Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Există riscul răspândirii mai multor tulpini de COVID în Moldova?

© Sputnik / OsmatescoNina Revenco
Nina Revenco - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Abonare
În ultimele săptămâni, Moldova înregistrează un număr record de cazuri noi de COVID-19. În același timp, și numărul celor ce manifestă forme severe, precum și cel al persoanelor decedate este în creștere. Specialiștii explică cauzele acestui fenomen îngrijorător.
Există riscul răspândirii mai multor tulpini de COVID în Moldova?

La un an de la declanșarea pandemiei, în fiecare zi în țara noastră sunt înregistrate peste 1500 cazuri noi de infectare cu COVID-19, iar peste 20 de persoane mor din cauza complicațiilor provocate de coronavirus.

В Молдове стартовала вакцинация врачей от коронавируса - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Societate
Ce spun autoritățile despre vaccinarea în clinicile private din Moldova
Șefa grupului național de experți creat de guvern pentru gestionarea vaccinării, Ninel Revenco, susține că unul dintre principalele motive ar fi mutațiile virusului. Astfel, explică specialistul, și evoluția maladiei s-a schimbat esențial. Dacă la începutul pandemiei erau înregistrate mai multe forme ușoare, în prezent mulți oameni manifestă o formă mai severă a bolii, inclusiv tinerii.

"Posibil că în Republica Moldova a pătruns tulpina din Marea Britanie, dar și alte tulpini precum cea din Africa de Sud sau poate chiar Brazilia sau California. Din cauza mutațiilor, virusul se manifestă mult mai agresiv", a declarat pentru Sputnik Ninel Rivenco.

Potrivit specialistului, în comparație cu virusul gripal, mutațiile coronavirusului sunt totuși mai lente. De aceea, singura speranță este că vaccinul anti-COVID va stopa răspândirea virusului în comunitate. În caz contrar, riscul răspândirii mai multor tulpini este destul de ridicat.

"Dacă procesul de vaccinare va fi lent și nu se vor imuniza persoanele care sunt eligibile pentru imuno-profilaxie, dacă va continua procesul de migrație a populației și nu se vor respecta toate măsurile, atunci avem șansa să ne pomenim cu un mix de tulpini în țara noastră", a explicat Revenco.  

Menționăm că în data de 11 martie se împlinește un an de când Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial Pandemie de Coronavirus. La acea vreme, în Moldova erau doar 3 persoane infectate și se estima ca numărul total de infectări poate ajunge la 30 mii. În realitate avem aproape 200 mii de persoane infectate, peste patru mii de decese și circa 20 de mii de cazuri active.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0