Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Număr record de apeluri la 112 privind suspecții la COVID-19

© Sputnik / Miroslav RotariAna Carpovici
Ana Carpovici - Sputnik Moldova, 1920, 22.03.2021
Abonare
În ultimele zile, la numărul unic de urgență 112 au fost înregistrate zilnic peste 500 de apeluri privind suspecții la COVID-19.
Număr record de apeluri la 112 privind suspecții la COVID-19

Acum ca niciodată operatorilor de la Serviciul 112 le revine o misiune extrem de importantă. Aceștia sunt la datorie zi și noapte, fiind primii care primesc apelurile și coordonează toate intervențiile pentru cei suspecți sau infectați cu noul coronavirus.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", specialistul în relațiile publice la Serviciul Național Unic de Urgență 112 Ana Carpovici a precizat că, în ultimele zile, a crescut semnificativ numărul apelanților ce raportează urgențe medicale. În special, moldovenii raportează simpotome gripale: febră de câteva zile, oboseală, dificultăți de respirație, dureri musculare și de articulații, afecțiuni gastro-intestinale și pierderea simțului mirosului și a gustului.

"Unii apelanți care au simptomele unei simple răceli sau infecții virale presupun că au COVID și solicită intervenția medicilor. Peste 500 apeluri cu privire la suspecția de infecție cu coronavirus au fost înregistrate în timp de 24 de ore doar în utlimele trei zile. Este un număr record de la începutul pandemiei", a spus Ana Carpovici.

Potrivit specialistului, de cele mai multe ori persoanele sunt alarmate din cauza fricii de a fi infectate cu virusul COVID-19 și de a deveni un pericol pentru familie. Ținând cont de situația care a fost provocată de noul coronavirus, oamenii care sună la 112 sunt rugați să descrie în detalii simptomele pe care le au.

Inaugurare a Centrului de Preluare a Apelurilor de Urgență al Serviciului 112. - Sputnik Moldova, 1920, 23.09.2020
Societate
Efectul COVID-19: Agresivitatea a sporit printre moldoveni

În această perioadă, indiferent de natura urgenței, toți apelanții primesc un set de întrebări obligatorii din partea operatorilor: dacă prezintă simptome asociate cu noul tip de virus COVID-19, dacă au interacționat cu persoane revenite de peste hotare și dacă au interacționat cu persoane diagnosticate cu COVID-19, cu persoane aflate în carantină sau dacă au revenit recent dintr-o călătorie peste hotarele țării.

Specialistul a îndemnat oamenii care au suspiciunea că s-au îmbolnăvit de coronavirus să apeleze imediat la medicul de familie sau la Serviciul de Urgență 112.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0