Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Va fi suspendat decretul Maiei Sandu de desemnare a premierului? CCM va lua decizia mâine

© Sputnik / Mihai CarausCurtea Constituțională
Curtea Constituțională - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2021
Abonare
Vineri, judecătorii Înaltei Curți ar urma să examineze cererea de suspendare a decretului președintelui privind desemnarea lui Igor Grosu în calitate de premier. 

CHIȘINĂU 18 mart - Sputnik. Curtea Constituțională anunță că vineri, 19 martie, judecătorii vor examina cererea de suspendare a acțiunii decretului președintelui Republicii Moldova nr. 47-IX din 16 martie 2021 privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru.

Владимир Головатюк - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2021
Politică
Vladimir Golovatiuc este candidatul majorității la funcția de premier

Cererea de examinare a fost depusă de către deputații Vasile Bolea, Grigore Novac, Alexandr Suhodolski și Vlad Batrîncea. Totodată, în aceeași ședință, Curtea va examina admisibilitatea sesizării. 

Precizăm că miercuri, PSRM a mers la Curtea Constituțională pentru a depune cererea de anulare a decretului președintelui. În cadrul unui briefing, vicepreședintele Parlamentului, deputatul socialist Vlad Batrîncea a declarat că fracțiunea PSRM va cere Înaltei Curți să examineze abaterile făcute de către președinte în procedura de desemnare a candidatului. 

„Vom solicita Curții Constituționale să constate abaterile de la norma legală în procedura de înaintare a domnului Grosu. Noi considerăm că iarăși au fost încălcate anumite prevederi constituționale”, a declarat deputatul socialist. 

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2021
Societate
Va participa sau nu Maia Sandu la consultările lansate de majoritatea parlamentară
Totodată, Batrîncea a precizat că majoritatea parlamentară va desemna joi propriul candidat la funcția de prim-ministru. 

Joi,18 martie, la începutul ședinței Parlamentului, președintele fracțiunii PSRM a anunțat în plenul Parlamentului despre constituirea unei noi majorități parlamentare și a invitat șeful statului la consultări. Ulterior, PSRM a anunțat că actualul ambasador al Republicii Moldova în Rusia, Vladimir Golovatiuc, este propus de majoritatea constituită în calitate de premier. 

Amintim că marți președintele Maia Sandu l-a desemnat pe deputatul Igor Grosu (liderul PAS) la funcția de premier. Declarația a fost făcută după discuțiile cu fracțiunile, platformele și grupurile parlamentare. În cadrul unui briefing, Maia Sandu a declarat că a luat decizia după ce Mariana Durleșteanu a anunțat că renunță să mai candideze la șefia unui viitor guvern. Șeful statului a precizat că după discuțiile cu reprezentanții fracțiunilor a constatat că nu există un candidat la funcția de șef al Guvernului, așa că a decis să-l propună pe Igor Grosu. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0