Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum vrea Igor Grosu să salveze țara: Va cere instituirea stării de urgență

Igor Grosu - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2021
Abonare
Igor Grosu anunță că, dacă va fi instalat, guvernul pe care-l va conduce va cere Parlamentului declararea stării de urgență în țară pe o perioadă de cel puțin 30 de zile.

CHIȘINĂU, 24 mart – Sputnik. Programul de guvernare al candidatului la funcția de premier Igor Grosu (deputat, liderul PAS) se numește „Moldova Sănătoasă”.

Maia Sandu, briefing de presă - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2021
Politică
Igor Grosu cere votul deputaților, dar nu al tuturor - Cu cine refuză să discute

Candidatul și-a depus programul și componența echipei guvernamentale pe 23 martie la Secretariatul Parlamentului, iar joi, 25 martie, ar urma să apară în fața deputaților în ședință plenară, pentru a le cere votul de încredere.

„Prin Programul „Moldova sănătoasă” și echipa cu care venim ne asumăm să luăm decizii responsabile pentru gestionarea crizei economice și pandemice, curățarea instituțiilor statului de oameni corupți și organizarea alegerilor anticipate”, a anunțat Igor Grosu pe o rețea de socializare.

În programul său, publicat pe 24 martie pe site-ul formațiunii pe care o conduce, candidatul Igor Grosu anunță că, în primul rând, va cere instituirea stării de urgență în țară, în legătură cu pandemia COVID-19.

„În plan imediat, Guvernul va solicita Parlamentului declararea stării de urgență pe o perioadă de cel puțin 30 zile, conform deciziei și recomandării Consiliului Suprem de Securitate din 13 martie 2021. Această solicitare va prevede împuternicirea Comisiei pentru Situații Excepționale cu competențele necesare pentru implementarea unui pachet anticriza pentru gestionarea crizei sanitare, creșterea veniturilor populației și susținerea întreprinderilor, în special în sectoarele afectate”, se spune în program.

Igor Grosu anunță cum va îmbunătăți gestionarea crizei pandemice și spune că „Guvernul își va angaja răspunderea pe inițiative legislative și va adopta hotărâri de guvern pentru a implementa un pachet comprehensiv de susținere a populației și a economiei pe timp de criză”.

Printre acțiunile pe care Igor Grosu le dorește „pentru creșterea veniturilor populației și protecția socială a grupurilor vulnerabile” sunt și următoarele:

  • „Vom crește pensia minimă cu cel puțin 15%.
  • Vom urgenta recalcularea pensiei pentru limita de vârstă în așa fel încât cei care au muncit între 5 și 7 ani după pensie să beneficieze de acest drept deja în 2021, iar cei de la 3 la 5 ani, începând cu 2022.
  • Vom aloca resursele financiare necesare pentrua acoperi cererea actuală de asistenți personali pentru persoanele cu dizabilități severe.
  • Vom asigura accesul pentru încă cel puțin 4000 de bătrâni singuratici la servicii de îngrijire la domiciliu.
  • Vom veni în susținerea familiilor și vom crește veniturile lor prin creșterea scutirii pentru persoanele întreținute până la 6 mii de lei și reintroducerea scutirii pentru soț/soție în valoare de cel puțin 10 mii de lei.”
Candidatul Igor Grosu se angajează să aplice „măsuri urgente anticriză și anticorupție”. 

„Chiar din primele săptămâni de mandat, Guvernul va lua decizii prompte și ferme pentru a gestiona criza și a începe curățarea instituțiilor statului de oameni compromiși și corupți”, se arată în program.

Протест в Кишиневе 6 декабря - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2021
Politică
Oficial: Igor Grosu a publicat componența echipei guvernamentale

Igor Grosu mai promite că, dacă va fi instalat, guvernul pe care-l va conduce „va asigura funcționalitatea instituțiilor publice și va asigura dialogul social”.

„Guvernul va suplini imediat funcțiile de demnitate publică la toate ministerele și alte autorități publice și își va numi reprezentanți noi în teritoriu. Autoritățile vor relua urgent dialogul cu cetățenii, partenerii sociali, asociațiile de întreprinderi și producători, organizațiile non-guvernamentale și internaționale pentru a rezolva problemele oamenilor care au nevoie de ajutorul statului pe timp de criză”, mai promite candidatul.

Luni, 22 martie, Curtea Constituțională a declarat constituțional decretul prezidențial prin care Igor Grosu a fost desemnat în calitate de candidat la funcția de prim-ministru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0