Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fostul președinte al Băncii de Economii va fi judecat: Ce acuzații îi aduc procurorii

© Sputnik / Rodion ProcaBanca de economii
Banca de economii - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2021
Abonare
Fostul președinte interimar al Băncii de Economii (BEM), reținut acum patru luni, a fost trimis luni, 15 martie, în judecată. Acesta va compărea pe banca acuzaților pentru „delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari”.

CHIȘINĂU, 15 mart – Sputnik. Fostul președinte interimar al Băncii de Economii (BEM) va fi judecat sub acuzația de „delapidare a averii străine în proporții deosebit de mari”.

Valută  - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Societate
O companie implicată în frauda bancară a prejudiciat statul cu peste 19 milioane lei

Procuratura Anticorupție a finalizat și expediat luni, 15 martie, dosarul de învinuire a respectivului în judecată. Cauza penală este în legătură cu dosarul denumit generic „frauda bancară”, a precizat Procuratura Generală.

Precizăm că fostul președinte interimar al Băncii de Economii, Viorel Bârcă, a fost reținut la începutul lunii decembrie 2020, împreună cu alte cinci persoane, printre care foștii conducători ai celor trei bănci falimentate (Banca de Economii, Unibank și Banca Socială), dar și reprezentanți ai holdingului „Șor”.

„De atunci, inculpatul se află în arest la domiciliu”, potrivit Procuraturii Generale, și nu și-a recunoscut vina. „Pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunii, procurorii au instituit sechestru pe trei bunuri imobile ale acestuia, cu eventuala lor confiscare specială, în folosul statului”, a precizat instituția.

Și în privința celorlalte persoane învinuite continuă urmărirea penală.

Исправительное учреждение - Sputnik Moldova, 1920, 07.12.2020
Societate
Noi învinuiți în dosarul „frauda bancară”: Cine sunt aceștia

Ce învinuiri îi aduc procurorii fostului președinte interimar al BEM? Potrivit probatoriului, în intervalul iulie 2013 - septembrie 2014, „acționând în interesul unui grup criminal”, respectivul „și-a asumat controlul și adoptarea deciziilor cu caracter administrativ, juridic și economico-financiar la nivelul organelor de conducere ale băncii, participând, în calitate de coautor, la sustragerea din banca aflată în proces de lichidare a 100 milioane de dolari SUA”.

„Ulterior, pentru a ascunde faptul sustragerii sumei de 100 milioane de dolari SUA, aflate în administrarea sa și a evita răspunderea, nu a înregistrat în evidența contabilă transferurile ilegale ale mijloacelor bănești într-o bancă din Federația Rusă, reflectând acest fapt abia pe 24 noiembrie 2014”, a informat Procuratura Generală. Prin aceasta, respectivul ar fi denaturat situația reală vizând datele din bilanțul contabil și lichiditatea băncii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0