După hotărârea Curții Constituționale de luni, fracțiunile parlamentare vor trebui să se pronunțe dacă sprijină un guvern condus de Igor Grosu sau nu. Toată lumea se întreabă acum cum ar putea să se distribuie voturile în cazul în care Parlamentul acordă sprijin guvernului PAS.
Drept dovadă este sugestia pe care o face CCM actorilor politici și anume Curtea menționează în partea motivațională a hotărârii de luni că în ipoteza în care expiră termenul prevăzut la articolul 85 alin. (2) din Constituție, majoritatea parlamentară absolută are posibilitatea să abordeze problema învestirii guvernului în cadrul consultărilor obligatorii cu președintele Republicii, în cazul dizolvării Parlamentului. De asemenea, Curtea menționează că în această situație, în cazul unor noi consultări după eșuarea acordării votului de încredere, majoritatea parlamentară absolută formalizată poate să înainteze un candidat pentru funcția de prim-ministru.
Revenind la modul cum deputații ar putea să se comporte la vot în raport cu candidatul Igor Grosu, mai mulți experți atrag atenția asupra câtorva detalii interesante.
„Eu consider că noi nu trebui să votăm pentru guvernul Grosu și cred că și alegătorii noștri, la sigur, nu doresc asta. Eu nu-i dau zile multe, dacă sincer… , chiar dacă va fi investit, iar dacă se va întâmpla - va fi fără Partidul Socialiștilor. Dar pot să vă asigur că dacă va fi dat jos acest Guvern, va fi dat cu voturilor Partidului Socialiștilor. Zile multe, luni puține, la sigur”, declarase anterior liderul PSRM, Igor Dodon.
Igor Grosu a fost desemnat la funcția de prim-ministru pe 16 martie după ce președinta Maia Sandu a avut consultări cu liderii partidelor parlamentare. Candidatul desemnat la funcția de premier a declarant că în următoarele zile, va depune la Parlament echipa și programul de guvernare.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova