Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce spun autoritățile despre vaccinarea în clinicile private din Moldova

© Sputnik / Mihai CarausВ Молдове стартовала вакцинация врачей от коронавируса
В Молдове стартовала вакцинация врачей от коронавируса - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Abonare
Cetățenii ar fi bine să accepte recomandările autorităților și să se vaccineze împotriva coronavirusului. Aceasta e părerea specialiștilor din cadrul grupului național de experți creat de Guvern pentru gestionarea vaccinării.

CHIȘINĂU, 11 mart - Sputnik. Cetățenii ar fi bine să accepte recomandările autorităților și să se vaccineze împotriva coronavirusului. Aceasta e părerea specialiștilor din cadrul grupului național de experți creat de Guvern pentru gestionarea vaccinării.

Tatiana Zatîc - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Societate
Zatîc: Clinicile private pot vaccina populația cu Sputnik V
 „Când vom avea 14 miliarde de doze de vaccin disponibile în toată lumea, atunci ne-am putea permite să alegem vaccinul cu care ne vaccinăm”. Declarația a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de șefa grupului național de experți pentru gestionarea vaccinării, Ninel Revenco. 

„Atunci când dozele de vaccin sunt limitate și tu ai posibilitatea și șansa să te vaccinezi astăzi, dar să aștepți că poate cândva va fi adus alt vaccin, asta dă dovadă de lipsă de responsabilitate față de propria persoană. Asta mărește și riscul de infectare și chiar reinfectare cu o formă gravă de COVID-19. Cu cât mai repede ne vom vaccina, cu atât mai repede vom ieși din această pandemie”, a precizat Revenco. 

Oficialul spune că eficacitatea vaccinurilor care ajung în țară de pe Platforma COVAX sau de la donatori a fost testată, iar informație despre fiecare vaccin este foarte multă.

Întrebată cine ar putea reglementa prețul vaccinului în cazul în care acesta va fi achiziționat și oferit pentru imunizare de clinicile private, Revenco a declarat că statul și-a asumat responsabilitatea să imunizeze 70% din populație absolut gratuit, astfel nu se poate vorbi în momentul de față despre prețurile vaccinării la clinicile private.

Ninel Revenco spune că prețul pentru un vaccin AstraZeneca variază între 1-7 dolari, iar pentru un vaccin Pfizer - aproximativ 20 de dolari. Dar Republica Moldova a aderat la platforma COVAX de unde va primi vaccin gratuit pentru vaccinarea a 20% din populație, iar alte 30% din doze le va putea procura la prețuri negociabile și preferențiale. 

Precizăm că secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că nu există niciun impediment pentru clinicile private din Republica Moldova să utilizeze vaccinul împotriva COVID-19, mai ales dacă acesta este disponibil. Ea s-a referit în special la vaccinul rusesc „Sputnik V”, care ar putea fi utilizat de clinicile private pentru vaccinarea populației contra cost. Oficialul a precizat că membrii Consiliului Național de Imunizare au recomandat utilizarea vaccinului „Sputnik V”, care în acest moment este în lista de așteptare a OMS. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0