Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sancțiuni "extreme": SUA vor să se apuce de datoria națională rusă

© REUTERS / Kevin LamarqueПрезидент США Джо Байден
Президент США Джо Байден - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2021
Abonare
Washingtonul amenință din nou Moscova cu sancțiuni – acum împotriva datoriei publice suverane. Și britanicii sunt gata să se alăture americanilor.

MOSCOVA, 18 mar – Sputnik, Natalia Dembinskaya. Interzicerea investitorilor străini de a cumpăra obligațiuni rusești este o restricție severă. Cât de periculos este acest lucru pentru economia rusească – în materialul Sputnik.

S-au apucat din nou de deprinderile vechi

La începutul lunii martie, a devenit cunoscut faptul că Statele Unite și Marea Britanie vor să sporească din nou presiunea asupra Moscovei – în special, prin privarea datoriei publice ruse de accesul investitorilor occidentali.

Здание Посольства России в США - Sputnik Moldova, 1920, 17.03.2021
Rusia
Ambasada Rusiei a răspuns acuzațiilor SUA privind "implicarea" în alegeri
Acest lucru a fost discutat de mult timp peste ocean. Experții au identificat două scenarii posibile: primul – interzicerea tuturor obligațiunilor de împrumut federale (OFZ), inclusiv cele achiziționate deja, al doilea – interzicerea achiziționării de noi obligațiuni. Un embargou complet este, desigur, cea mai aspră opțiune, dar acesta ar afecta grav companiile financiare americane și europene.

Drept urmare, Washingtonul a preferat un compromis și, în august 2019, sub pretextul "cazului familiei Skripal", a interzis băncilor americane să participe la plasările inițiale ale valorilor mobiliare de stat rusești, precum și să acorde împrumuturi guvernului rus. Cu toate acestea, tranzacțiile pe piața secundară nu au fost afectate.

Astfel, s-a păstrat oportunitatea străinilor de a intra pe piața rusă: aceștia pot cumpăra instrumente de datorie și acțiuni ale emitenților autohtoni "în paralel".

Юрий Рошка - Sputnik Moldova, 1920, 17.03.2021
Ce spune astăzi Iurie Roșca despre o trădare politică de acum trei decenii - Video
Dar victoria candidatului Partidului Вemocrat la alegerile prezidențiale a schimbat situația.

"Ne așteptăm la o înăsprire serioasă a poziției față de Rusia. În echipa lui Biden, ura față de Moscova este, pur și simplu, uimitoare", a scris Financial Times. Pe de altă parte, după cum a remarcat presa americană, Washingtonului nu îi mai rămân prea mulți bani pentru a provoca daune tangibile economiei rusești. Una dintre ultimele – interzicerea totală a investițiilor în datoria națională rusă.

Iar Bloomberg, citând surse, care sunt familiare cu situația, informează: "SUA și Marea Britanie pregătesc sancțiuni antirusești suplimentare". De data aceasta în legătură cu "cazul Navalnîi". Și este vorba despre restricții până la "măsuri extreme împotriva datoriei suverane a țării".

"Dacă se va dovedi că Rusia a încălcat din nou interdicția internațională privind utilizarea armelor chimice, președintele Joe Biden va lua în considerare problema acestor sancțiuni în cooperare cu Europa", precizează agenția.

Acest lucru nu este critic

Nu este clar încă despre ce este vorba anume, dar este puțin probabil ca piața secundară OFZ să sufere: acest lucru ar afecta, în primul rând, investitorii occidentali – marii deținătorii de valori mobiliare, a avertizat Ministerul Dezvoltării Economice. Pentru Rusia, toate sancțiunile posibile nu sunt critice.

Drapelel statelor NATO - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2021
Senator rus: SUA recurg la „asediul Rusiei” trimițând trupe la granițele NATO
Acum, ponderea investitorilor occidentali în OFZ este de 23%. După cum a subliniat șeful Ministerului Dezvoltării Economice, Maxim Reșetnikov, o modificare a acestui indicator nu poate complica foarte mult situația financiară din țară.

"Sancțiunile privind datoria națională rusească, în mare parte, reprezintă o pedeapsă a investitorilor occidentali... Desigur, sunt posibile anumite fluctuații, dar fundamental acest lucru nu va afecta nimic", a precizat reprezentantul instituției.

Principala consecință negativă va fi slăbirea rublei: cererea nerezidenților și a străinilor pentru moneda rusă va scădea. Cu toate acestea, efectul retragerii investitorilor occidentali din datoria guvernului rus va fi de scurtă durată.

Premierul Ion Chicu a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2021
Americanii ne arată cine sunt adevărații stăpâni ai Moldovei
"Cred că totul se va limita la coborârea rublei până la 80 pe dolar. În ultimii ani, pe fundalul retoricii constante de sancțiuni, Rusia s-a pregătit să reziste acestor pași", spune Semen Tenyaev, șeful grupului de companii VBȚ (ВБЦ).

"Acum rubla este mai ieftină cu cinci-șapte la sută față de valorile sale fundamentale, adică sancțiunile sunt deja incluse în prețul monedei rusești. Acest lucru nu exclude o ieșire panicardă a capitalului occidental și căderea rublei și a pieței de valori cu cinci procente, dar cu o recuperare ulterioară", spune Vitalii Mankevici, președintele Uniunii Ruso-Asiatice a Industriașilor și Antreprenorilor.

Soluții alternative

De asemenea, analiștii reamintesc că investitorii occidentali interesați de OFZ folosesc de mult o schemă care permite ocolirea eventualelor restricții.

Relations between Russia and the EU have deteriorated with the escalation of the Ukrainian crisis, as western governments imposed economic sanctions on Russia, accusing Moscow of aiding independence supporters in eastern regions of the country. - Sputnik Moldova, 1920, 19.02.2021
Rusia și Uniunea Europeană: Sfârșitul relațiilor?
"Sancțiunile sunt eficiente numai pentru euroobligațiunile cu decontări în dolari și contabilitatea depozitului în Euroclear și Clearstream, deoarece numai în acest caz OFAC (Office of Foreign Assets Control – n.red.) al Trezoreriei SUA este capabil să monitorizeze respectarea acestora. Interdicția de OFZ este inutilă, deoarece investitorii care sunt interesați de aceste hârtii vor cumpăra nu OPZ în sine, ci swap-uri pe rata dobânzii și valutare (schimburi de plăți sau active – n.red.), legate de randamentul OFZ-urilor și cursurilor forward "dolar – rublă" ", a explicat agenției RIA Novosti directorul general al companiei de investiții "Sputnik – Managementul capitalului", Aleksandr Losev.

Potrivit lui, dacă investitorilor occidentali li se va interzice să cumpere direct OFZ-uri, fondurile vor fi trimise prin intermediari, inclusiv ruși.

Un posibil mecanism de combatere a sancțiunilor este utilizarea companiilor cu statut special, care nu dezvăluie beneficiarii finali. În plus, nimic nu împiedică nerezidenții să utilizeze criptomonede sau alte active digitale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0