Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce urmează dacă Guvernul Grosu nu va primi vot de încredere în Parlament?

© Sputnik / OsmatescoTeodor Cârnaț
Teodor Cârnaț - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2021
Abonare
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț a fost întrebat despre posibilele scenarii, în cazul în care candidatul propus de președintele Maia Sandu la funcția de premier nu va fi susținut de Parlament.
Ce urmează dacă Guvernul Grosu nu va primi vot de încredere în Parlament?

În cazul în care deputații din Parlamentul Republicii Moldova nu vor susține candidatura lui Igor Grosu la funcția de prim-ministru, șeful statului poate să se adreseze la Curtea Constituțională și să ceară ca să constate circumstanțele de dizolvare a Parlamentului.

Curtea Constituțională - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2021
Politică
Va fi suspendat decretul Maiei Sandu de desemnare a premierului? CCM va lua decizia mâine
"Parlamentul nu va mai avea timp ca să reinvestească în funcție un nou guvern, fiindcă Guvernul Grosu va ține votul de învestire pe data de 23 martie. Chiar dacă vor apărea noi majorități parlamentare, acestea vor apărea peste trei luni de zile, iar președintele va respinge aceste demersuri, deoarece vor fi înainte după expirarea termenului propriu-zis", a explicat Teodor Cârnaț.

Potrivit expertului în drept constituțional, acest lucru ar înseamnă că, dacă Parlamentul nu acordă vot de încredere Guvernului Grosu, există șanse reale ca să fie declanșate alegeri parlamentare anticipate.

"Curtea Constituțională va verifica dacă s-au întrunit următoarele condiții: a expirat termenul maxim de 3 luni de zile, au fost două tentative de învestire în funcție a guvernului, a expirat termenul de 45 de zile care este parte componentă a celor 3 luni de zile, iar Maia Sandu trebuie să consulte fracțiunile parlamentare în legătură cu dizolvarea Parlamenntului pe 23 martie. Dacă aceste condiții se întrunesc, CC va constata că sunt întrunite circumstanțele de dizolvare a Parlamenului și va oferi posibilitatea președintelui să dizolve actualul Legislativ", a conchis Cârnaț.

Amintim că marți președintele Maia Sandu l-a desemnat pe deputatul Igor Grosu (liderul PAS) la funcția de premier. Declarația a fost făcută după discuțiile cu fracțiunile, platformele și grupurile parlamentare. În cadrul unui briefing, Maia Sandu a declarat că a luat decizia după ce Mariana Durleșteanu a anunțat că renunță să mai candideze la șefia unui viitor guvern.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0