Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Efectul COVID-19: Agresivitatea a sporit printre moldoveni

© Sputnik / Miroslav RotariInaugurare a Centrului de Preluare a Apelurilor de Urgență al Serviciului 112.
Inaugurare a Centrului de Preluare a Apelurilor de Urgență al Serviciului 112. - Sputnik Moldova
Abonare
Agresivitatea manifestată de persoanele care apelează la 112 a sporit în ultimele luni. Întrebările operatorilor îi deranjează pe unii. Fenomenul poate fi explicat prin creșterea tensiunii psihologice și grijilor generate de restricțiile impuse din cauza COVID-19.

CHIȘINĂU, 23 sept – Sputnik. Numărul apelurilor false și non-urgente la Serviciul Unic 112 a scăzut în ultimele luni, dar a crescut numărul apelanților care adoptă un limbaj agresiv și ofensator în discuțiile cu operatorii.

Ana Carpovici - Sputnik Moldova
Serviciul de Urgență 112: Ce fel de apeluri au fost înregistrate în luna iunie

Acest fenomen social alarmant a fost semnalat într-o discuție cu reporterul Sputnik Moldova de Ana Carpovici, specialist în relații publice la Serviciul de Urgentă 112.

„Apeluri abuzive noi am avut mult mai multe la început, dar cu timpul numărul lor s-a redus. Agresivitatea cu care vorbesc apelanții este mai ridicată”, a spus Ana Carpovici.

Din media de 7.500 de apeluri zilnice la 112 în luna septembrie, aproximativ 43% sunt false, abuzive sau non-urgente, a precizat sursa citată.

© Sputnik / Miroslav RotariServiciul 112
Efectul COVID-19: Agresivitatea a sporit printre moldoveni - Sputnik Moldova
Serviciul 112

În general, numărul apelurilor la 112 n-a crescut, chiar dacă se presupunea în primăvară că pandemia cu noul coronavirus va genera o creștere, potrivit Anei Carpovici. 

Încă în luna iulie angajații Serviciului 112 au constatat o creștere a numărului apelanților cu limbaj agresiv și chiar presărat cu înjurături. Ana Carpovici a menționat că ea și colegii ei au admis că aceasta poate fi o consecință a presiunii psihologice resimțite de oameni din cauza pandemiei cu COVID-19 și a restricțiilor instituite pentru prevenirea acesteia.

Informațiile despre starea epidemică, regimul de autoizolare la domiciliu, pierderea sau reducerea veniturilor ar fi de natură să conducă la înrăutățirea stării moral-psihologice a unor moldoveni, a admis Ana Carpovici. 

Ana Carpovici - Sputnik Moldova
Apeluri la Serviciul 112 în perioada sărbătorilor Pascale: Iată ce au solicitat moldovenii

În multe cazuri, persoanele cu limbaj agresiv sunt în stare de ebrietate, potrivit specialistului de la Serviciul 112.

Un alt motiv care ar fi de natură să-i irite pe apelanți ar fi legat de întrebările pe care le adresează operatorii din momentul declarării pandemiei, a adăugat Ana Carpovici în discuția cu reporterul Sputnik. Ea a explicat că oamenii care telefonează la serviciul de urgență sunt întrebați dacă nu sunt bolnavi de COVID-19, dacă n-au contactat cu persoane contaminate cu noul coronavirus etc..

© Sputnik / Miroslav RotariInaugurare a Centrului de Preluare a Apelurilor de Urgență al Serviciului 112.
Efectul COVID-19: Agresivitatea a sporit printre moldoveni - Sputnik Moldova
Inaugurare a Centrului de Preluare a Apelurilor de Urgență al Serviciului 112.

Operatorii sunt obligați să adreseze aceste întrebări, pentru a-i proteja pe membrii echipelor ce se deplasează la destinație – aceștia trebuie să fie echipați corespunzător, dar unii apelanți se indignează că întrebările ar fi nerelevante pentru cazul lor și recurg la insulte, a povestit Ana Carpovici.  

„Acum în chestionare este introdus un set nou de întrebări, cum ar fi „Ați interacționat cu persoane bolnave de COVID-19? Ați avut în familie persoane cu COVID-19?” etc.. Unii sunt foarte deranjați de aceste întrebări. Dar sunt întrebări obligatorii, pentru că încercăm să protejăm persoanele care intervin la fața locului”, a subliniat Ana Carpovici.

Legislația Republicii Moldova prevede amendarea sau pedepsirea prin muncă în folosul comunității a persoanelor ce efectuează apeluri false la 112, dar nu și a celor cu limbaj agresiv.

Ana Carpovici - Sputnik Moldova
Apeluri deocheate la 112: Serviciul de Urgență în luna noiembrie - Audio

Potrivit celor povestite de Ana Carpovici, un scenariu răspândit pentru apelurile false este următorul: o persoană telefonează și minte că un vecin ar avea nevoie de ajutor, iar echipa de intervenție ajunge la destinație și constată că alerta a fost mincinoasă, o farsă.

Ana Carpovici i-a îndemnat pe cetățeni să manifeste calm și politețe în discuțiile cu operatorii de la 112 și să nu le complice activitatea, care este de importanță majoră pentru societate și presupune concentrare și precizie sporite.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0