Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Procuratura: Nou capăt de acuzare în dosarul Băncii de Economii

© Sputnik / Mihai CarausProcuratura Generală
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2021
Abonare
Procuratura Generală informează că un nou episod din ”frauda bancară” a fost trimis în judecată, iar în calitate de inculpați apar ex-președintele și administratorul special ai Băncii de Economii (BEM).

CHIȘINĂU, 24 mart – Sputnik. Dosarul fostului președinte interimar al Băncii de Economii (BEM) a fost trimis în judecată acum o săptămână, iar în prezent procurorii au prezentat un nou capăt de acuzare: „delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari”. Faptul a fost anunțat de Procuratura Generală miercuri, 24 martie. 

Banca de economii - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2021
Societate
Fostul președinte al Băncii de Economii va fi judecat: Ce acuzații îi aduc procurorii

Procuratura Anticorupție a trimis în judecată noul episod, disjuns din dosarul ”frauda bancară”. În acesta, fostul președinte interimar al BEM este acuzat, alături de un șef de direcție din cadrul Băncii Naționale a Moldovei, fost administrator special al Băncii de Economii, de „escrocherie” în proporții deosebit de mari și în interesul unei organizații criminale.

Cei doi nu-și recunosc vina.

„Procurorii au acumulat probe care relevă că, în noiembrie 2014, cei doi, acționând de comun cu alți membri ai organizației criminale, ar fi sustras 10 milioane de dolari SUA și 8 milioane de euro din plasamentele interbancare acordate de Moldindconbank și Moldova Agroindbank către Banca de Economii”, a precizat Procuratura Generală.

Potrivit materialelor acumulate de procurori, „garanția rambursării acestor plasamente interbancare era de 35% din acțiunile Victoriabank, care au fost gajate de compania INSIDOWN LTD (Cipru), afiliată lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, în folosul Moldindconbank și Moldova Agroindbank, precum și contractele de amanet”.

Procurorii susțin că, pe data de 28 noiembrie 2014, „din contul creditului de urgență garantat de stat, adică din contul mijloacelor bugetului de stat, au fost restituite datoriile Băncii de Economii față de BC Moldova Agroindbank și BC Moldindconbank în sumă de 8 milioane de euro și 10 milioane de dolari SUA. Operațiunea a avut loc fără rambursarea sumelor din contul bunurilor gajate, care garantau rambursarea acestor plasamente, iar gajul - 35 % din acțiunile BC Victoriabank SA a fost eliberat (radiat) în interesul organizației criminale”.

Исправительное учреждение - Sputnik Moldova, 1920, 07.12.2020
Societate
Noi învinuiți în dosarul „frauda bancară”: Cine sunt aceștia

Procurorii au instituit sechestre pe cinci bunuri imobile ale inculpaților, cu eventuala lor confiscare specială, în folosul statului.

Precizăm că fostul președinte interimar al Băncii de Economii, Viorel Bârcă, a fost reținut la începutul lunii decembrie 2020, împreună cu alte cinci persoane, printre care foștii conducători ai celor trei bănci falimentate (Banca de Economii, Unibank și Banca Socială), dar și reprezentanți ai holdingului „Șor”.

Administratorul special al BEM, actualul șef de direcție din cadrul Băncii Naționale a Moldovei, a fost reținut pe 11 martie curent, iar ulterior plasat în arest, fiind în prezent cercetat și de PCCOCS pentru ”abuz de serviciu” la gestionarea garanțiilor bancare acordate de către BNM instituțiilor financiare: Banca de Economii., Unibank și Banca Socială, a precizat Procuratura Generală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0