Perspective promițătoare: cât va costa petrolul în 2021

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaРабота нефтяных станков - качалок
Работа нефтяных станков - качалок - Sputnik Moldova
Abonare
Prețurile la petrol sunt la cel mai înalt nivel din ultimele opt luni. Așa a reacționat piața la știrile despre vaccinuri și la decizia OPEC+.

CHIȘINĂU, 10 ian – Sputnik, Natalia Dembinskaya. Analiștii așteaptă revigorarea economiei mondiale, anularea restricțiilor și creșterea cererii pentru aurul negru. Cât de mult pot crește cotațiile în anul curent – în materialul Sputnik.

Îmbunătățire moderată

În 2020, piața mondială a petrolului a cunoscut mai multe valuri de declin. Și-a pus amprenta un complex de factori, principalii dintre care sunt supraproducția de materii prime datorată scăderii bruște a cererii, precum și pandemia, dar și restricțiile impuse pe scară largă. Numai în martie petrolul s-a ieftinit de mai bine de două ori.

Добыча нефти  - Sputnik Moldova
Un caz complicat: SUA vor să interzică importul de petrol din Rusia

Cu toate acestea, la sfârșitul toamnei trecute, piața a primit un impuls puternic – știrile despre testările de succes ale vaccinurilor occidentale, rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA. Joe Biden susține tehnologiile ecologice și, spre deosebire de Donald Trump, nu are intenția de a susține concernele petroliere americane.

Lupta împotriva coronavirusului se intensifică, devenind din ce în ce mai reușită. Estimările cererii de petrol în 2021 vor fi ajustate în partea creșterii, presupune Reuters.

Totuși, în ciuda optimismului, situația este încă instabilă. Agenția internațională de rating Fitch se așteaptă la o redresare a cererii de petrol, numai cu condiția unui progres rapid în vaccinarea populației. Iar, potrivit analiștilor, îmbunătățirile vor fi ”moderate”.

OPEC+ a surprins

La începutul lunii decembrie, țările alianței OPEC+ au decis să crească producția în ianuarie cu 500 de mii de barili pe zi. Mai departe producția va fi stabilită în baza rezultatelor reuniunilor ministeriale lunare. Cu toate acestea, perioada de valabilitate a noilor acorduri nu a fost stabilită.

Нефть, архивное фото - Sputnik Moldova
Corporațiile salvează petrolul de șist, dar au și ele probleme

Cotațiile au crescut imediat la maximul ultimelor opt luni. Brent se apropie sigur la 50 de dolari pentru un baril. Și rubla s-a întărit oarecum.

Decizia OPEC+ pare neașteptată – doar al doilea val al pandemiei încă nu s-a încheiat, iar cererea se redresează lent. Totuși, creșterea convenită este doar un sfert din ceea ce se aștepta în ianuarie. Pentru jucători, acesta este un semnal: alianța se bazează pe revigorarea pieței și, în același timp, este gata să limiteze producția în orice moment.

"Compromisul constă în faptul că noi, treptat, cu pași echidistanți, restabilim producția la nivelul prevăzut de acord. Sper că acest lucru se va întâmpla pe parcursul acestui trimestru", a explicat vicepremierul Rusiei, Alexandr Novak.

Situație neclară

Analiștii subliniază: opțiunea unei creșteri stabile a producției, aprobată de OPEC+, este benefică pentru Rusia, care nu este capabilă să extindă rapid producția din cauza caracteristicilor tehnologice și a infrastructurii extinse. Cu toate acestea, la începutul anului, oferta de petrol poate fi excesivă.

”În aprilie, producția va crește deja cu două milioane de barili pe zi, cu o creștere preconizată a cererii pentru al doilea trimestru de doar 96,1 milioane. Creșterea superioară a ofertei peste cerere, după 1 ianuarie, înseamnă că cotațiile maxime ale Brent, la orizontul următoarelor cinci luni, au fost anume în decembrie”, notează Evghenii Mironiuk, analist la ”Freedom Finance”.

OPEC - Sputnik Moldova
OPEC+ relaxează restricțiile privind producția de petrol

Compania prezice cotații cuprinse între 40 și 60 de dolari pe parcursul anului, în funcție de efectul vaccinărilor și de eliminarea restricțiilor transfrontaliere.

Totuși, orice surpriză neplăcută poate schimba situația. Doar nu toți producătorii de petrol sunt membri ai alianței –  respectiv, ei nu sunt împiedicați de nimic în calea creșterii producției.

De exemplu, SUA au crescut producția cu un milion de barili în ultimele luni. "În baza acestui fapt, în primul trimestru, prețul petrolului ar putea să scădă până la 40-42 dolari, dar apoi totul va depinde de starea în care vor ieși din pandemie puterile mondiale”, a declarat Oleg Bogdanov, un analist de frunte la compania QBF.

"Cotațiile de petrol în 2021 sunt prezentate în intervalul de 37-42 de dolari pe baril. Presiunea asupra prețurilor va fi exercitată de pandemia în curs de desfășurare și de consecințele acesteia, precum și de dorința posibilă a participanților OPEC+ de a crește producția pentru a-și suplimenta bugetele", adaugă Vladimir Volkov, directorul trezoreriei băncii RGS.

Până la șaizeci

Pe de altă parte, băncile americane de frunte prezic o creștere a petrolului până la 60 de dolari, Goldman Sachs – chiar și până la 65 de dolari. În același timp, consumul va scădea cu trei milioane de barili pe zi în timpul iernii, ceea ce este compensat doar parțial de cererea de încălzire și achizițiile Chinei, care, deocamdată, se descurcă cel mai bine cu coronavirusul.

Здание ОПЕК в Вене - Sputnik Moldova
Noul acord OPEC+ le este convenabil tuturor

"Dar problemele de iarnă sunt doar un mic obstacol în calea normalizării pieței petroliere, la fel ca și al doilea val de COVID-19", scriu analiștii băncii în recenzie.

Bank of America (BofA) prezice că Brent va crește până la 60 de dolari până la sfârșitul primei jumătăți a anului. Experții așteaptă anularea restricțiilor de călătorie din cauza vaccinărilor în masă în Occident.

Cererea de combustibil, care asigură mai mult de jumătate din consumul mondial de petrol, va crea un deficit de 1,6 milioane de barili pe zi, potrivit BofA. Se vor deschide facilități comerciale de depozitare, accumulând un surplus de miliarde de barili. Prețul mediu al petrolului în acest an va fi de 50 de dolari, potrivit recenziei băncii. Dar nu trebuie să uităm că unul dintre riscurile-cheie este anularea sancțiunilor asupra Iranului, probabilă sub conducerea lui Biden, precum și revenirea rapidă a barilului iranian pe piața mondială.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0