Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum vede Dodon ieșirea din criza politică și de ce o compară pe Sandu cu Plahotniuc

© Sputnik / Mihai CarausIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 05.03.2021
Abonare
Fostul șef al statului consideră că criză politică fără precedent din țară este generată de instituția prezidențială și spune care sunt cele trei scenarii potrivit cărora ar putea să evolueze situația.

CHIȘINĂU, 5 mart – Sputnik.  Fostul președinte al Republicii Moldova, liderul PSRM Igor Dodon, est ferm convins că o soluție pentru această criză politică poate fi găsită doar în baza dialogului. Iar soluțiile pot fi diferite – sau anticipate, sau numirea unui guvern, sau păstrarea status quo-ului .

”În momentul de față, dialog între instituția prezidențială și Parlament nu există, instituția prezidențială s-a izolat. Prin urmare, ea nu respectă hotărârea Curții Constituționale care a spus foarte clar că este necesar dialogul dintre președinte și majoritatea parlamentară”, a afirmat Dodon în cadrul emisiunii sale săptămânale.

Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 04.03.2021
Ce spune Igor Dodon despre hotărârea Curții Constituționale
Referindu-se la consultările inițiate de Mai Sandu cu societatea civilă, liderul PSRM a spus că este ceva absolut nou pentru Republica Moldova, când soluția pentru ieșirea din criza politică nu este căutată de actorii politici, cu de societatea civilă, de ONG-euri, care nu au competențe pentru asta.

El a amintit că, pe timpuri, și Plahotniuc când  voia să-și promoveze vreo idee ”năstrușnică” iniția consultări cu societatea civilă loială. ”Ne întrebăm, ce s-a schimbat?”, a remarcat Dodon, subliniind că soluția pentru criza politică poate fi dată doar de actorii politici, de instituții – Președinție, Parlament, partide politice.

Ce spune cel mai mare jurnalist român despre Maia Sandu>>>

”Cu regret, noi nu avem un astfel de dialog”, a menționat el. Totodată, șeful socialiștilor a precizat că el este gata să discute cu toată lumea – cu partidele politice, cu președintele.

”Sunt gata să discut și cu doamna președinte, nu am niciun fel de obstacole în acest sens, niciun fel de frustrări”, a spus el.

În opinia sa, izolarea pe care a preferat-o Maia Sandu creează mari probleme pentru cetățeni, care sunt afectați de această criză politică.

Президентура РМ - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2021
Politică
Igor Dodon: Ambasadorii occidentali acceptă tacit derapajele Maiei Sandu

”Cu cât mai gravă va fi această criză politică, cu atât mai mare va fi responsabilitatea Președinției”, consideră Dodon.

El a reiterat că sunt trei scenarii posibile în această situație de criză:

Primul este dialogul între președinte și partidele politice, care s-ar putea finaliza sau cu numirea unui guvern, sau chiar cu alegeri anticipate

În cazul celui de-al doilea scenariu rămâne această situație incertă pentru doi ani, până la alegerile parlamentare ordinare din 2023, cu guvern interimar și președinte care se izolează de toată lumea. Nu este cel mai bun scenariu, dar situația ar putea fi totuși gestionată, a explicat președintele PSRM.

Igor Dodon a spus că Maia Sandu l-a „devorat” pe Filat, apoi pe Năstase>>>

Cel de al treilea scenariu presupune o soluție juridică – Curtea Constituțională ia o decizie prin care transmite competențele de la președinte către altă instituție sau se vine cu modificarea Constituției, a mai spus el.

”Evident că cineva mizează și pe un al patrulea scenariu, care ar fi revoluție, maidan, haos. Am văzut că la asta cheamă unii actori din afara Parlamentului, care speră că pe valul protestelor vor putea ajunge în Parlament. Ei poate nu înțeleg că vor fi utilizați în calitate de carne te tun de către Maia Sandu pentru ca ea să-și atingă obiectivul, dar asta rămâne pe seama lor”, consideră Dodon.

Totodată, în opinia lui, responsabilitatea pentru ceea ce s-ar putea întâmpla va rămâne pe seama președintelui și a susținătorilor ei.

”Eu cred că este cinic în condiții de pandemie, când spitalele sunt pline, când medicii se sufocă, să scoți lumea în stradă cu miile pentru a-ți satisfaci interesele politice înguste”, a conchis fostul președinte.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0