Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Biografia Nataliei Gavrilița - Candidatul la funcția de ministru al Finanțelor

Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Fostul candidat la funcția de premier Natalia Gavrilița este candidatul pentru fotoliu de ministru al Finanțelor. Ea a deținut această funcție în Guvernul Sandu. 

CHIȘINĂU 23 mart - Sputnik. Natalia Gavrilița s-a născut la data de 21 septembrie 1977. Candidatul la funcția de șef al Cabinetului de Miniștri a absolvit în anul 2000 Facultatea de Drept internațional la Universitatea de Stat din Moldova. În 2003-2005 a făcut un masterat în Politici Publice, Școala de Guvernare John F. Kennedy, Universitatea Harvard, Cambridge, Statele Unite ale Americii.

Протест в Кишиневе 6 декабря - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2021
Politică
Oficial: Igor Grosu a publicat componența echipei guvernamentale

Și-a început activitatea profesională la Ambasada Statelor Unite ale Americii în Moldova (2000-2003), fiind angajată în calitate de asistent politic la Biroul de Afaceri Politice și Economice.

A activat ulterior în cadrul mai multor instituții importante din țară și de peste hotare, între care Banca Mondială, Comisia Europeană, Oxford Policy Management, Fondul Global pentru Inovare (GIF), Marea Britanie.

De asemenea, a fost șef de Direcție la Ministerul Economiei și Comerțului. În perioada 2014-2015 a fost secretar de stat la Ministerul Educației. Din data de 8 iunie 2019 a deținut funcția de ministru al Finanțelor în Guvernul Sandu, acesta fiind demis de Parlament pe 12 noiembrie 2019.

Amintim că anterior, președintele Maia Sandu a înaintat-o pe Natalia Gavrilița la funcție de premier. Atunci, niciun deputat din forul legislativ nu a votat pentru susținerea candidatului la funcția de prim-ministru propus de Maia Sandu, dar și a echipei de miniștri prezentată de Natalia Gavrilița.

Sergiu Litvinenco - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2021
Politică
Biografia lui Sergiu Litvinenco, candidatul la fotoliu de ministru al Justiției

Totodată, în cadrul ședinței Parlamentului din data de 11 februarie, deputatul PSRM Corneliu Furculiță a anunțat formarea unei majorități în Legislativ din care fac parte socialiștii, Platforma Pentru Moldova, dar și deputații neafiliați Nichiforciuc, Andronache și Oleinic.

Noua majoritate anunțată avea 54 de deputați a fost numită Platforma Parlamentară pentru Moldova. Toto în acea zi, majoritatea creată a propus propriul candidat la funcție de premier, și anume pe fostul ministru al Finanțelor, Mariana Durleșteanu. Șeful statului a refuzat să o nominalizeze și a înaintat-o repetat la funcția de premier pe Natalia Gavrilița.

În data de 23 februarie, Curtea Constituțională a decis că decretul de înaintare repetată a lui Gavriliță este neconstituțional. Ulterior, după consultările cu fracțiunile parlamentare, Maia Sandu l-a propus la funcția de premier pe Igor Grosu, motivând că nu a fost propus un candidat comun.

Ulterior, PSRM și Platforma Pentru Moldova, alături de câțiva deputați neafiliați, au format o nouă majoritate parlamentară, care l-au înaintat la funcția de prim-ministru pe ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Vladimir Golovatiuc. Luni, Înalta Curte a decis că decretul de desemnare a lui Igor Grosu la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova este constituțional.

Precizăm că Igor Grosu a publicat lista miniștrilor pe care-i propune în viitorul guvern. El a informat pe 23 martie Secretariatul Parlamentului că dorește să-și prezinte în fața deputaților echipa guvernamentală și să solicite votul de încredere.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0