Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: Ce urmează dacă Guvernul Grosu nu va fi învestit?

© Sputnik / Miroslav RotariTeodor Cârnaț
Teodor Cârnaț - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2021
Abonare
Ce urmează dacă Guvernul Grosu nu va fi învestit? Este sau nu obligat președintele țării, Maia Sandu, să demareze noi consultări cu fracțiunile parlamentare? Iată ce spun experții.
Expert: Ce urmează dacă Guvernul Grosu nu va fi învestit?

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț a precizat că, în cazul în care deputații din Parlamentul Republicii Moldova nu vor susține candidatura lui Igor Grosu la funcția de prim-ministru, șeful statului poate să se adreseze la Curtea Constituțională și să ceară să constate circumstanțele de dizolvare a Parlamentului.

Ședința Parlamentului - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2021
Politică
Ce decizie importantă urmează să ia astăzi Comisia parlamentară juridică
Cu toate acestea, înainte de a dizolva Parlamentul, șeful statului trebuie din nou să se întâlnească și să discute cu fracțiunile parlamentare. Etapa de consultare cu fracțiunile parlamentare înainte de dizolvare este obligatorie.

"Maia Sandu va întreba fracțiunile dacă învestesc un Guvern, în caz contrar sunt întrunite toate condițiile de dizolvare a Parlamentului. În acest caz, deputații ar putea insista să înainteze candidatul susținut de majoritatea parlamentară formalizată pentru a învesti un nou Guvern", a precizat expertul.

Amintim că, luni, Curtea Constituțională a decis asupra constituționalității decretului de desemnare a lui Igor Grosu la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Astfel, decretul de desemnare a lui Igor Grosu la funcția de premier a fost declarat constituțional. Decizia a fost pronunțată de președintele Curții Constituționale, după ce magistrații au examinat în fond sesizarea socialiștilor privind controlul constituționalității decretului președintelui Maia Sandu prin care l-a desemnat pe Grosu la funcția de premier.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0