Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ne va afecta pe toți: Carnea de pasăre se va scumpi

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaCarne de găină
Carne de găină - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2021
Abonare
Carnea de pasăre ar putea să se scumpească, asta spun fermierii. Potrivit acestora, cheltuielile pentru întreținerea păsărilor sunt mari în acest an din cauza prețurilor la cereale care au crescut considerabil în urma secetei.

CHIȘINĂU, 10 mart - Sputnik. Din cauza secetei din anul trecut, recolta de cereale s-au redus considerabil, fapt care a influențat și asupra prețurilor. Cel mai mult sunt afectați crescătorii de păsări.

Diana Crudu - Sputnik Moldova, 1920, 27.02.2021
Cresc prețurile la produse alimentare: Ce categorii sunt vizate?

Președintele Asociației Patronale a Avicultorilor din Moldova, Eugeniu Voinițchi, a precizat pentru Spuntik Moldova că prețurile la carnea de pasare ar trebui să crească, întrucât costurile pentru întreținerea fermelor s-a majorat cu cel puțin 30% în comparație cu anul 2020. 

”În comparație cu februarie 2020, kilogramul de porumb care costa 2 lei și 60 de bani, acum este de 4 lei și 80 de bani, adică s-a scumpit cu 100%. Totodată, șrotul de soia care costa 8 lei și 60 de bani, acum se vinde cu 13 lei și 80 de bani, adică cu 50 la sută mai mult. Mai mult, și premixurile pentru pui, care sunt importate din UE, acum sunt mai scumpe cu 15 % din cauza cursului valutar care a crescut. Iar furajele s-au majorat cu 40-50 la sută. Astfel, 70% din prețul final al producției finite este influențat de costul de producție, care potrivit calculelor s-a majorat cu 30 la sută în 2021, față de 2020. Asta înseamnă că fermierii lucrează în minus”, a precizat Eugeniu Voinițchi, președintele Asociației Patronale a Avicultorilor din Moldova.

Eugeniu Voinițchi a declarat că încă nu se cunoaște clar când vor crește prețurile la carne, întrucât acest proces este influențat și de alți factori. 

000 - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2020
Renunțarea la carne: Savanții spun care ar putea fi consecințele
”Prețul la carne este influențat de costul de producție și cererea pe piața internă. Din cauza pandemiei, consumul a scăzut pentru că școlile nu mai activează în același regim, grădinițele și alte instituții și în general oamenii cumpără mai puțin, iar un alt factor este importul de carne din Ucraina, care la fel influențează asupra prețurilor de pe piața internă. Precizez că cel mai mare producător de carne de pasăre din Moldova a redus în 2020 cu 50% cantitatea de producție, iar câteva fabrici mai mici și-au sistat activitatea și doar cei care au contracte încheiate mai continuă să activeze”, a spus Eugeniu Voinițchi, președintele Asociației Patronale a Avicultorilor din Moldova.

În același timp, Diana Crudu, reprezentantul Federaţiei Naţionale a Fermierilor a declarat pentru Spuntik Moldova că deja prețurile la carnea de pasăre au început să crească, iar producătorii riscă să rămână în următoarea perioadă fără cereale. 

”Din cauza secetei, în mai multe raioane ale țării recolta de cereale a fost compromisă 100%, iar acum producătorii de carne de pasăre bat alarma. Din păcate, autoritățile își trag plapuma peste cap și se fac că nu există aceste probleme, dar și antreprenorii au înțeles că sunt pe cont propriu și nu mai așteaptă de la nimeni niciun ajutor și nu mai au nicio speranță. Dacă vă uitați în magazine, veți vedea deja prețuri mai mari. Costurile sunt influențate și de prețurile la petrol, dar și de alți factori, iar creșterile acestea în lanț bat în consumatorii finali”, a declarat Diana Crudu,  reprezentant al Federaţiei Naţionale a Fermierilor.

Solicitată pentru o reacție de către Spunik Moldova, șefa Serviciul informare și comunicare cu mass-media, Ecaterina Grigorean, din cadrul Ministerului Agriculturii, a declarat că producătorii de carnea nu au depus o sesizare oficială precum că intenționează să majoreze prețurile la carnea de pasăre. În același timp, Ecaterina Grigorean a precizat că, în contextul majorării prețurilor la furaje, era de așteptat ca fermierii să crească prețul la carne, dar Ministerul Agriculturii nu poate interveni ca să oprească o asemenea inițiativă. Cât ține de stocurile de furaje, reprezentanții ministerului nu ar fi fost informați că sunt pe sfârșite. 

© Photo : Facebook / Î.M "Piaţa Centrală"Prețurile la carnea de pasăre
Ne va afecta pe toți: Carnea de pasăre se va scumpi - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2021
Prețurile la carnea de pasăre

În prezent, la Piața Centrală din Capitală, un kilogram de piept de pui costă între 56 și 63 de lei, pulpa - 53 de lei, gambele se vând cu 48 de lei kilogramul, iar aripile - cu 45 de lei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0