Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fermier: Supermarketurile își bat joc de producătorii autohtoni

© Sputnik / Mihai CarausSupermarket
Supermarket  - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2021
Abonare
Rețele de magazine își bat joc de producătorii autohtoni, susține producătoarea și activista civică Diana Crudu. Potrivit ei, supermarketurile nu susțin sub nicio formă producătorii locali, ba mai mult, încearcă să le pună condiții în detrimentul fermierilor. 

CHIȘINĂU 10 mart - Sputnik. Producătoarea de struguri Diana Crudu este de părere că rețelele de magazine profită de situația dificilă în care se află producătorii locali și impun unele reguli pe care fermierii sunt nevoiți să le respecte doar pentru a-și putea comercializa produsele. 

Struguri aruncați pe jos în supermarket - Sputnik Moldova, 1920, 09.03.2021
Societate
Întorsătură neașteptată: Ce spune bărbatul care a răsturnat lăzile cu struguri

„Supermarketurile își bat joc cu adevărat de producătorii autohtoni. S-a modificat legea cu privire la raft ca și când le dă 50 la sută cotă, dar legea atât de prost a fost scrisă și în grabă a fost adoptată, încât nu s-a ținut cont de niște chestiuni foarte importante. (...) În supermarketuri corupția e mai ceva decât la stat. Trebuie să te duci cu pliculețul la contabil, să te pui la coadă și să aștepți să-ți facă transferurile. Producătorii au și eu credite, au salarii, au început să disponibilizeze oamenii. Rețelele chiar își bat joc și fac ce vor. Am cedat atât de ușor piața internă”, a precizat producătoarea de struguri Diana Crudu.  

Mai mult, potrivit Dianei Crudu, administratorii rețelelor de magazine au majorat procentul reducerii pe care producătorii o fac supermarketurilor la vânzarea producției. Astfel, dacă până acum producătorii ofereau marfa lor supermarketurilor cu 20% reducere, atunci acum reducerea constituie 23 la sută. Diana Crudu susține că este o sumă prea mare și că producătorilor nu le rămâne practic niciun venit. 

„Ei au crescut prețurile pentru rabat peste noapte și le-au pus în fața producătorilor autohtoni. Marja producătorilor este foarte mică, prin aceste prețuri ei jupoaie până și pielea de pe acești producători. (...) Am foarte mulți colegi care vor să lase tot și să plece să muncească în străinătate, pentru că nu pot aici rezista și nu pot trăi doar din agricultură”, susține Diana Crudu. 

Producătoarea afirmă că majorarea procentului pentru rabat nu este singurul impediment pus în fața fermierilor locali. 

„Ei au prelungit acest termen de a achita facturile până la 45 de zile. Ei practic se folosesc de banii aceștia gratuit, pe când ar trebui să plătească dobânzi la bănci pe acești bani. Economia se ține pe agricultură, cât de banal nu ar suna acest lucru”, afirmă producătoarea de struguri. 

Totodată, Diana Crudu mai spune că rețelele de magazine impun unele contracte prin care producătorii au doar de pierdut. 

„Este o clauză care îi obligă pe producători să ia înapoi ceea ce a expirat. Eu o consider abuzivă și trebuie exclusă din contractele cu rețelele. Ei ce fac, te forțează și îți dau acest contract unde nu este stipulată această clauză, dar îți bagă și o anexă ca producătorul să fie obligat să ia înapoi tot ce expiră și astfel rețeaua nu-și asumă niciun risc”, a precizat Crudu. 

Diana Crudu - Sputnik Moldova, 1920, 09.03.2021
Societate
Ce spune un producător de struguri despre scandalul din supermarket
Diana Crudu a criticat dur și legea care prevede ca pe rafturile din magazine să fie 50 la sută produse autohtone. 

„Legea a fost adoptată în grabă, puteau să-i dea măcar un caracter sezonier. Această lege vine în dezavantajul producătorilor agricoli”, a mai spus Diana Crudu. 

Legea care prevede obligativitatea comercianților de produse alimentare să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare autohtone în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial a fost promulgată la finele lunii decembrie. Amintim că, în anul 2018, în Parlament a fost examinat și aprobat în prima lectură un proiect de modificare și completare a unor acte legislative, care instituie norme de reglementare în relaţiile contractuale dintre furnizori şi comercianţi pe lanţul alimentar. În scopul susţinerii comercializării produselor alimentare autohtone, autorii propuneau stabilirea unei cote de raft, nu mai puţin de 50% din lungimea liniară a raftului, destinată expunerii şi vânzării produselor fabricate în Republica Moldova.

Această normă urma să fie aplicată la 6 luni de la data publicării, lista produselor urmând să fie aprobată și actualizată anual de Guvern. Mai târziu, Legea care obligă comercianții de produse alimentare să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare autohtone în proporție de cel puțin 50% urma să fie votată de Parlament, dar proiectul a fost retras de Guvernul condus atunci de Maia Sandu. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0