Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Mai degrabă un deserviciu: De ce Rusiei nu-i este convenabil petrolul prea scump

© Sputnik / Maxim BogodvidРабота нефтяных станков - качалок
Работа нефтяных станков - качалок - Sputnik Moldova, 1920, 22.03.2021
Abonare
Crescând odată cu venirea primăverii la peste 70 de dolari pe baril, prețul aurului negru a scăzut la fel de rapid. Ieftinirea s-a datorit problemelor legate de campania de vaccinare în Europa.

CHIȘINĂU, 22 mar – Sputnik, Irina Badmaeva. Jucătorii de pe piață se tem că redresarea economiei globale va încetini și va scădea cererea de produse petroliere – în primul rând de benzină. Cum va afecta acest lucru economia rusească, a analizat RIA Novosti.

După creștere, scădere – și iarăși de la început

Oscilațiile prețului petrolului cresc în amplitudine. Piața hidrocarburilor s-a supraîncălzit: creșterea a fost înlocuită de o scădere. La începutul lunii, Brent costa mai mult de 70 de dolari – ca și în ianuarie 2020, înainte de coronavirus.

Нефтяная качалка - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2021
Mișcare ascendentă: Cât timp vor crește prețurile petrolului

Însă la mijlocul lunii martie a coborât la 62. Iar WTI, care a atins maximumul anului 2018, a scăzut la 59.

Problema constă în faptul că campania de vaccinare în Europa nu se desfășoară așa cum se spera. Multe țări – inclusiv Germania, Franța, Italia – au suspendat administrarea preparatului AstraZeneca din cauza efectelor adverse.

Acest lucru poate încetini redresarea economiei globale și, prin urmare, cererea de combustibil. De aceea prețurile au și scăzut.

Cu toate acestea, situația de pe piață este destul de favorabilă, crede Oleg Kalenov, profesor asociat al catedrei de economie a industriei în cadrul Universității Ruse de Economie Plehanov. "Experiența acumulată în lupta împotriva coronavirusului inspiră optimism. În plus, volumul producției este în creștere, transportul revine la modul său obișnuit de activitate", observă el.

Agenția Internațională pentru Energie (AIE), pentru prima dată în șase luni, a urcat prognoza privind petrolul. Analiștii se așteaptă la o cererea globală de 96,5 milioane de barili pe zi (rezultatul anului 2020 – 91 milioane). În primul trimestru, frigurile anormale din Europa, din nordul Asiei și din Statele Unite au contribuit la creșterea consumului. Ca urmare, aproape 3,5 milioane de barili pe zi au fost retractate temporar din oferta americană.

Însă OPEC+ a decis să nu se grăbească cu creșterea producției în aprilie. Excepția – Rusia și Kazahstanul, cărora li s-a permis să adauge 130 mii și, respectiv, 20 de mii de barili pe zi. Potrivit vicepremierului Aleksandr Novak, acest lucru este important pentru Rusia, "pentru că avem o cerere sezonieră". Este vorba, în primul rând, despre piața internă.

Combustibilul suplimentar nu va fi exportat. Acesta va fi îndreptat exclusiv consumatorilor interni pentru a stăvili creșterea prețurilor la benzină.

Eforturi comune pentru a ridica cotațiile

Arabia Saudită menține limitarea benevolă – un milion de barili pe zi. Pierderile vor fi recuperate "la timpul respectiv", în funcție de situația de pe piață, a explicat ministrul Energiei regatului, prințul Abdulaziz Bin Salman.

Работа нефтяных станков - качалок - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2021
Perspective promițătoare: cât va costa petrolul în 2021

De altfel, în acest an, OPEC+ este disciplinat mai mult ca niciodată. "În ianuarie, au redus producția cu 7,4 milioane de barili pe zi. Acest lucru a fost îndeplinit la 103%. În februarie – la 112%, potrivit datelor AIE. Nu este surprinzător faptul că cotațiile au crescut", spune Maxim Cerneaev, profesorul asociat al facultății de economie în cadrul RUDN.

Cererea de combustibil se restabilește în China, în India, precum și în Europa, unde indicatorii de activitate industrială, la începutul lunii martie, au ajuns la nivelul primăverii 2018. Își vor aduce aportul și viitoarele "injecții" financiare americane în economie – aproape două trilioane de dolari. Consumatorii vor începe să cheltuiască mai mult, fapt care va încuraja cererea de benzină, necesară pentru transportul mărfurilor.

În plus, AIE încă speră la o campanie reușită de vaccinare la scară largă, la o scădere a ratei de îmbolnăvire și la o relaxare a măsurilor de carantină. Ca urmare, se așteaptă la restabilirea cererii de petrol, "care s-a prăbușit" în 2020 cu 60%. Însă revenirea la valorile pre-criză va fi posibilă nu mai devreme decât peste doi ani, crede AIE.

De aceea, analiștii agenției nu cred într-un nou superciclu de preț. Puțin probabil că piața va demonstra o creștere bruscă și constantă.

Deserviciu privind petrolul

În depozitele din întreaga lume există o cantitate de petrol mai mult decât suficientă. În plus, unii exportatori intenționează să crească livrările. Așa de exemplu, s-a întors pe piață Libia. În țară au fost relansate obiectele de ramură, care au fost scoase din funcție în timpul războiului civil.  

Предприятие ООО РН-Пурнефтегаз в Ямало-Ненецком автономном округе, PETROL - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2021
Un nou val: A fost prezis cel de-al cincilea superciclu de petrol

Mai mult, Libia a fost scutită de acordul OPEC+. Din noiembrie, mai mult de un milion de barili pe zi sunt extrași acolo. În lunile următoare, vor începe să valorifice câmpuri petroliere în partea centrală a țării și în vestul ei. Sunt în curs de relansare alte câteva platforme, închise în 2015.

Acest lucru îngrijorează jucători de pe piață. OPEC se teme de o criză de supraproducție.

În afară de petrolul libian în exces, și recuperarea industriei americane de șisturi poate afecta cotațiile.

De altfel, când creșterea este înlocuită de o scădere, prețurile au șansa de a se stabili pe o perioadă îndelungată într-un coridor mai înalt. Cu o creștere de până la 75 de dolari, după o scădere, cotațiile vor fi fixate în intervalul 63-68, pot să scadă la 60 doar pentru o perioadă scurtă de timp. Cu ceva timp în urmă, țările producătoare puteau doar să viseze la așa ceva, inclusiv Rusia.

Работа нефтяных станков - качалок - Sputnik Moldova, 1920, 02.12.2020
China întrece SUA la rafinarea petrolului: Va avea oare de câștigat Rusia

Însă prețurile chiar şi mai mici de 60 de dolari nu sunt periculoase pentru economia rusă. "Cotațiile ultra-înalte au un efect pozitiv asupra reaprovizionării trezoreriei și a creșterii cheltuielilor lucrătorilor din industria petrolieră, care vor sprijini, în lanţ, veniturile altor producători interni. Pe de altă parte, supra-profitabilitatea producției de petrol și a prelucrării acestuia poate reduce dorința marilor industriași de a investi în orice proiecte care nu au legătură cu dobândirea petrolului, inclusiv în domeniile IT și high tech", explică Petr Pușkarev, economist de frunte al centrului de informații și analitică TeleTrade.

Dacă companiile petroliere nu ar fi oprite prin intermediul impozitelor, materiile prime scumpe ar putea oferi de fapt un deserviciu: să încetinească diversificarea economiei.

Bugetul anului 2021 prevede 43,3 dolari pentru petrolul Urals. "Dacă va fi mai puțin, trezoreria va suporta pierderi. Intervalul optim – de la 43,3 la 80 -  pentru a menține rata de umplere a bugetului și a nu provoacă țările care nu sunt membre ale OPEC+ la o creștere a producția", spune Maxim Cerneaev. Între timp, petrolul rusesc de export, timp de două săptămâni la rând, este în mod constant comercializat în Europa cu un preț de peste 65 de dolari. Ultima dată așa ceva a fost la începutul lunii ianuarie 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0