Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Batrîncea: Majoritatea parlamentară dorește consultări cu Maia Sandu

© Sputnik / Miroslav RotariVlad Bătrîncea
Vlad Bătrîncea - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2021
Abonare
PSRM și PAS au cele mai multe mandate în Parlament și aceste două formațiuni trebuie să contribuie, în primul rând, la soluționarea crizei politice, a declarat socialistul Vlad Batrîncea. Deputatul a confirmat că Dodon și Sandu au avut o discuție tete-a-tete.

CHIȘINĂU, 18 mart – Sputnik. Deputatul socialist (PSRM), vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a ținut în după-amiaza zilei de 18 martie un briefing la care a făcut precizări legate de formarea unei majorități parlamentare în Parlament și propunerii de către aceasta a unui candidat la funcția de prim-ministru. 

Павел Филип Pavel Filip ДПМ PDM - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2021
Politică
Pavel Filip: PDM nu va vota un candidat la funcția de premier susținut de Partidul „Șor”

Vlad Batrâncea a spus că după ce solialiștii și platforma „Pentru Moldova”, din care face parte și Partidul „Șor”, au constituit o majoritate parlamentară (53 de deputați), ei au informat-o despre aceasta pe Maia Sandu, cerându-i președintelui să poarte consultări. Maia Sandu n-a răspuns însă la solicitare, așa că majoritatea parlamentară și-a anunțat peste câteva oire candidatul: Vladimir Golovatiuc.

„Astăzi avem o majoritate parlamentară, avem un candidat constituțional și avem nevoie de consultări cu Maia Sandu”, a declarat Vlad Batrâncea.

„Doamna Maia Sandu trebuie să discute cu Parlamentul și soluțiile să fie găsite de noi toți (...) Ca să evităm scenariile de presiunea supra Curții Constituționale, noi suntem gata să discutăm public”, a adăugat el.

De asemenea, Batrîncea a spus că, „la ora actuală, putem constata că nu Parlamentul este vinovat de criza politică”.

Întrebat dacă este adevărat că, zilele acestea, Maia Sandu și Igor Dodon au avut o întâlnire secretă, după cum a anunțat public deputatul Alexandru Slusari (PPDA), Vlad Bătrîncea a confirmat, până la urmă, că cei doi s-au întâlnit și au discutat.

Președinția RM - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2021
Politică
Maia Sandu le-a răspuns deputaților care au invitat-o la consultări

Potrivit lui Batrîncea, n-a fost o întâlnire secretă. După consultările din 16 martie ale președintelui cu grupurile parlamentare, a explicat el, Dodon și Sandu au avut o discuție. 

„Care este deranjul pentru dl Slusari? (...) Că nu a fost și el de față acolo?”, a întrebat Batrîncea.

El a menționat, în context, că PSRM și PAS au cele mai multe mandate în Parlament și că aceste două formațiuni trebuie să contribuie în primul rând la soluționarea crizei politice.

Pe 16 martie, președintele Maia Sandu l-a desemnat pe Igor Grosu (PAS) în calitate de candidat la funcția de premier, după ce a luat act de decizia Marianei Durleșteanu de a-și retrage candidatura.

Deputații socialiști (PSRM) au contestat decretul prezidențial, pe 17 martie, la Curtea Constituțională. Pe 18 martie, în ședința Parlamentului, PSRM a anunțat că a creat o majoritate parlamentară, inclusiv cu deputații din Partidul „Șor”, pentru a-l propune candidat la funcția de premier pe Vladimir Golovatiuc, recent numit ambasador în Federația Rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0