Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Achiziții în regim de urgență: Iată cum va fi procurat vaccinul împotriva COVID

© Sputnik / Mihai CarausВ Молдове стартовала вакцинация врачей от коронавируса
В Молдове стартовала вакцинация врачей от коронавируса - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Abonare
Republica Moldova ar putea procura în curând mai multe doze de vaccin împotriva noului coronavirus. Comisia economie, buget și finanțe susține proiectul deputaților care vizează achiziționarea cât mai urgentă a serului. 

CHIȘINĂU 11 mart - Sputnik. Membrii Biroului permanent al Parlamentului au venit cu un proiect de lege care reglementează modalitatea de procurare rapidă a dozelor de vaccin împotriva COVID-19. Inițiativa a fost susținută în cadrul ședinței de joi a Comisiei economie, buget și finanțe proiectul și a fost inclusă în ordinea de zi a ședinței plenare de vineri a Parlamentului.

Vaccin  - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Societate
Decis: Câți bani a alocat Guvernul pentru procurarea vaccinului

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe Petru Burduja a menționat a declarat că în cazul în care achizițiile vor fi făcute prin procedură ordinară, va fi tergiversat procesul de imunizare a populației. Astfel, este binevenit acest proiect care permite procurarea vaccinului în regim de urgență, ținând cont că obiectivul autorităților este de a imuniza 70 la sută din populație. 

”Timpul ne cere să fim responsabili și să ne asumăm decizii rapide, ceea ce așteaptă cetățenii”, a declarat deputatul Petru Burduja. 

Proiectul presupune modificarea Legii cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și a unor acte normative și reglementează procedura de procurare a dozelor de vaccin cu derogare de la prevederile Legii privind achizițiile publice. În acest context, s-a propus stabilirea perioadei cuprinse între data publicării anunțului de participare în Buletinul achizițiilor publice și data-limită de depunere a ofertelor de cel puțin 10 zile pentru procedura de licitație deschisă sau licitație restrânsă.

Totodată, în cazuri de extremă urgență, este prevăzută atribuirea contractelor de achiziții publice privind achiziționarea vaccinurilor prin utilizarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare. De asemenea, este stipulată plata în avans pentru achizițiile publice privind procurarea vaccinurilor.

Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2021
Societate
Pacienții cu COVID nu mai au loc în spitale: Autoritățile impun restricții drastice

Serviciul de presă a Parlamentului a precizat că pentru procurarea unui milion de doze de vaccin sunt preconizate 137 de milioane de lei, bani care ar urma să fie alocați din Fondul de rezervă al Guvernului, fondurile Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală și mijloacele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Precizăm că joi Guvernul în exercițiu a alocat 60 de milioane de lei pentru procurarea serului împotriva noului coronavirus. Banii sunt preconizați pentru procurarea a peste 338 de mii de doze, ceea ce constituie circa 24,4% din necesarul de 1 386 115 doze.

Conform estimărilor efectuate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, pentru atingerea țintei de 70 la sută din populație vaccinată sunt necesare 4 851 403 doze. Luând în considerare că 1 386 115 doze (pentru 20% populație) vor fi obținute gratuit prin platforma COVAX, 2 079 173 doze (pentru 30% populație) vor fi procurate prin prin intermediul COVAX la preț preferențial, iar restul 1 386 115 doze (pentru 20% populație) trebuie procurate de către stat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0