Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Cine trebuia să fie de fapt prima persoană vaccinată în Moldova

© Sputnik / Mihai CarausВ Молдове стартовала вакцинация врачей от коронавируса
В Молдове стартовала вакцинация врачей от коронавируса - Sputnik Moldova, 1920, 03.03.2021
Abonare
Prima persoană vaccinată în țara noastră urma să fie un alt medic decât Alexandru Botizatu. ”Secretul” a fost dezvăluit în studioul Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 3 mart – Sputnik. Primul medic vaccinat în cadrul campaniei de imunizare lansate pe 2 martie urma să fie Victor Cojocaru, directorul Clinicii de Anestezie și Reanimare a Spitalului Clinic Republican, cel care a luptat în prima linie pentru a-i trata pe pacienții infectați de COVID-19.

Informația a fost confirmată în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal” chiar de către Alexandru Botizatu, șeful departamentului anestezie și terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican, prima persoană vaccinată din Moldova.

Amintim că renumitul medic Victor Cojocaru s-a contaminat și el cu noul coronavirus, fiind internat în stare gravă la spital.

”Acest drept binemeritat urma s-i revină profesorului Victor Cojocaru, cel care a fost cu adevărat pe parcursul unui an de zile ”straja” noastră, și rămâne în continuare, dar și a mii de pacienți. Și nu doar din unitatea noastră, ci și din alte spitale, din oraș, din centrele raionale, care au terapie intensivă și se consultau zilnic cu domnul profesor în ceea ce ține de tratament”, a precizat Botizat.

El a menționat că, deși este în tratament, Cojocaru continuă să dirijeze procesul si să le ofere consultații colegilor săi.

В Молдове стартовала вакцинация врачей от коронавируса - Sputnik Moldova, 1920, 03.03.2021
Societate
Video: Cum se simte după 24 de ore prima persoană vaccinată împotriva COVID

Participanții la emisiune i-au dorit profesorului Cojocaru sănătate și întremare grabnică în momentul în care trece și el prin această experiență dramatică a COVID-ului.

Anterior, fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, a declarat pentru Sputnik Moldova că Victor Cojocaru este un medic care a salvat mii de oameni în Afganistan, în catastrofe din fosta URSS. În ultimul an a fost elementul cheie în organizarea nemijlocită și tratarea pacienților infectați cu COVID-19 din Republica Moldova și a pus bazele unor metode noi de tratament la acest capitol.

"Preferăm un alt vaccin" – de ce unii medici din Moldova refuză să se vaccineze>>>

Victor Cojocaru a fost inițiatorul tratamentului cu plasmă celor care au fost bolnavi de coronavirus.

Pe 21 iunie 2020, reputatului medic i-a fost acordat de către președintele țării de atunci, Igor Dodon, Ordinul Republicii. Înalta distincție i-a fost acordată pentru muncă îndelungată și prodigioasă în domeniul ocrotirii sănătății, contribuție substanțială la implementarea formelor și metodelor avansate de tratament și pentru dăruirea și abnegația manifestate în actul medical.

Vaccin  - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2021
Când va putea fi oprit lanțul infectărilor: Declarația șefului de la Urgență - Video

Amintim că în cadrul campaniei de imunizare lansate în Moldova vor fi vaccinați mai întâi cei care lucrează nemijlocit în cadrul secțiilor de reanimare, anestezie și de terapie intensivă, precum și personalul din cadrul secțiilor cu profil COVID-19 din spitale. Ulterior va fi vaccinat întreg personalul medical din instituțiile spitalicești, a precizat anterior Ministerul Sănătății.

Campania a început cu vaccinarea lucrătorilor medicali de la Spitalul Clinic Republican, iar apoi vor fi imunizați angajați ai Institutului de Medicină Urgentă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0