Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Procurorul general a venit în Parlament: Avem probe concludente

© Public Domain / Parlamentul Republicii MoldovaProcurorul general a venit în Parlamentul Republicii Moldova
Procurorul general a venit în Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 22.03.2021
Abonare
Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a venit în Parlament să ceară ridicarea imunității deputaților Denis Ulanov și Petru Jardan. Stoianoglo spune că procurorii au probe concludente în privința celor doi.

CHIȘINĂU, 22 mart – Sputnik. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, vorbește în aceste momente de la tribuna parlamentului despre învinuirile care le aduc procurorii deputaților Denis Ulanov și Petru Jardan. Potrivit lui Stoianoglo, Petru Jardan a luat decizii dubioase și a acționat în favoarea unui grup criminal, în timp ce era directorul interimar al Aeroportului Internațional Chișinău. 

Parlament  - Sputnik Moldova, 1920, 22.03.2021
Politică
Cine nu va vota pentru ridicarea imunității celor doi deputați din Partidul "Șor"
"Cer ridicarea imunității parlamentare a doi colegi de-ai voștri, avem probe că au fost implicați în frauda bancară. Ce ține de domnul Jardan, în 2013 a fost implicat în abuz de serviciu. El a activat director general interimar la Aeroportul Internațional Chișinău și prin înțelegere cu alte persoane, intenționat a acționat în interesul grupului criminal. Jardan a știut de hotărârea privind concesionarea aeroportului, la 31 iulie 2013, peste două luni a semnat un contract de asigurare de 4,8 milioane de lei. A cauzat daune în proporții deosebit de mari. Solicit ridicarea imunității parlamentare lui Petru Jardan și reținerea lui, trimiterea lui în judecată", a declarat Stoianoglo.

Procurorul general spune că este cunoscut beneficiarul banilor de pe urma tranzacției, însă a refuzat să spună numele. Totodată, Stoianoglo susțin că sunt și alte persoane vizate în acest dosar. Deputatul PPDA Alexandru Slusari l-a întrebat pe procurorul general cum a reacționat consiliul de administrare al Aeroportului Internațional Chișinău la aceste ilegalități. Iată ce a răspuns Stoianoglo: 

"Nicio persoană nu a întreprins nicio măsură pentru recuperarea pagubei după tranzacția respectivă. Contractul a fost încheiat de director și acțiunile care ar fi trebuit să urmeze, tot pune în sarcină administratorul respectiv", a spus Stoianoglo.

La tribuna Parlamentului a ieșit și Petru Jardan, care a comentat declarațiile procurorului. 

Premierul Chicu la Mărculești - Sputnik Moldova, 1920, 21.12.2019
Mărculești: Încă un aeroport în Moldova - Când va fi dat în folosință
"Ridicarea imunității, nu înseamnă că persoana este vinovată. Necesitatea încheierii contractului de asigurare, după ce Aeroportul Internațional Chișinău a semnat un contract cu băncile și proiectele internaționale și era o condiție. La 16 iulie 2013, a expirat certificatul de operator de aerodrom al aeroportului. Eu eram obligat să închei contractul de asigurare și poliția ca să o prezint Autorității Aeronautice Civile. Am primit pe un an acel certificat. În consiliul de administrație din 2013 au fost aprobate aceste cheltuieli. Obligația de achitare trebuia în două tranșe în 2013. Aceste prevederi era incluse în contract, până la concesionarea aeroportului. Eu știam de procesul de concesionare, dar trebuia să asigur buna funcționare a aeroportului, să obțin certificatul fără de care nu putem funcționa", a declarat Petru Jardan. 

Platforma parlamentară „Pentru Moldova” consideră drept neîntemeiată solicitarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind ridicarea imunității parlamentare a deputaților Denis Ulanov și Petru Jardan. În acest condiții, deputații „Pentru Moldova” nu vor vota pentru ridicarea imunității celor doi deputați ”Șor”. Asta este poziția platformei exprimată într-un comunicat de presă pe parcursul acestei zile. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0