Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Viktor Orban dă lovitura: își face partid european naționalist cu polonezii și cu Salvini

© Photo : Facebook / Orbán ViktorViktor Orban și Matteo Salvini
Viktor Orban și Matteo Salvini - Sputnik Moldova, 1920, 20.03.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Premierul ungar Viktor Orban se va întâlni cu omologul său polonez Mateusz Morawiecki şi cu liderul partidului Liga din Italia Matteo Salvini pentru a discuta înfiinţarea unei noi mișcări naţionaliste europene.

BRUXELLES, 20 mart – Sputnik. Orban a discutat despre planul de a constitui o nouă mișcare naționalistă europeană în emisiunea sa săptămânală de la radio Kossuth. Astfel, el a lansat aceste anunțuri care vor schimba fața politicii europene chiar joi, la doar o zi după ce a finalizat divorţul Fidesz de Partidul Popular European, cel mai mare grup politic din Europa din care face parte şi PNL.

Юрий Рошка - Sputnik Moldova, 1920, 25.02.2021
Roșca: Sandu i-a mințit pe moldoveni - Detalii
Orban a anunțat pur și simplu că Fidesz îşi va uni forţele cu partide de aceeaşi factură din Italia şi Polonia pentru a reorganiza politica de dreapta europeană.

Viktor Orban a explicat că în ultimii ani Fidesz s-a distanţat de Partidul Popular European (PPE) în chestiunii precum fiscalitatea, migraţia şi gestionarea pandemiei de COVID-19.

Fidesz a părăsit ieri în mod oficial și definitiv Partidul Popular European, la două săptămâni după ce formaţiunea politică ungară a ieşit şi din grupul europarlamentar al PPE, denunţând adoptarea unei reforme a statutului acestui grup condus de către eurodeputatul german Manfred Weber.

Premierul Ion Chicu a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2021
Americanii ne arată cine sunt adevărații stăpâni ai Moldovei
Katalin Novák, vicepreşedinta partidului ungar, a anunțat despărțirea de PPE de joi printr-o scrisoare publicată pe pagina sa de socializare.

Katalin Novák a comentat scrisoarea cu textul: “It’s time to say goodbye”, adică “A sosit timpul să ne luăm rămas bun”.

Scrisoarea a fost adresată lui Antonio López-Istúriz White, secretar general al Partidului Popular European, iar textul ei precizează că Fidesz nu mai doreşte să-şi menţină calitatea de membru al Partidului Popular European.

Katalin Novák a detaliat și motivul pentru care Fidesz părăseşte Partidul Popular: în 2015, în perioada crizei imigraţiei “s-a dovedit că Partidul Popular vede viitorul în sprijinirea migraţiei, maghiarii însă au respins-o, iar noi am precizat că nu vrem să împărtăşim soarta ţărilor unde efectele imigraţiei în masă au devenit ireversibile”.

Pașaport UE de vaccinare împotriva COVID - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2021
Expert: Cine-i dictează Moldovei ce restricții anti-COVID să adopte
Politiciana a adăugat că acum, când lupta împotriva pandemiei de coronavirus ocupă toată energia factorilor de decizie, “în fracţiunea Partidului Popular European, în loc să se caute soluţii pentru aprovizionarea cu vaccin în UE şi să colaboreze în scopul apărării eficiente, a pregătit în secret un amendament la statutul partidului care a facilitat privarea membrilor Fidesz aleşi democratic de practicarea drepturilor parlamentare”.

Ea a menţionat că, în ultimii ani, a devenit clar că în majoritatea problemelor Partidul Popular European reprezintă deja valori de stânga cu care Fidesz nu se poate identifica.

“După cum au explicat mai mulţi lideri: Partidul Popular nu mai este un partid de dreapta. Am luat la cunoştinţă acest lucru” – a scris Katalin Novák, subliniind: “Fidesz aparţine dreptei democratice din Europa, a cărei reconstrucţie a devenit o necesitate”.

Eurodeputaţii Fidesz au părăsit grupul parlamentar al Partidului Popular European din Parlamentul European la 3 martie, după ce Partidul Popular a adoptat amendamentul la statutul său.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0