Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Decis: Câți bani a alocat Guvernul pentru procurarea vaccinului

Vaccin  - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Abonare
Guvernul va aloca 60 de milioane de lei pentru procurare vaccinului împotriva COVID-19. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de cabinetul de miniștri în exercițiu.

CHIȘINĂU, 11 mart – Sputnik. Guvernul în exercițiu s-a întrunit astăzi în ședință și a decis alocarea mijloacelor financiare destinate pentru procurarea vaccinului împotriva COVID-19. În total, au fost alocate 60 de milioane de lei Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru procurarea vaccinului. Prin proiectul respectiv se propune alocarea mijloacelor financiare pentru procurarea parțială a necesarului de doze de anti-COVID-19.

Пирожное в виде вакцины в кафе в Праге, Чехия - Sputnik Moldova, 1920, 06.03.2021
Mai întâi „vaccin”, apoi „coronavirus”: prăjituri noi într-o cafenea cehească
"Sub aspect financiar, cheltuielile pentru realizarea prezentei hotărâri vor constitui 60 000,0 mii de lei pentru 338 600 doze (preț estimativ 10 dolari), ceea ce constituie circa 24,4% din necesarul de 1 386 115 doze. Conform estimărilor efectuate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, pentru atingerea țintei de 70% populație vaccinată sunt necesare 4 851 403 doze. Luând în considerare că 1 386 115 doze (pentru 20% populație) vor fi obținute gratuit prin COVAX, 2 079 173 doze (pentru 30% populație) vor fi necesare de procurat prin COVAX la preț preferențial, restul 1 386 115 doze (pentru 20% populație) necesită a fi procurate de către țară", se arată în documentul Guvernului. 

Miercuri, Aureliu Ciocoi s-a adresat Parlamentului cu solicitarea de a permite Guvernului în exercițiu să procure vaccinuri anti-coronavirus, cu derogare de la Legea privind achizițiile publice, pentru a evita tergiversarea procesului de imunizare în masă a cetățenilor.

”Vă rog, din suflet să ne permiteți derogarea de la cadrul normativ pentru a negocia direct cu producătorii și a lansa cât mai curând procedura de procurare. Avem nevoie de prerogative suplimentare pentru a face față acestui val și a începe negocierile cu producătorii externi. Avem nevoie de colaborare strânsă cu Parlamentul în corpore, fără diferențiere pe criterii politice. Avem nevoie de implicare”, a declarat Aureliu Ciocoi.

Premierul interimar a spus că Guvernul a identificat în așa-numitul ”fond de imunizare” al Ministerului Sănătății și în fondurile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină suma de 137 de milioane de lei, bani suficienți pentru procurarea unui milion de doze de vaccinuri. El a dat asigurări că Moldova nu va favoriza niciun producător pentru ca populația să aibă posibilitatea să aleagă ce fel de vaccin să-și administreze. 

Vaccinare  - Sputnik Moldova, 1920, 05.03.2021
Politică
Igor Dodon a anunțat ce vaccin este gata să-și administreze
În context, deputații PSRM, ȘOR și cei de la grupul parlamentar PRO MOLDOVA, au anunțat că vor susține această inițiativă a Guvernului interimar. Totodată, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a accentuat că lansarea procesului de vaccinare în masă și realizarea tuturor procedurilor necesare în acest sens este de importanță vitală.

Pe 2 martie, în Republica Moldova a demarat campania de vaccinare împotriva noului coronavirus.

În cadrul campaniei de imunizare vor fi vaccinați mai întâi cei care lucrează nemijlocit în cadrul secțiilor de reanimare, anestezie și de terapie intensivă, precum și personalul din cadrul secțiilor cu profil COVID-19 din spitale.

Primele peste 21 de mii de doze de vaccin AstraZeneca împotriva noului coronavirus au ajuns în Republica Moldova pe 27 februarie, fiind oferite cu titlu gratuit de România. Iar pe 5 martie în țară au ajuns alte 14 400 de doze de vaccin împotriva COVID-19. Este vorba la fel de preparatul AstraZeneca (producător - Coreea de Sud).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0