Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce spune Candu despre o posibilă modificare a Constituției în contextul crizei politice

© Sputnik / OsmatescoAndrian Candu
Andrian Candu - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2021
Abonare
Liderul grupului parlamentar „Pro Moldova”, Adrian Candu, nu exclude o posibilă modificare a Constituției în contextul crizei politice pentru a evita pe viitor confruntări instituționale.
Ce spune Candu despre o posibilă modificare a Constituției în contextul crizei politice

Despre o soluție juridică la rezolvarea crizei politice a vorbit și liderul PSRM, Igor Dodon. El a declarat că, în cazul în care criza politică se va agrava, Parlamentul ar putea iniția un proiect de modificare a Constituției în partea ce ține de atribuțiile șefului statului, iar în toamnă să fie finalizate procedurile.

Diana Crudu - Sputnik Moldova, 1920, 09.03.2021
Societate
Ce spune un producător de struguri despre scandalul din supermarket

Deputatul Adrian Candu nu exclude o discuție în Parlament pe subiectul amendării textului constituțional, tocmai pentru a evita pe viitor situații de criză în care se află, la ora actuală, actorii politici. Deputatul de la „Pro Moldova” mai spune că ar putea să existe o discuție cu fracțiunile parlamentare pe acest subiect desigur cu respectarea tuturor normelor prevăzute de legislație.

„Cert este că, la ora actuală, Constituția nu răspunde la unele întrebări legate de situațiile conflictuale care apar între anumite instituții ale statului, iar răspunsurile la aceste întrebări le putem găsi în experiența altor state, în practica internațională. Constituția este un text viu care poate fi îmbunătățit și cred că acest lucru trebuie să se întâmple în contextul unei inițiative legislative, doar că această inițiativă va trebui să parcurgă toate etapele de modificare a textului constituțional cu cele 6 luni la CCM, avizele necesare. Vom purta discuții cu colegii din toate fracțiunile și grupurile parlamentare privind această inițiativă. Nu exclud o astfel de discuție de îmbunătățire a textului constituțional ca să nu mai ajungem pe viitor la astfel de crize sau situații de genul în care ne aflăm acum, când avem o confruntare instituțională”, a precizat Adrian Candu.

Supermarket  - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2021
Societate
Fermier: Supermarketurile își bat joc de producătorii autohtoni

Mai mulți experți consideră că în actualul Parlament ar există o masa critică de deputați care ar putea sprijini modificarea Legii Supreme în vederea diminuării unor atribuții ale Șefului Statului.

 Proiectele de legi constituţionale sunt adoptate de către Parlament cu votul a două treimi din deputaţii aleşi. Ele sunt prezentate Parlamentului numai împreună cu avizul Curţii Constituţionale. Legislativul este în drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituţiei după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei corespunzătoare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0