De ce SUA sunt îngrijorate de ”îmbunătățirea” avionului de luptă rusesc Su-57

© Sputnik / Andrey Stanavov / Accesați arhiva multimediaМногофункциональный истребитель пятого поколения Су-57 на воздушном параде Победы в Москве
Многофункциональный истребитель пятого поколения Су-57 на воздушном параде Победы в Москве - Sputnik Moldova
Abonare
Atenția constantă a specialiștilor americani asupra avionului de luptă Su-57 indică asupra dorinței lor de a dezvălui toate secretele acestuia. Publicațiile americane de specialitate au mai multe obiecții față de Su-57, însă principala este superioritatea în luptă.

Desigur, unele îndoieli în SUA sunt determinate de vizibilitatea pe radare a aparatului de zbor rusesc (care cică ar fi inferior la capitolul „invizibilitate” comparativ cu avionul american F-22 Raptor) și de lipsa informației despre motoarele de nouă generație, dar publicațiile lunare abordează în special ceea ce îi îngrijorează cu adevărat pe „parteneri”.

IV Международный военно-технический форум Армия-2018. День первый - Sputnik Moldova
Rusia
Forțele aerospațiale ruse vor primi drone de asalt cu o rază lungă de acțiune în 2021

Ediția americană a ”The Drive” a raportat că s-a îmbunătățit calitatea construcției avionului de luptă Su-57, inclusiv „toleranța inginerească a panoului de înveliș”. Și analizează fiecare milimetru pătrat al imaginii avionului de luptă în serie, publicată de corporația ”Suhoi”. O atenție deosebită este acordată sistemului de ghidare cu infraroșu din partea frontală (101KS-B), colectoarelor de aer asimetrice modificate la baza marginilor conducătoare ale stabilizatorilor verticali twin și a sondei de alimentare în aer, din materiale compozite. Cele mai grave temeri ale americanilor sunt confirmate: Su-57 este în continuă îmbunătățire, deși, potrivit autorilor de la ”The Drive”, a fost mult timp „o combinație armonioasă de capacități adaptate la o doctrină mai riguroasă a i aeriene și mai puțin de rețea”. Și este capabil să „neutralizeze inamicul cel mai bine dotat din punct de vedere tehnologic”.

Su-57 este un luptător multifuncțional de a cincea generație, conceput pentru a distruge toate tipurile de ținte aeriene în lupte pe distanțe lungi și pe distanțe scurte, distrugerea țintelor terestre și de la suprafața apelor ale inamicului cu depășirea sistemelor de apărare anti-aeriană a inamicului, monitorizarea spațiului aerian la distanțe mari față de locul de dislocare, distrugerea sistemului de control al aviației inamicului.

Acesta este un complex de luptă puternic, care include aproximativ cincisprezece dintre cele mai noi arme aeronautice aer-aer și aer-suprafață, inclusiv rachete anti-navă cu o rază de acțiune de până la 250 de km, și ”Kinjal”-ul hipersonic. Mai mult decât atât, raportul dintre sarcina de luptă a Su-57 și masa sa este semnificativ mai mare decât cea a avioanelor din a patra generație.

Истребитель F-35 - Sputnik Moldova
Modernizarea F-35 ca urmare a unei reputații îndoielnice

Cel mai nou avion de luptă a atins un grad ridicat de superioritate tehnologică, a fost testat în condiții de luptă în Siria și nu este o coincidență faptul că Ministerul rus al Apărării a comandat nu două sau trei, dar 76 de avioane Su-57 pentru primul lot.

Perfecțiunea nu are limite

Anterior, The Drive a analizat mai multe caracteristici tehnologice ale modelului Su-57, inclusiv cele pe care nu le are avionul de luptă american de generație a cincea F-22.

În primul rând, este vorba de radare integrate în corpul aeronavei, cu o antenă cu fază activă „X-band H036 Belka”, care oferă un câmp de vedere mai larg, un tablou situațional pentru pilotul și permit efectuarea de tehnici tactice mai bune decât în ​​cazul oricărui alt avion de luptă.

Fără a intra în adâncurile „efectului Doppler”, remarcăm că „radarele laterale” îi permit avionului Su-57 să obțină o autonomie ridicată în căutarea de ținte, noi grade de invizibilitate pentru radarele inamice, fără a pierde eficiența desemnării țintei pentru propriile rachete de la bord (precum și în arsenalul aeronavelor de însoțire sau a dronelor de atac).

Avionul rusesc Su-27 a interceptat avioane de recunoaștere ale SUA  - Sputnik Moldova
Video
Avionul rusesc Su-27 a interceptat avioane de recunoaștere ale SUA

Avionul de luptă Su-57 are un vector de tracțiune tridimensional care permite manevre incredibile în aer, iar această calitate nu este deținută de niciun alt avion de a cincea generație. Dacă muniția va fi folosită în totalitate în lupta pe distanțe lungi sau scurte, viteza și manevrabilitatea avionului Suhoi vor rămâne o garanție fiabilă de supraviețuire în luptă.

Inspiră respect și caracteristicile „off-road” ale modelului Su-57, care are un șasiu armat, anvelope mari și clape pentru noroi. Un astfel de avion de luptă de a cincea generație este capabil să utilizeze o rețea largă de aerodromuri operaționale (neasfaltate) fără a necesita o „armată de vehicule de curățat”. Centrala auxiliară a modelului Su-57 asigură o autonomie ridicată a bazării, consum redus de combustibil în timpul lucrărilor la sol, economisind resursele motoarelor principale.

Pentru exploatarea aeronavelor americane F-22 și F-35, care sunt mai fragile și mai capricioase, sunt necesare câmpuri aeriene „civilizate” (terenurile neasfaltate înseamnă moarte pentru acestea), pe care sunt nevoiți să le construiască în România, Polonia și în Țările Baltice (este foarte scump).

U.S. Air Force F-16 Fighting Falcon, right, and F-35A Lightning IIs assigned to the 34th Expeditionary Fighter Squadron Hill Air Force Base, Utah, taxi toward the end of the runway during the exercise VIGILANT ACE 18 at Kunsan Air Base, South Korea - Sputnik Moldova
Noile probleme ale F-35: Ce nu este în regulă cu avionul de luptă american

De asemenea, este o adevărată umilința tehnologică pentru „parteneri”, remarcabilul complex de război electronic ”Himalaia” (EW), care este capabil să transforme avioanele de luptă din a cincea generație a unui potențial inamic în aeronave de a patra generație, adică să-i facă vizibili pe F-35 și F-22, apoi să le „dezarmeze”.

Sistemul electronic integrat de război radio-electronic este distribuit pe fuzelaj și pe aripile Su-57, astfel încât permite blocarea și protejarea aeronavei împotriva rachetelor cu focoase autoghidate din toate unghiurile și proiecțiile. Raza de acțiune a complexului „Himalaia” depășește raza rachetelor aer-aer ale unui potențial inamic. Probabil, același sistem de război radio-electronic va fi integrat în cel mai nou UAV rusesc "Ohotnik".

Evoluție și revoluție

Publicația americană Military Watch anunța pe 18 august: „Rusia folosește noile tehnologii ale Su-57 pentru a-și îmbunătăți bombardierele tactice Tu-22M3M”. Este remarcat faptul că platforma Su-57 „combină o gamă largă de tehnologii de generație viitoare, de la un set de senzori până la sisteme electronice de război și de protecție cu laser”, care pot fi integrate în alte clase de aeronave de luptă și vor determina un nou nivel tehnologic, în special, a bombardierelor supersonice transportatoare de rachete Tu-22M3M. Forțele aeronautice rusești sunt înarmate cu aproximativ 70 de aeronave de acest tip, contunuă modernizarea acestora și dotarea cu noi rachete de croazieră X-32 cu o rază de acțiune de până la 1000 de km.

Флаги США, Эстонии и НАТО рядом с истребителем F-35A Lightning II ВВС США на авиабазе Эмари - Sputnik Moldova
De ce Pentagonul vrea să investească $130 de milioane în baza aeriană Câmpia Turzii

Integrarea nu este o figură de stil. Modernizarea Tu-22M3M utilizează deja platforma de comunicare Su-57, care are o rată mare de transfer de date și eficiență energetică. Configurația deschisă a sistemului va permite sporirea rapidă a funcționalităților tehnice, inclusiv prin actualizări de software. Testele de zbor au demonstrat caracteristici operaționale ridicate, iar noul sistem va fi integrat și în bombardierul strategic T-160M2.

Astfel, echipat cu un complex fundamental nou de avionică profund integrate, cu o arhitectură deschisă, cu un nivel ridicat de automatizare a controlului și suport inteligent pentru echipaj, Su-57 creează premize pentru dezvoltarea tehnologică a „fraților” mai mari.

Anterior, pe site-ul Military Watch, au apărut informații despre testarea Su-57 în iunie 2020 ca centru de comandă pentru avioanele de luptă de generația 4++ Su-35 (care se află în dotarea Forțelor Aerospațiale rusești din 2014). Experimentul a fost realizat „în condiții reale de luptă” și a dovedit că Su-57 este capabil să funcționeze într-un spațiu informațional unificat cu Su-35, crescând semnificativ eficacitatea de luptă sinergică. Vom remarca faptul că în „rețelele” Pentagonului și NATO, nu există o astfel de interconexiune.

De asemenea, este bine când supremația aeriană aduce profit pe piața internațională a armelor. Military Watch subliniază: ”Extinderea capacităților de interacțiune ale Su-57 și Su-35 nu numai că va crește potențialul lor de luptă, ci va face ca și noul avion de luptă să fie mai atractiv pentru exportatorii Su-35 și Su-30SM".

Americanii nu au pus în discuție încă avantajul principal și strategic al avionului de luptă Su-57 de generația a cincea, dar experții chinezi au observat deja inteligența artificială promițătoare integrată în sistemul de control al avioanelor de luptă. Cred că aceasta este o adevărată revoluție în domeniul militar: Avionul rusesc Su-57 este capabil să îndeplinească 90% din sarcini în regim automatizat și chiar să acționeze complet automat în conformitate cu un program prestabilit. Dacă pilotul este rănit sau ucis în luptă, sistemul de control va determina în mod independent țintele principale și secundare, va construi un traseu, va aplica lovitura și va readuce aeronava la bază.

Международный военно-технический форум Армия-2019. День третий - Sputnik Moldova
Arma rusească: „Laleaua” termonucleară - cel mai puternic mortier din lume

Am remarcat deja posibilitatea interacțiunii cu avioanele de luptă Su-35, cu toate acestea inteligența artificială a Su-57 poate funcționa împreună cu drona de atac grea S-70 „Ohotnik”, care are propria „inteligență” și capacitatea de a transporta mai mult de șase tone de bombe și rachete pe o distanță de până la 5000 de kilometri.

Astfel de vehicule, puternice și imprevizibile din punct de vedere tehnologic pentru inamic pe un câmp de luptă ipotetic, nu lasă nicio șansă „bătrânilor” precum Raptorul F-22.

Între timp, firmele rusești MiG și Suhoi dezvoltă deja (integrat) un avion de luptă de generația a șasea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0