CHIȘINĂU, 5 mart - Sputnik. La câteva luni de când Maia Sandu a ajuns în fruntea statului, găgăuzii sunt nedumeriți de poziția președintelui față de regiunea autonomă. Ei așteaptă de la noul șef de stat niște răspunsuri la întrebările fundamentale care-i macină în relația Chișinău-Comrat. Declarația a fost făcută de către purtătorul de cuvânt al bașcanului Irina Vlah Andrei Vedutenko pentru Spuntik Moldova.
„Sandu este de câteva luni președinte, dar din păcate până în prezent nu am auzit poziția ei și a echipei sale în legătură cu chestiunile fundamentale ce se referă la autonomie. Nu știm în ce mod vede ea procesul de împărțire a competențelor între centru și regiune. Noi, conducerea Găgăuziei și locuitorii ei, suntem sincer cointeresați să aflăm poziția șefului statului în chestiuni care au pentru noi, găgăuzii, o mare importanță”, a declarat Vedutenko pentru Sputnik Moldova.
Găgăuzii sunt nemulțumiți de faptul că guvernatorul autonomiei a fost exclus din componența Consiliului Suprem de Securitate în ianuarie și își doresc ca vocea lor să fie auzită și în această structură.
„Nu ni s-a prezentat nicio explicație. Bașcanul nu a primit nicio scrisoare oficială din partea Președinției. Irina Vlah a fost membru al Consiliului Suprem de Securitate chiar și atunci când era președinte Nicolae Timofti, la fel cum a fost membru CSS și predecesorul său Mihail Formuzal în timpul mandatului lui Voronin”, a mai spus Vedutenko.
Președinția a precizat că bașcanul Irina Vlah nu mai este membru din oficiu al CSS, dar va fi invitat la ședințele Consiliului atunci când vor fi examinate subiecte ce vizează autonomia.
„Bașcanul Găgăuziei este membru al Guvernului prin statut. Acest fapt este fixat în legislația privind statutul Găgăuziei, care a fost aprobată de Parlament. Noi considerăm că opinia autonomiei găgăuze trebuie să fie auzită și în cadrul Consiliului Suprem de Securitate, nu doar în Guvern. Aceasta este opinia poporului găgăuz și opinia lui trebuie luată în calcul atunci când se adoptă anumite decizii la nivelul Consiliului Suprem de Securitate, pentru că aceste decizii vor influența direct Găgăuzia”, a declarat Vedutenko.
Amintim că decretul de constituire a noului Consiliu Suprem de Securitate a fost semnat pe 25 ianuarie de președintele Maia Sandu. Potrivit legii, din componența CSS fac parte deținătorii unor anumite funcții publice. În noua componență nu s-a mai regăsit bașcanul Găgăuziei, în schimb a fost completată cu 11 persoane noi din anturajul președintelui.
Anterior Irina Vlah a declarat că Maia Sandu face o greșeală ignorând conducerea și locuitorii autonomiei găgăuze, care nu au susținut-o la alegerile prezidențiale.
Bașcanul nu a fost invitat nici la inaugurarea Maiei Sandu.
„Toate aceste acțiuni și fapte sunt greșite, absolut greșite și nu sunt verificate. Dar nu vreau să le comentez. Din păcate, încă nu avem nicio relație. Nu există semnale din partea conducerii țării noastre. Deși suntem deschiși și gata să lucrăm", a spus Vlah.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova