Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Virusolog rus: Trebuie sau nu să ne îngrijoreze tulpina „moldovenească” a COVID-19

© REUTERS / NEXU Science CommunicationКоронавирус под микроскопом
Коронавирус под микроскопом - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2021
Abonare
Cunoscutul epidemiolog și virolog din cadrul Centrul de Epidemiologie și Microbiologie „Gamalei” din Rusia Anatoli Alitștein susține că apariția noilor tulpini ale coronavirusului este un proces previzibil și inevitabil.

CHIȘINĂU, 15 mart - Sputnik. Primarul Chișinăului Ion Ceban a numit pe 15 martie situația epidemiologică actuală din Capitală cea mai dificilă de la începutul pandemiei COVID-19 și a vorbit despre o posibilă prezență în republică a unei tulpini britanice, precum și a unei tulpini „moldovenești” complet noi de coronavirus.

Coronavirus SARS-CoV-2 (photo d'archives) - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2021
Societate
Avem sau nu tulpina britanică a COVID-19 în țară - Ce spune MSMPS

Edilul-șef s-a referit doar la „afirmațiile medicilor”, fără a preciza sursa concretă. Între timp, potrivit Ministerului Sănătății din Republica Moldova, nu există încă niciun echipament în republică care să poată determina prezența sau absența tulpinilor „netradiționale” de coronavirus. 

Mai mult, studiul a zece mostre de virus din Moldova, trimise cu ceva timp în urmă la unul din laboratoarele din Berlin, nu a dezvăluit prezența tulpinii britanice. Cu toate acestea, acest fapt nu poate garanta pe deplin că nu există noi mutații de Covid în republică.

Posibilitatea apariției unei tulpini speciale „moldovenești” a virusului nu poate fi exclusă - de această părere este profesorul Anatoli Alitștein din cadrul Centrul de Epidemiologie și Microbiologie „Gamalei” din Rusia, comentând situația în exclusivitate pentru Sputnik Moldova.

"Propria variantă a virusului se poate forma în orice țară din lume și ea poate fi izolată și studiată. Un alt lucru este că nu știu pe ce bază experții moldoveni fac o astfel de concluzie și cât de diferită este tulpina locală de cele deja identificate", spune profesorul Alitștein. 

El susține că apariția noilor tulpini de coronavirus este un proces inevitabil și firesc. 

"Modificările și mutațiile apar în mod constant într-un virus care se înmulțește. Aceasta este, în general, o lege pentru orice organism viu, dar mai ales pentru viruși, care sunt relativ simpli și care se formează în număr mare. Procesul modificărilor virusului este de neoprit, numărul mutațiilor este de mii. O nouă tulpină apare după selecția naturală a uneia dintre variante care apare printre aceste mutații. Desigur, faptul că acest proces va avea loc în timpul epidemiei de coronavirus a fost previzibil și inevitabil", a spus Anatoli Alitștein. 

Laura Țurcan - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Medic, despre eficacitatea vaccinului împotriva noilor tulpini de COVID

Din punct de vedere practic, cea mai îngrijorătoare întrebare este în ce măsură noile tulpini de coronavirus sunt capabile să agraveze situația epidemiologică și să încetinească campania de vaccinare în masă. Profesorul centrului Gamalei spune că nu trebuie să ne panicăm în acest sens. 

„În acest moment, toate vaccinurile din lume într-un grad sau altul acționează împotriva tuturor tulpinilor cunoscute de coronavirus. Da, știm că, de exemplu, tulpina britanică este puțin mai infecțioasă și oferă o letalitate ușor mai mare, dar nu diferă de alte variante ale virusului prin posibilitatea neutralizării acestuia cu anticorpi produși prin injectarea oricăruia dintre cele existente în prezent vaccinuri în corpul uman ", spune Alitștein. 

Potrivit profesorului, cel mai probabil, vaccinurile vor fi eficiente împotriva tulpinii „moldovenești”, dacă există cu adevărat o astfel de tulpină (despre care există încă îndoieli rezonabile).

"Această pandemie, desigur, va fi depășită. Dar când se va termina, coronavirusul va rămâne cu omenirea pentru totdeauna. Se va adapta la noi, iar noi - la el. Va deveni doar o tulpină „normală” care nu mai provoacă panica sau letalitatea ridicată pe care o observăm încă ”, spune Anatoli Alitștein, profesor al Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie „N.F. Gamalei”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0