Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vor susține socialiștii cabinetul Grosu: Ce spune liderul PSRM

© Sputnik / Miroslav RotariPSRM
PSRM  - Sputnik Moldova, 1920, 25.03.2021
Abonare
Igor Dodon a menționat că votul de joi va demonstra dacă mai există o majoritate parlamentară care să sprijine candidatura lui Golovatiuc.

CHIȘINĂU, 25 mart – Sputnik. Partidul Socialiștilor (PSRM) încă nu a decis dacă va vota pentru guvernul lui Igor Grosu. Șeful formațiunii politice, Igor Dodon, a declarat acest lucru miercuri,  în cadrul unei emisiuni TV. El a menționat însă că le va propune colegilor săi de partid să nu-l susțină pe premierul desemnat de Maia Sandu.

”Încă nu am luat o decizie. La ora 8.30 avem Comitetul Executiv Politic, apoi o ședință a fracțiunii, iar apoi voi ține un briefing ", a explicat Dodon.

Politicianul a sugerat că PSRM, cel mai probabil, nu va sprijini candidatul propus la funcția de prim-ministru.

Parlament  - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2021
Politică
Acordarea votului de încredere Guvernului Grosu, la latitudinea Parlamentului

"Cum aș putea ridica mâna pentru o persoană care i-a numit pe transnistreni separatiști. Persoană care ar trebui să aibă un dosar penal pentru împiedicarea votării. Mă vor înțelege oamenii?" - a întrebat Dodon.

El a criticat de asemenea programul și componența guvernului propuse de Grosu.

”Arătați-mi ce au făcut acești oameni? Țara este ”în flăcări”, aici este nevoie de profesioniști. De aceea, categoric nu trebuie votat acest guvern și le voi propune colegilor mei să nu voteze", a spus șeful PSRM.

Igor Dodon a mai menționat de asemenea că, dacă parlamentul nu va vota pentru guvernul Grosu, majoritatea parlamentară va insista asupra înaintării candidaturii lui Vladimir Golovatiuc la funcția de premier.

Liderul socialist a făcut referire la explicațiile Comisiei de la Veneția, unde este spus că Parlamentul nu poate fi dizolvat dacă în forul legislativ există 51 de deputați care sunt gata să voteze guvernul.

"Credem că în acest caz nu există motive de dizolvare. Vom lupta împotriva abuzurilor Maiei Sandu și a Curții Constituționale, promit. Promit că nu vom permite desfășurarea alegerilor așa cum vrea Maia Sandu, când avem  2 mii de cazuri noi (de coronavirus - n.red.) și zeci de morți. Sunt pentru alegeri anticipate, însă după ce vom stăvili pandemia ", - a spus președintele PSRM.

Totodată însă, Dodon a menționat că votul de joi în forul legislativ va arăta dacă mai există o majoritate parlamentară în sprijinul candidaturii lui Vladimir Golovatiuc.

Церемония инаугурации президента Майи Санду  - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2021
Politolog, despre retragerea lui Durleșteanu și cine o dirijează pe Maia Sandu

Joi, 25 martie, Parlamentul ar urma să examineze programul și echipa candidatului desemnat la funcția de premier Igor Grosu. Ulterior, deputații vor vota pentru sau contra guvernului Grosu.

Precizăm că marți, 23 martie, Igor Grosu a publicat lista miniștrilor pe care-i propune în viitorul guvern. El a informat Secretariatul Parlamentului că dorește să-și prezinte în fața deputaților echipa guvernamentală și să solicite votul de încredere. Conform listei prezentate, cabinetul de miniștri propus de Igor Grosu nu diferă cu mult de cel propus de Natalia Gavrilița. Una din diferențe este faptul că în locul Rozalinei Albu, care anterior a fost propusă de Gavrilița în funcția de ministru al Finanțelor, este propus fostul candidat înaintat de Maia Sandu la funcția de premier, Natalia Gavrilița. Iar cea de-a doua diferență este candidatura lui Vladimir Bolea la funcția de ministru al Agriculturii, în locul vinificatorului Ion Luca. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0