Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Greșeală de neiertat: Parlamentul l-a declarat mort pe Spiridon Vangheli, deși e în viață

© Photo : Calea Ferată a MoldoveiSpiridon Vangheli împreună cu copii din Capitală
Spiridon Vangheli împreună cu copii din Capitală - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2021
Abonare
Tatăl lui Guguță trăiește. Informația despre decesul lui Spiridon Vangheli a fost dezmințită de Spitalul Clinic Republican.

CHIȘINĂU, 12 mart - Sputnik. Greșeală de neiertat comisă de președintele Parlamentului și deputații moldoveni. Aceștia l-au declarat mort pe tatăl lui „Guguță”, Spiridon Vangheli.

Nicolae Dabija - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2021
Societate
A murit Nicolae Dabija: Era bolnav de COVID-19

Zinaida Greceanîi a anunțat „cu mare regret că a decedat marele Spiridon Vangheli”, fără să verifice informația. Mai mult, deputații au ținut un minut de regulegere în plenul Parlamentului. Ulterior, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a cerut ca informația să fie verificată.

„Vă rog mult în cazul domnului Spiridon Vangheli să verificăm oficial informația la Ministerul Sănătății. Sper foarte mult că noi am greșit și Spiridon Vangheli este în viață”, a precizat Sergiu Litvinenco. 

Ca reacție, președintele Parlamentului s-a rugat pentru viața celebrului scriitor Spiridon Vangheli. 

„Doamne Dumnezeule! Dă Doamne să fie viu și să trăiască mulți ani înainte”, a declarat Greceanîi. 

Abia după, președintele Parlamentului a cerut să fie verificată informația la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Ulterior, secretarul de stat în cadrul MSMPS, Tatiana Zatîc a declarat că Spiridon Vangheli trăiește, iar starea lui de sănătate s-a ameliorat. 

„Vin cu o noutate îmbucurătoare. Spiridon Vangheli este viu. Este transferat din secția de terapie intensivă în departament la doamna Zinaida Alexa. Starea de sănătate este monitorizată în permanență”, a precizat Zatîc.

Ca reacție, Zinaida Greceanîi a cerut să fie sancționați cei care răspândesc știri false. Sputnik Moldova a difuzat știrea în baza anunțului Parlamentului considerând Legislativul o sursă oficială. Contactată de Sputnik Moldova, purtărul de cuvânt al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Marina Zibliuc la fel a infirmat informația despre decesul lui Spiridon Vangheli. 

„Infirmăm știrea despre decesul domnului Spiridon Vangheli. Dumnealui se află la moment în Departamentul COVID-19, starea d-lui este de gravitate medie, stabilă. Acesta nu necesită respirație asistată”, a comunicat Zibliuc.

Церковная свеча - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2021
Societate
S-a stins din viață unul dintre cei mai faimoși crainici din Moldova

Parlamentul nu a venit deocamdată cu scuze pentru greșeala comisă. 

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi, astăzi raionul Râşcani. După absolvirea Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă”, astăzi Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, a lucrat profesor şcolar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldoveneasca” şi „Lumina”.

A debutat în 1962 cu placheta „În ţara fluturilor”, urmată de mai multe volume: „Soarele”, „Pe lume”, „Băieţelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguţă”, „Ministrul bunelului”, „Guguţă - căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Tatăl lui Guguţă când era mic” ş.a. Eroul său, Guguță, este îndrăgit atât de micul cititor, cât și de cel matur. Cărțile sale ”Isprăvile lui Guguță” și ”Steaua lui Ciuboțel” au fost traduse în zeci de limbi, printre care: engleză, franceză, germană, cehă, slovacă, japoneză, chineză, armeană, finlandeză, hindi, înregistrând tiraje de milioane de exemplare.  

A tradus din poezia universală pentru copii: ”Iepurașul albastru” (1968), ”Fetița din Hiroșima” (1981), ”Peter Pan și Wendy” de James Barrie ((1975, 1988) și ”Pepi Cioraplung” de Astrid Lindgren (1973, 1984). Spiridon Vangheli este unul dintre coautorii ”Abecedarului” (1970, 1990). În 2006 a realizat un proiect de proporții ”Carte de citire și gândire” pentru clasele I-IV în patru volume. Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internaţională de Onoare „Andersen”, cu Ordinul Republicii, medalia „Mihai Eminescu”, cu Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, cu titlul de Maestru al artei şi cu cel de Scriitor al poporului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0