Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: Va fi suspendat decretul Maiei Sandu de desemnare a premierului?

© Sputnik / Rodion ProcaNicolae Osmochescu
Nicolae Osmochescu - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2021
Abonare
Ce spune expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu despre decretul Maiei Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de prim-ministru și ce decizie ar putea lua Înalta Curte în legătură cu cererea de suspendare a acțiunii decretului președintelui?
Expert, despre decretul Maiei Sandu de desemnare a premierului

În cadrul emisiunii "La Ordina Zilei", expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu a declarat că președintele Maia Sandu a procedat corect, în conformitate cu Constituția și hotărârea anterioară a Curții Constituționale, utilizând dreptul său de a propune un candidat la funcția de prim-ministru.

"În Constituție este stipulat clar că președintele propune candidatura la funcția de prim-ministru după consultarea cu toate fracțiunile parlamentare. Nimeni nu a propus o candidatură concretă, decât pe doamna Durleșteanu, care și-a retras candidatura. Astfel, președintele l-a desemnat pe Igor Grosu la funcția de prim-ministru. Nu este nicio încălcare", a remarcat Nicolae Osmochescu.

Mai mult, expertul în drept constituțional a precizat că în momentul de față nu poate fi înaintat un alt candidat la funcția de prim-ministru, până când actualul candidat desemnat nu va veni în Parlament și nu va prezenta componența nominală și programul de guvernare.

Церемония инаугурации президента Майи Санду  - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2021
Politolog, despre retragerea lui Durleșteanu și cine o dirijează pe Maia Sandu
"Dacă Parlamentul va oferi votul de încredere, atunci guvernul începe să lucreze. Dacă nu, atunci sunt împlinite criteriile pentru dizolvarea Parlamentului", a subliniat Osmochescu.

Vineri, 19 martie, judecătorii Înaltei Curți ar urma să examineze cererea de suspendare a decretului președintelui privind desemnarea lui Igor Grosu în calitate de premier. Cererea de examinare a fost depusă de către deputații Vasile Bolea, Grigore Novac, Alexandr Suhodolski și Vlad Batrîncea. Totodată, în aceeași ședință, Curtea va examina admisibilitatea sesizării. 

Amintim că marți președintele Maia Sandu l-a desemnat pe deputatul Igor Grosu (liderul PAS) la funcția de premier. Declarația a fost făcută după discuțiile cu fracțiunile, platformele și grupurile parlamentare. În cadrul unui briefing, Maia Sandu a declarat că a luat decizia după ce Mariana Durleșteanu a anunțat că renunță să mai candideze la șefia unui viitor guvern.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0