Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ascensoarele, pericolul imens de infectare cu COVID-19: Ce propun autoritățile

© Sputnik / Алексей Ничукин / Accesați arhiva multimediaAscensor
Ascensor   - Sputnik Moldova, 1920, 25.03.2021
Abonare
Ascensoarele reprezintă un pericol imens de infectare cu virusul COVID-19. Asta susține șeful adjunct al Direcției Asistență Socială și Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Boris Gîlcă.

CHIȘINĂU, 25 mart – Sputnik. Boris Gîlcă, șeful adjunct al Direcției Asistență Socială și Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, a declarat în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova, că ascensoarele reprezintă un focar de infecție, iar oamenii ar fi bine să meargă pe scări. 

Secția terapie intensivă a unui spital din București - Sputnik Moldova, 1920, 25.03.2021
Moldova: Bolnavi de COVID, legați de paturi în terapia intensivă
"Un loc cu un risc sporit de infectare sunt și ascensoare, deoarece este un spațiu foarte mic și închis. De regulă, de aceste lifturi se folosesc multe persoane și se întâmplă că avem aglomerație mare în ascensoare. De multe ori, ca și în transportul public, mulți nu poartă mască în ascensor. Respectiv, chiar dacă călătoresc într-un ascensor timp de 30 de secunde, au un risc enorm de a se contamina. De aceea, una dintre propunerile logice ar fi către instituțiile care pot să deconecteze temporar aceste ascensoare, să o facă. Ar fi bine blocurile cu cinci etaje, ca oamenii să folosească scările", a declarat Boris Gîlcă, șeful adjunct al Direcției Asistență Socială și Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău.

Totodată, Boris Gîlcă spune că pandemia nu va trece foarte curând, iar în acest context, oamenii trebuie în continuare să fie vigilenți și să respecte măsurile împotriva coronavirusului. 

"Prognozele Organizației Mondiale a Sănătății sunt sumbre. Cu siguranță acest virus are o prezență în valuri și cunoaștem că din valul 1 am trecut în 2, iar acum suntem în valul 3, cu prezența tulpinii britanice. Nu cunoaștem ce va fi în viitoare, s-ar putea ca pandemia să vină în anumite valuri, cu diferite tulpini, nu doar cea britanică, ci și braziliană, mexicană, nigeriană. Este important să păstrăm în continuare regulile recomandate de specialiști și să avem acces la vaccinare, care este unica metodă de protecție", a declarat Boris Gâlcă.

În aceste condiții, Boris Gâlcă consideră că autoritățile trebuie să pună la dispoziția cetățenilor diferite tipuri de vaccinuri, ca oamenii să poată decide singuri ce preparat să le fie administrat. Mai ales că acest lucru va spori și încrederea oamenilor în acest proces. Boris Gâlcă spune că s-a vaccinat deja cu AstraZeneca și a primit și un certificat care confirmă acest lucru.  

Vama Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2021
Societate
A vrut să nu stea în carantină și a falsificat testul COVID-19: Isprava unui moldovean
"Cabinetul în care te vaccinezi eliberează un certificat, ca un extras din registrul de vaccinare, un certificat în trei limbi: română, engleză și rusă, care specifică datele personale, numărul de identitate personal, vaccinul cu care te-ai vaccinat, codul lui, data semnătura și informația despre instituție sau medicul care a efectuat această vaccinare. Aceste date sunt înregistrate în registrul național. După prima doză se eliberează un certificat, într-un scop de informare a pacientului. Totuși, el încă nu este valabil pentru a călători peste hotare fără restricții. Pentru asta trebuie să fie incluse ambele doze", a declarat Boris Gîlcă. 

Miercuri au fost confirmate 2 273 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 în Republica Moldova, un record absolut pentru țara noastră. Astfel, bilanțul cazurilor de coronavirus a ajuns la 219 988, dintre care 193 562 de pacienți au fost vindecați de COVID-19, iar 4 661 au murit din cauza complicațiilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0