Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Poliția de Frontieră: De câte teste COVID ai nevoie ca să ieși din țară și apoi să revii

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCUVama Sculeni
Vama Sculeni - Sputnik Moldova, 1920, 08.03.2021
Abonare
Acum câteva zile au intrat în vigoare noi reguli de traversare a frontierei - cetățenii trebuie să prezinte la vamă testul negativ la COVID, altfel sunt plasați în carantină, chiar dacă vin din zone verzi. De câte teste avem nevoie ca să putem călători ?

CHIȘINĂU, 8 mart - Sputnik. Mulți cetățeni sunt nedumeriți de noile reguli de traversare a hotarului - din 5 martie ei trebuie să prezinte la intrarea în țară testul negativ la COVID-19, asta chiar dacă revin din țări incluse în zona verde - cu risc epidemiologic scăzut.

Vama Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2021
Societate
Decis! Vom putea intra în țară doar cu testul negativ la COVID-19
În caz contrar - sunt plasați în carantină. Îi poate scuti de izolare și certificatul care atestă faptul că a fost vaccinat împotriva coronavirusului. 

„Persoanele care nu vor să stea în autoizolare timp de 14 zile, trebuie să prezinte la frontieră de stat testul negativ la COVID-19, făcut cu 72 de ore înainte de trecerea frontierei sau să prezinte certificatul care confirmă că și-a administrat vaccinul împotriva coronaviruslui. În același timp, cei care nu dețin unul din cele două certificate și aleg să stea în carantină 14 zile, dacă au nevoie să plece din țară ulterior, după zece zile au posibilitatea să facă testul anti-COVID și să iasă din carantină cu patru zile mai devreme, evident dacă rezultatul este negativ. Astfel, nu va fi amendat la frontieră”, a precizat anterior pentru Sputnik Moldova ofițerul de presă al Poliției de Frontieră Raisa Novițchi.

Dar cum trebuie să procedăm dacă mergem, de exemplu, în Ucraina, unde tot se solicită prezentarea testului negativ la COVID-19, și dorim să revenim în țară peste câteva zile? Avem nevoie de două teste - unul făcut în Moldova și altul în Ucraina - sau este suficient unul singur?

Poliția de Frontieră precizează că totul depinde de durata aflării noastre peste hotare. Dacă cetățeanul reușește să iasă și să revină în țară în decurs de 72 de ore de la emiterea testului negativ la COVID-19, atunci este suficient un singur test - cel făcut în Republica Moldova înainte de plecare.

Sputnik V - Sputnik Moldova, 1920, 08.03.2021
Rusia
Rusia și OMS au discutat despre utilizarea vaccinului rusesc Sputnik V
Dacă însă călătoria durează mai mult - atunci fie este nevoie de încă un test, făcut în țara în care ați călătorit, fie veți fi plasat în carantină la întoarcere.

Potrivit deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, nu trebuie să prezinte teste copiii până la 5 ani, conducătorii auto ale vehiculelor rutiere de transport marfar şi ale vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost, echipajele şi personalul de deservire a aeronavelor, navelor şi brigăzile şi personalul de deservire a garniturilor de tren, membrii delegațiilor, lucrătorii transfrontalieri, pasagerii în tranzit, dar și cei care au act confirmativ de administrare a vaccinului. 

De precizat că în Republica Moldova, în prezent, sunt vaccinați anti-COVID-19 doar angajații din sistemul medical.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0