Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Zi de Doliu Național: Monica Babuc, despre fenomenul "Dabija"

© Sputnik / Miroslav RotariMonica Babuc
Monica Babuc  - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2021
Abonare
Data de 15 martie a fost declarată prin decret prezidențial Zi de Doliu Național. Ideea a fost susținută de mai mulți internauți care au semnat o petiție online, la inițiativa deputatei Monica Babuc.
Zi de Doliu Național: Monica Babuc, despre fenomenul "Dabija"

Sâmbătă, 13 martie, mai mulți internauți au semnat o petiție adresată autorităților statului cu privire la declararea Zilei de Doliu Național pe 15 martie, în legătură cu funeraliile scriitorului Nicolae Dabija.

"Eram îngrijorată pentru că nu exista nici o informație că acest lucru se va întâmpla. Pandemia nu ne poate încurca să rămânem oameni și să-i dedicăm această zi lui Nicolae Dabija - militantul valorilor noastre identitare, promotorul culturii naționale", a declarat într-un interviu pentru Sputnik Monica Babuc.

Deputata a remarcat caracterul și lucrările pline de verticalitate ale renumitului scriitor, precizând că dincolo de capacitatea de luptător și militant pentru valorile culturale, Nicolae Dabija a fost și un scriitor de o valoare incontestabilă, un geniu asupra cărui talent a lucrat Dumnezeu.

Nicolae Dabija - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2021
Societate
A murit Nicolae Dabija: Era bolnav de COVID-19

"Nicolae Dabija a lăsat peste 80 de volume de poezii, proză. Renumitul roman "Tema pentru acasă" a fost reeditat de șase ori. A scris și manuale de istorie pentru copii. Aportul dumnealui în opera literară este extrem de importantă", a subliniat interlocutoarea.

Amintim că Nicolae Dabija a decedat pe 12 martie, fiind răpus de noul coronavirus. Academicianul fusese internat cu câteva zile mai devreme la terapie intensivă, în cadrul Spitalului de Urgență, din cauza complicaţiilor pe care le-a suferit după ce a fost diagnosticat cu COVID-19. Nicolae Dabija avea vârsta de 72 de ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0