Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Epidemiolog: Este nevoie de introducerea unui lockdown?

© Sputnik / Rodion ProcaMihai Magdei
Mihai Magdei - Sputnik Moldova, 1920, 17.03.2021
Abonare
Cu cât s-ar reduce rata infectărilor în cazul introducerii unui lockdown strict de două săptămâni și cât de necesară este impunerea unor restricții mai dure în țara noastră? Iată ce spune epidemiologul și fostul ministru al Sănătății Mihai Magdei.
Epidemiolog: Este nevoie de instalarea unui lockdown?

În condițiile în care în Republica Moldova situația epidemiologică se agravează de la o zi la alta, instituirea unui lockdown este necesară pentru a opri răspândirea vertiginoasă a infecției. De această părere este epidemiologul Mihai Magdei.

Laura Țurcan - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2021
Vaccinarea moldovenilor peste hotare: Recomandările epidemiologilor
"În condițiile actuale este inevitabil să fie introdusă starea de urgență, cel puțin pentru o perioadă de două săptămâni. Aceasta ar avea un efect pozitiv pentru ca să micșorăm presiunea asupra instituțiilor medicale și să reducem rata infectărilor. Cirtculația virusului este mare, iar dacă ne izolăm efectul va fi pozitiv. Sistemul de transmitere se va micșora de 2-3 ori în Chișinău", a spus epidemiologul.

Mihai Magdei și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu nrrespectarea măsurilor impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Cele mai mari focare de infecție sunt în transportul public, centrele comerciale și restaurante.

"În aceste locuri sunt înregistragte o serie de abateri. În transpotul public lumea se îmbulzește, în magazine uneori nici angajații nu poartă mănuși sau masca de protecție corect. Aceeași situație este și în unele restaurante. Trebuie să înțelegem că virusul a devenit mai agresiv și cucerește și populația mai tânără. Lucrurile trebuie tratate cu maximă seriozitate", a conchis interlocutorul.

În luna martie se împlinește un an de când Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial pandemie de coronavirus. În Republica Moldova avem peste 200 mii de persoane infectate, peste 4 mii decese și circa 22 de mii cazuri active.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0