Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Catastrofă avia cu evoluție lentă: Norii se adună din nou asupra avionul de vânătoare F-35

© Public DomainAmerikansk jagerfly F-35 Lightning II
Amerikansk jagerfly F-35 Lightning II - Sputnik Moldova, 1920, 22.02.2021
Abonare
Două treimi din numărul total al avioanelor F-35 deținute de americani nu pot zbura din cauza unor probleme la motor. Aeronava are multe defecte grave de proiectare, nu a trecut testările stabilite de Pentagon și încă nu este aprobată pentru producția în serie.

Avionul de luptă multirol F-35 Lightning II trebuia să devină un simbol de înaltă tehnologie al exclusivității și puterii militare americane, dar în cazul ”fulgerului” este indicată limita capacităților complexului militar-industrial al Americii. Asistăm la o catastrofă cu evoluție lentă a avioanelor stealth de-a ”cincea generație”.

Interceptarea bombardierelor strategice americane de către aviația rusă - Sputnik Moldova, 1920, 20.06.2019
Video
Interceptarea bombardierelor strategice ale SUA „B-52H” de către avioanele rusești „Su-27”

Două treimi din numărul total al avioanelor F-35 deținute de americani nu pot zbura din cauza unor probleme la motor. Aeronava are multe defecte grave de proiectare, nu a trecut testările stabilite de Pentagon și încă nu este aprobată pentru producția în serie. Astăzi, Forțele Aeriene ale SUA sunt gata să abandoneze F-35 în favoarea avionului de vânătoare mai simplu F-16 de generația 4+.

Pentru început, Pentagonul a propus reducerea comenzii pentru F-35A cu peste 40% – de la 1763 la 1050 de avioane. În același timp, Forțele Aeriene ale SUA analizează posibilitatea plasării comenzii pentru ”vechiul”, dar sigurul, F-16 Fighting Falcon. Manevrele sunt forțate.

Avionul de luptă multirol F-35 este exploatat de către Forțele Aeriene ale SUA de mai bine de cinci ani, dar suferă cronic de o pregătire scăzută și de multiple probleme de producție. Anterior, viceministrul Apărării Ellen Lord a anunțat că 36% dintre avioanele de vânătoare F-35 Lightning sunt bune pentru zbor, restul aeronavelor fiind ”doar parțial funcționale”. Gradul de pregătire pentru luptă este determinat într-o măsură mai mică de Forțele Aeriene și într-o măsură mai mare – de defectele de proiectare ”incorigibile”, care duc la distrugerea fizică a sistemelor de acoperire stealth, a corpului, a motorului, a sistemelor de navigație și de asigurare a vieții pilotului.

Многофункциональный истребитель пятого поколения Су-57 на воздушном параде Победы в Москве - Sputnik Moldova, 1920, 19.08.2020
De ce SUA sunt îngrijorate de ”îmbunătățirea” avionului de luptă rusesc Su-57

Aliații și partenerii americanilor, care au achiziționat F-35 la un preț de aproximativ 100 de milioane de dolari unitatea (Marea Britanie, Norvegia, Israel, Italia, Singapore, Coreea de Sud, Japonia), s-au dovedit a fi înșelați în așteptări – aeronava nu corespunde parametrilor generației a 5-a, este departe de a fi pregătită pentru luptă, adică incapabilă să îndeplinească sarcinile potrivit scopului. Coada paradoxală formată pentru un produs «necopt» al complexului militar-industrial american nu dispare. Emiratele Arabe Unite au semnat recent un contract pentru furnizarea a cincizeci de F-35. Israelul și-a anunțat intenția de a-și mări flota de «fulgere» până la trei escadrile (până la 40 de vehicule). Și acest lucru poate fi explicat doar prin plata camuflată «pentru prietenia» cu Statele Unite.

F135 – cel mai puternic ratat

Anterior, s-a raportat despre distrugerea învelișului stealth și a corpului «fulgerului» la viteze supersonice, despre întreruperile permanente ale aprovizionării cu oxigen (a piloților) și «greșelilor» software-ului avionului F-35. Inginerii încearcă să remedieze deficiențele pe parcursul exploatării, dar problemele critice cresc văzând cu ochii.

Nave militare, Marea Neagră. Imagine de arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2021
Rusia
În Marea Neagră distrugătorul SUA este din nou "distrus": ce urmează?

Avionul de vânătoare F-35A al Forțelor Aeriene ale SUA este echipat cu motorul F135, pe care americanii îl consideră «cel mai puternic, folosit de orice avion de vânătoare din lume». Însă anume el este și motivul principal al producției reduse a modelului F-35: supraîncălzirea stratului de suprafață de pe palele turbinei duce la crăparea palelor și scoaterea din funcțiune timpurie a motorului. Capriciosul F135 necesită o deservire tehnică frecventă și crește semnificativ costul de operare a aeronavei. Pentru comparație, o oră de zbor a avionului F-35 costă 31 de mii de dolari, iar o oră de zbor a ”bătrânului” F-16 – mai puțin de 8 mii de dolari. De altfel, compania Pratt & Whitney nu produce suficiente motoare de rezervă pentru F135, nici măcar în condiții de pace. Dacă mâine ar începe un război, o treime din numărul total de aeronave F-35 se vor ridica la cer, apoi numărul lor va scădea zilnic – nu din cauza apărării antiaeriene a inamicului, ci banal, din cauza «oboselii» metalului.

F-16 la fel trebuie schimbat

Pentru a-și menține pregătirea de luptă, Forțele Aeriene ale SUA sunt forțate să reducă numărul avioanelor F-35 și să le înlocuiască cu avioanele de vânătoare modernizate F-16 Fighting Falcon (adoptate în 1979, astăzi sunt în serviciu 790 de avioane de vânătoare de acest tip). Avionul de vânătoare multifuncțional ușor de a patra generație F-16 are o greutate maximă la decolare de 21,8 tone, este capabil să transporte până la 7,7 tone de bombe aviatice și rachete în 9 puncte de suspensie. Raza de luptă este de 1700 km, viteza maximă - 2200 km/h. Aceasta este o aeronavă bună pentru conflictele regionale, dar faptul că se face un pas înapoi de la ”generația a cincea” nu este bun (degradare tehnologică). Pentagonul caută compromisuri.

Le chasseur Su-57 - Sputnik Moldova, 1920, 23.12.2020
Avionul de vânătoare rus Su-57 cucerește lumea: Ce urmeaza?

Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul Charles K. Brown Jr., s-a opus achiziției «antichităților» (F-16) și a solicitat dezvoltarea unei clase complet noi de avioane de vânătoare ușoare cu un singur motor – mai ieftine și mai simple decât F-35, dar mai moderne decât F-16. Brown Jr. le-a numit aeronave ”de generația patru și jumătate sau cinci minus”. Forțele Aeriene Americane au lansat un program de cercetare pentru a evalua fezabilitatea înlocuirii avioanelor de vânătoare F-16 Fighting Falcon cu noi avioane de luptă. Studiul va fi finalizat până la începutul anului fiscal 2023.

Problema este complicată de faptul că F-35 este singurul avion de vânătoare de ”generația a cincea” produs în lumea occidentală. Avioanele de vânătoare Boeing F-15 și F-18, care concurează convențional cu F-35, sunt modele de-a patra generație a erei Războiului Rece și sunt învechite. Aliații europeni ai Statelor Unite nu se angajează să-și dezvolte propriul avion de vânătoare de-a cincea generație, iar Regatul Unit, Polonia, Belgia, Italia investesc fără speranță în achiziționarea avioanelor F-35 americane. Costul total al dezvoltării «fulgerului» a depășit 400 de miliarde de dolari, dar acest lucru s-a dovedit a fi doar începutul cheltuielilor iraționale ale fondurilor bugetului național.

De ce SUA se tem de sistemul S-400 cumpărat de Turcia? - Sputnik Moldova, 1920, 19.12.2020
Video
De ce SUA se tem de sistemul S-400 cumpărat de Turcia?

Comitetul Senatului pentru Forțele Armate (SUA) a numit F-35 ”un exemplu crestomatic… al unui sistem de achiziții de apărare defect”, iar binecunoscutul politician (în trecut pilot) John McCain, decedat deja, a remarcat pe bună dreptate : ”Performanța record a modelului F-35 a fost atât un scandal, cât și o tragedie în ceea ce privește costul, grafica și producția”. «Fulgerul» va pune încă mult timp la încercare rezistența Forțele Aeriene ale SUA și aliații săi. Vor trebui suportate ”capriciile” costisitoare ale F-35.

Pe fondul eșecurilor cronice ale proiectului avionului stealth F-35, progresul tehnologic al avionului de vânătoare rusesc Su-57, care zboară cu succes, pare deosebit de optimist. Su-57 este primul dintre avioanele de a cincea generație din lume care a început asimilarea rachetelor hipersonice. Americanii sunt obligați să recunoască superioritatea armelor rusești.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0