Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Anticipate sau un nou guvern - cum vor proceda socialiștii după hotărârea CCM

© Sputnik / Mihai CarausIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 22.03.2021
Abonare
După decizia Curții Constituționale prin care decretul Maiei Sandu de desemnare a lui Igor Grosu a fost declarat constituțional, Parlamentul va trebui să treacă prin a doua tentativă de investire a Guvernului.
Anticipate sau Guvern-cum vor proceda socialiștii după hotărârea CCM

După hotărârea Curții Constituționale de luni, fracțiunile parlamentare vor trebui să se pronunțe dacă sprijină un guvern condus de Igor Grosu sau nu. Toată lumea se întreabă acum cum ar putea să se distribuie voturile în cazul în care Parlamentul acordă sprijin guvernului PAS.

Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 22.03.2021
Politică
Igor Dodon: CC a formalizat practic o lovitură de stat
Este clar că termenul de 23 martie nu este unul bătut în cuie, după care obligatoriu să intervină dizolvarea Parlamentului, iar magistrații constituționali vor acorda actorilor politici timp până la sfârșitului lunii martie pentru a decide în cazul investirii Guvernului. Timp pentru a rezolva criza politică și a evita anticipatele mai este, iar asta înseamnă că în cazul în care Guvernul Grosu pică, nu se întâmplă nimic deosebit. Fracțiunile parlamentare reiau consultările cu președintele și o anunță pe Maia Sandu că au o majoritate de care ar trebui să se țină cont.

Drept dovadă este sugestia pe care o face CCM actorilor politici și anume Curtea menționează în partea motivațională a hotărârii de luni că în ipoteza în care expiră termenul prevăzut la articolul 85 alin. (2) din Constituție, majoritatea parlamentară absolută are posibilitatea să abordeze problema învestirii guvernului în cadrul consultărilor obligatorii cu președintele Republicii, în cazul dizolvării Parlamentului. De asemenea, Curtea menționează că în această situație, în cazul unor noi consultări după eșuarea acordării votului de încredere, majoritatea parlamentară absolută formalizată poate să înainteze un candidat pentru funcția de prim-ministru.

Revenind la modul cum deputații ar putea să se comporte la vot în raport cu candidatul Igor Grosu, mai mulți experți atrag atenția asupra câtorva detalii interesante.

Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2021
Politică
Natalia Gavrilița și-a scos masca în Parlament: Ce au văzut deputații
Dacă cei de la PAS și Igor Grosu nu vor fenta acest exercițiu de investitură, așa cum a făcut-o colega lor Natalia Gavrilița, atunci PAS ia în serios opțiunea de a intra la guvernare. O vor face de unii singuri cu programul și echipa lor, probabil. Cum se vor comporta deputații de la Platforma DA? Foștii colegi din blocul ACUM au spus că nu participă în acest Guvern. Cum vor vota, însă, deputații de la Platforma DA rămâne să vedem, dar ceea ce observăm, în ultima perioadă, este că relațiile lor cu cei de la PAS s-au răcit vizibil. Prin urmare, Platforma DA ar putea să nu voteze sau să se abțină de la vot. În rest, Pro Moldova, Pentru Moldova + Șor și Partidul Democrat se salvează de anticipate și votează acest Guvern. Cum vor proceda socialiștii, cea mai numeroasă fracțiune? Așa cum a declarat liderul lor, Igor Dodon, PSRM nu va sprijini acest Guvern, iar hotărârea CCM ne duce la gândul că socialiștii sunt în avantaj în ambele variante. Dacă Guvernul Grosu este instalat fără votul socialiștilor, PSRM-ul nu-i dă zile multe, iar dacă pică - se reiau consultările și reintră în joc majoritatea parlamentară.

„Eu consider că noi nu trebui să votăm pentru guvernul Grosu și cred că și alegătorii noștri, la sigur, nu doresc asta. Eu nu-i dau zile multe, dacă sincer… , chiar dacă va fi investit, iar dacă se va întâmpla - va fi fără Partidul Socialiștilor. Dar pot să vă asigur că dacă va fi dat jos acest Guvern, va fi dat cu voturilor Partidului Socialiștilor. Zile multe, luni puține, la sigur”, declarase anterior liderul PSRM, Igor Dodon.

Igor Grosu a fost desemnat la funcția de prim-ministru pe 16 martie după ce președinta Maia Sandu a avut consultări cu liderii partidelor parlamentare. Candidatul desemnat la funcția de premier a declarant că în următoarele zile, va depune la Parlament echipa și programul de guvernare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0