Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Flori vii sau artificiale: Ce ducem la morminte - Răspunsul preoților și al ecologiștilor

© Sputnik / Victor CiobanuCimitir
Cimitir - Sputnik Moldova, 1920, 26.03.2021
Abonare
În ultimii ani se vede tot mai des tendința moldovenilor de a duce la mormintele apropiaților flori artificiale și diverse coroane din plastic. Aceste ornamente sunt mai ieftine, însă reprezintă o adevărată catastrofă pentru mediu și sol, susțin ecologiștii.

CHIȘINĂU, 26 mart – Sputnik. Florile artificiale au început să fie înlocuite cu cele vii, mai ales pentru prețul mic pe care îl au. Oamenii între trebuie să știe că ele sunt din plastic și afectează destul de grav mediul înconjurător.

Asta a declarat ecologistul Anatolie Prohnițchi într-un interviu pentru Sputnik Moldova. 

"Florile și aceste ornamente pentru cimitire sunt o sursă de poluare fiindcă sunt confecționate sută la sută din plastic și au nevoie de zeci de ani pentru a se descompune în sol. Ele se importă din China la un preț foarte și foarte mic și evident că nu pot fi de calitate. Sunt un adevărat pericol pentru sol și oamenii ar trebui să înțeleagă asta", a declarat ecologistul Anatolie Prohnițchi. 

Mai mult, ecologistul susține că această piață cu flori artificiale nu este suficient de verificată către de autorități. 

Moldova riscă să rămână fără lapte de producție autohtonă - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2021
Video
Moldova riscă să rămână fără lapte de producție autohtonă: Care sunt cauzele

"Aceste flori ar trebui testate la intrarea în țară, nu au certificat de conformitate și se vând peste tot, inclusiv pe marginea drumurilor și toți care doresc se ocupă cu această afacere", a precizat ecologistul Anatolie Prohnițchi.

Am încercat să vedem și poziția preoților cu privire la această situație. Părintele Octavian Moșin ne-a spus că biserica nu încurajează enoriașii să ducă flori artificiale nici la morminte și nici la biserică.

"Într-adevăr este o problemă în ultima vreme faptul că cimitirele se umplute cu tot felul de coroane și flori artificiale. Înțelegem că poate este afacerea cuiva, dar și mai comod și mai ieftin, fiindcă florile naturale sunt mai scumpe, dar întotdeauna lucrurile în biserică au purtat amprenta naturaleții, pentru că atât lumânările erau din ceară de albine, uleiul era din floarea soarelui natural și florile care erau aduse trebuiau să fie naturale. Este o modă care vine mai degrabă din occident, pentru că și acolo vedem că se pune accent pe ceea ce este artificial, dar asta nu neapărat încurajează biserica", a spus preotul Octavian Moșin. 

Люди в поминальные дни на кладбище Святого Лазаря - Sputnik Moldova, 1920, 04.05.2019
Societate
Apelul ANSA de Blajini: Nu mâncați pe morminte
În aceste condiții, preotul încurajează enoriașii să pună accent pe flori vii, dar mai cu seamă să aibă o atitudine frumoasă față persoana care a decedat. 

"Dacă venim la biserică și vrem să aducem flori, să luăm naturale. Dacă mergem la un privechi sau la o înmormântare -  să luăm ceva simbolic sau să ne rugăm pentru acea persoană, să ținem o zi de post și atunci nici nu va fi nevoie de acele coroane sau alte elemente din plastic care împânzesc cimitirele. Încurajăm ca în prejma mormintelor să se sădească flori multianuale, copaci sau verdeață. Avem soluții, doar să fie dorință. Recomandarea este ca oamenii să vină cu doar o floare naturală, dar care să exprime dragostea față de persoana care a decedat", a mai spus preotul Octavian Moșin. 

© Facebook / Natalia LozanPărintele Octavian Moșin
Flori vii sau artificiale: Ce ducem la morminte - Răspunsul preoților și al ecologiștilor - Sputnik Moldova, 1920, 26.03.2021
Părintele Octavian Moșin

În data de 2 mai, creștinii ortodocși vor marca cea mai importantă sărbătoare religioasă – Învierea Domnului, iar peste o săptămână, adică pe 9 și 10, va fi Paștele Blajinilor. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0