Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Pavel Filip: PDM nu va vota un candidat la funcția de premier susținut de Partidul „Șor”

© Sputnik / Rodion ProcaПавел Филип Pavel Filip ДПМ PDM
Павел Филип Pavel Filip ДПМ PDM - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2021
Abonare
Partidul Democrat (PDM) optează pentru alegeri parlamentare anticipate, dar consideră că acum oricum este necesar un guvern funcțional, care să gestioneze situația epidemică alarmantă. Președintele formațiunii, Pavel Filip, a vorbit despre aceasta la un briefing.

CHIȘINĂU, 18 mart – Sputnik. Republica Moldova are nevoie acum de un guvern funcțional, care să facă față pandemiei COVID-19, a declarat liderul PDM, deputatul Pavel Filip, la un briefing susținut joi, 18 martie. Doar un guvern funcțional poate rectifica Bugetul și poate debloca finanțarea externă, a accentuat Filip. 

PSRM - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2021
Politică
PSRM anunță o nouă majoritate parlamentară și invită președintele la consultări

Deputații din PDM nu vor vota însă pentru un candidat la funcția de premier care este susținut de Partidul „Șor”, a subliniat Pavel Filip.

Fracțiunea democraților, a precizat el, va accepta să poarte consultări cu candidatul desemnat prin decret prezidențial, pentru a afla ce intenții are cu adevărat, ce program de guvernare și ce echipă propune acesta.

Pavel Filip a relevat că PDM se pronunță pentru alegeri parlamentare anticipate, dar că acestea trebuie să aibă loc pe durata mandatului unui guvern funcțional. În opinia sa, oricum scrutinul anticipat va fi „în toamnă”.

Pavel Filip a apreciat că acum, „cel mai probabil”, a fost inițiată „consumarea celei de-a doua tentative” de învestire a unui nou guvern, care să eșueze și Parlamentul să fie dizolvat.

El a admis posibilitatea că, dacă va trece acest scenariu, ulterior se va spune că „nu putem face acum alegerile, să nu molipsim oamenii și oricum ne vom duce spre toamnă”.

Pe 16 martie, președintele Maia Sandu l-a desemnat pe Igor Grosu (PAS) în calitate de candidat la funcția de premier, după ce a luat act de decizia Marianei Durleșteanu de a-și retrage candidatura.

Deputații socialiști (PSRM) au contestat decretul prezidențial, pe 17 martie, la Curtea Constituțională. Pe 18 martie, în ședința Parlamentului, PSRM a anunțat că a creat o majoritate parlamentară, inclusiv cu deputații din Partidul „Șor”, pentru a-l propune candidat la funcția de premier pe Vladimir Golovatiuc, recent numit ambasador în Federația Rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0