Mișcare ascendentă: Cât timp vor crește prețurile petrolului

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Accesați arhiva multimediaНефтяная качалка
Нефтяная качалка - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2021
Abonare
Pe piața petrolului este o stare de optimism. Cotațiile au depășit 61 de dolari pe baril. Industria își revine după un an de criză.

Analiștii prezic o ascensiune ușoară pe fundalul creșterii cererii – în primul rând datorită țărilor asiatice, care nu se grăbesc să treacă la energia verde. De altfel, UE și Japonia ar putea schimba situația.

Despre modul în care vor evolua evenimentele  aflați din materialul reporterului RIA Novosti Irina Badmaeva.

Pandemia a doborât prețul aurului negru

Industria petrolieră a fost grav afectată de pandemie. Avtivitatea întreprinderilor industriale a fost suspendat a fost redus , transportul și traficul aerian. Cererea de combustibil, principalul produs petrolier, s-a prăbușit.

Работа нефтяных станков - качалок - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2021
Perspective promițătoare: cât va costa petrolul în 2021

Prin urmare, țările OPEC+ au fost nevoite să reducă brusc producția. De exemplu, Rusia – cu 8,5 la sută, după cum a raportat în decembrie vicepremierul Aleksandr Novak, în cadrul unei întrevederi cu Vladimir Putin. În schimb, prețurile au crescut de la 20 de dolari pe baril la sfârșitul lunii aprilie până la 40 de dolari până la jumătatea lunii iunie. Pe lângă OPEC+, Iranul și-a redus producția – de la 2,8 milioane de barili pe zi la 0,3 milioane – din cauza sancțiunilor americane.

În decembrie, barilul era cotat deja la 52 de dolari. Apoi a fost o retragere pe fondul știrilor despre o nouă tulpină de coronavirus și a noilor restricții.

Acum cererea se restabilește. Piața este încurajată de vaccinările pe scară largă, care promit o scădere a ratei de îmbolnăvire și anularea lockdown-ului într-o serie de țări. În februarie, cotațiile cresc stabil. Brent a atins valoarea de 61 de dolari. Ultima dată un astfel de preț a fost pe 7 ianuarie 2020.

OPEC – capul a toate

În același timp, OPEC revizuiește lunar cotele, reacționând la echilibrul dintre cerere și ofertă. "Această abordare are un efect calmant asupra participanților pe piață. Ei mizează pe sprijinul cartelului în caz de ineficiență a vaccinurilor și de o revenirea lentă a economiei la nivelul pre-covid", a remarcat Mihail Kogan, șeful departamentului de cercetări analitice la Școala Superioară de Management Financiar.

Работа нефтяных станков - качалок - Sputnik Moldova, 1920, 02.12.2020
China întrece SUA la rafinarea petrolului: Va avea oare de câștigat Rusia

Țările OPEC+ au refuzat oferta de a crește producția cu două milioane de barili pe zi din ianuarie. Cu toate acestea, Rusiei și Kazahstanului li s-a permis să crească ușor producția. Celelalte țări vor scoate voluntar de pe piață 1,425 milioane de barili pe zi în perioada februarie-martie. Mai mult, un milion îi revine Arabiei Saudite. Pe fundalul acestor promisiuni, prețurile petrolului continuă să crească.

Analiștii, însă, nu se așteaptă la o creștere rapidă. Mai mulți factori vor influența simultan. În primul rând, există încă o mulțime de rezerve – peste un miliard de barili s-au acumulat în depozitele din întreaga lume.

Între timp, Libia își crește rezervele. Nu este exclus ca materiile prime din Iran să acapareze repede și neașteptat piața. "Petrolul libian este capabil să absoarbă cererea în creștere, iar petrolul iranian va forța OPEC+ să-și ajusteze politica. Dar acest lucru se va întâmpla, dacă Washingtonul și Teheranul își vor soluționa neînțelegerile", a spus Kogan.

El crede că în lunile următoare, petrolul va fi tranzacționat în intervalul 52-65 dolari.

Asiaticii vor sprijini piața petrolului

Piața va fi sprijinită de țările asiatice, unde economia se restabilește într-un ritm mai rapid. Agenția Internațională pentru Energie prezice că, în 2021, cererea în China va crește cu 745 de mii de barili pe zi, în India – cu 380 de mii.

Работа нефтяных станков - качалок - Sputnik Moldova, 1920, 01.08.2020
„Se apropie sfârșitul epocii”: Experții promit un mare șoc petrolier

Mai mult, rafinăriile chineze și indiene ar putea avea nevoie de mai mult combustibil decât se așteaptă. Aceste țări nu se grăbesc să treacă la energia verde.

"Atâta timp cât avioanele și navele nu utilizează surse alternative de energie, nu se poate pune problema înlocuirii petrolului. Prin urmare, prognoza Ministerului Energiei al SUA privind creșterea prețului materiilor prime până la 173 dolari până în 2050 este una destul de realistă. Acest preț este mai mare decât maximul istoric din 2008 (147). Este adevărat că scenariul de bază presupune 95 de dolari, iar cel negativ – 48. Dar răspândirea energiei verzi, în orice caz, va reduce treptat cererea de hidrocarburi", spune Daniil Bolotskih, analist-șef la compania de investiții "Fondovîi Capital".

Astfel, Germania intenționează să dubleze ponderea surselor regenerabile în sectorul energetic până în 2030. Japonia se pregătește să renunțe la motoarele cu ardere internă în favoarea celor electrice către anul 2025.

Oricum ar fi, Rusia nu ar trebui să se bazeze pe creșterea prețurilor petrolului. Chiar dacă cotațiile se vor ridică la 173 de dolari, sancțiunile vor rămâne. Prin urmare, diversificarea economiei, despre care se discută de zeci de ani, este încă de actualitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0