bătălia multi-etapă în fața avioanelor de vânătoare chineze de a patra generație (F-35 au fost complet distruse). Analiștii au demonstrat că noul avion de luptă multirol nu este capabil să reziste aeronavelor moderne ale unui posibil inamic și va juca doar un rol minor: ”Este inferior în ceea ce privește accelerarea, viteza verticală, posibilitățile. De asemenea, are o viteză maximală mică. Nu poate ataca în planurile verticale”. Acest fapt nu a oprit realizarea proiectului global, patologic și cu un cost de trilioane de dolari.

Dorința inițială a americanilor de a obține – contrar legilor fizicii – trei aeronave într-una (simplă pentru Forțele Aeriene, bazată pe transportoare pentru Marină, cu decolare și aterizare verticală pentru Corpul infanteriei marine) condamnă F-35 Lightning II la o continuare a ”aventurilor” pe timp de pace și la înfrângere în cazul unui conflict militar cu un adversar high-tech. Promovarea insistentă a avioanelor ”invizibile” în țările aliate promite cel puțin evitarea pierderilor financiare. Continuarea va urma.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0