Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Destăinuirile uimitoare ale unui medic renumit care a trecut prin COVID

© Sputnik / Mihai CarausVictor Cojocaru
Victor Cojocaru - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2021
Abonare
După ce a tratat de COVID mii de pacienți, a căzut singur în plasa virusului perfid. Este vorba despre profesorul Victor Cojocaru, șeful Terapiei Intensive de la Spitalul Clinic Republican. Medicul a oferit un interviu în exclusivitate pentru Sputnik Moldova.
Destăinuirile uimitoare a unui medic renumit, care a trecut prin COVID

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Șeful Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Victor Cojocaru, a vorbit despre starea lui de sănătate după ce a simțit pe propria piele ce înseamnă COVID-19 și după o bună perioadă de tratament la terapia intensivă.

Renumitul medic Victor Cojocaru - cel care a luptat în prima linie pentru a trata pacienții infectați de COVID-19, a fost internat în data de 1 martie curent, în stare gravă, din cauza complicațiilor generate de virusul ucigaș.

В Молдове стартовала вакцинация врачей от коронавируса - Sputnik Moldova, 1920, 03.03.2021
Societate
Cine trebuia să fie de fapt prima persoană vaccinată în Moldova
Potrivit lui, perioada de tratament a fost destul de complicată și de la bun început nici el, cel care are ani de experiență în spate, nu a crezut că lucrurile pot lua o întorsătură dramatică atât de repede.

"Eu aș împărți perioada de tratament în două părți: până la spitalizare și perioada de terapie intensivă. Eu nu am apreciat corect starea mea de sănătate în perioada de prespitalizare. Aveam impresia că e ceva ușor și peste o scurtă perioadă totul va trece. Când m-am adresat la radiografie, plămânii erau afectați peste 50 la sută și atunci s-a început epopeea de terapia intensivă", a relatat Victor Cojocaru.

Medicul susține că tratamentul a fost destul de anevoios și complicat, însă l-a suportat destul de bine și din start se înregistra o dinamică pozitivă. Cu toate acestea, specialistul a remarcat că maladia are efecte negative asupra sistemului nervos, iar dereglările de comportament și agresivitatea sunt niște caracteristici specifice pentru pacienții care suferă de o formă severă a maladiei.

"Eu mă uitam la perete și aveam impresia că este fereastră. Sunt niște senzații ciudate. Nu în zadar pacienții de la terapie intensivă sunt fixați de pat. Personal, de două ori m-am smucit și mai nu am rupt cateterul central, a început să curgă sânge. Sunt niște dereglări de comportament, de aceea pe noapte solicitam să fiu legat de pat", a explicat medicul.

Victor Cojocaru a mai adăugat că îm prezent starea de sănătate este satisfăcătoare, iar începând cu ziua de 16 martie va ieși deja la muncă.

În prezent, la Spitalul Clinic Republican, peste 50 de pacienți sunt conectați la aparatele de respirație artificială, dintre care 23 sunt intubați.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0