CHIȘINĂU 25 mart - Sputnik. Autoritățile locale din sănătate susțin că în Capitală situația epidemică este cea mai gravă, iar unele restricții ar trebui înăsprite, dar nicidecum nu poate fi vorba despre un lockdown total.
Șeful adjunct al direcției sănătate a primăriei Chișinău Boris Gîlcă a declarat în cadrul emisiunii „Logica Puterii” de la Radio Sputnik Moldova că o carantină totală în Chișinău ar bloca activitatea tuturor instituțiilor importante din țară.
„Acest lucru pentru Chișinău ar fi o catastrofă, fiindcă asta înseamnă că vor fi închise serviciile de asigurare a funcționalității urbane, va fi afectată reziliența urbană, vor fi afectate anumite infrastructuri critice. Respectiv, Chișinăul are nevoie de niște restricții, dar aceste restricții trebuie să fie unele logice, trebuie să fie unele controlate, care să poată fi controlate și ajustate”, a declarat șeful adjunct al direcției sănătate a primăriei Chișinău Boris Gîlcă.
Gîlcă consideră că restricțiile trebuie să vizeze cluburile de noapte, ringurile de dans, cinematografele și alte zone de agrement. Totodată, oamenii legii trebuie să coopereze cu autoritățile locale și să participe activ la monitorizarea respectării măsurilor, susține specialistul.
”S-a propus să sistăm activitatea transportului public, în viziunea Comisiei acest lucru, din contra, ar fi generat nemulțumirea populației. În primul rând ar fi generat aglomerări umane la stațiile de transport. Noi înțelegem că avem transport insuficient în municipiul Chișinău, asta este o problemă care ne doare. Toate eforturile noastre, toate apelurile noastre către autoritățile centrale de a ne ajuta, de a debloca procesul de achiziționare a transportului public pentru municipiul Chișinău nu s-au soldat cu succes până în prezent”, a precizat Gîlcă.
Boris Gîlcă este de părere că transportul public este cel mai mare focar de infecție și că dacă oamenii ar respecta măsurile impuse de autorități, atunci numărul infectărilor în Capitală nu ar fi atât de mare. Specialistul susține că alt loc cu un risc sporit de infectare sunt și ascensoarele.
„Un loc cu un risc sporit de infectare sunt și ascensoare, un spațiu foarte mic și închis. De regulă, de aceste lifturi se folosesc multe persoane și se întâmplă că avem aglomerație mare în ascensoare. De multe ori, ca și în transportul public, mulți nu poartă mască în ascensor. Respectiv, chiar dacă călătoresc într-un ascensor timp de 30 de secunde, au un risc enorm de a se contamina. De aceea, una dintre propunerile logice ar fi către instituțiile care pot să deconecteze aceste ascensoare, să o facă”, a conchis șeful adjunct al direcției sănătate a primăriei Chișinău Boris Gîlcă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova