Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce spune Igor Dodon despre hotărârea Curții Constituționale

© Sputnik / Mihai CarausIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 04.03.2021
Abonare
Într-o postare pe pagina sa de Telegram, liderul PRSM, Igor Dodon, a salutat hotărârea de joi a Înaltei instanțe, remarcând că aceasta a pus-o la punct pe Maia Sandu.

CHIȘINĂU, 4 mart - Sputnik. "Curtea Constituțională a pus-o la punct din nou și nu i-a permis Maiei Sandu să încalce prevederile Constituției, să schimbe miniștri, să-i numească pe alții după propria voință, în condițiile de guvern interimar", a scris Igor Dodon pe Telegram, cu referire la hotărârea de joi Curții Constituționale, prin care Înalta Instanță a admis parțial sesizarea președintelui Maia Sandu, prin care a contestat unele prevederi ale Legii Guvernului.

Конституционный суд - Sputnik Moldova, 1920, 04.03.2021
Politică
Curtea a decis: Mai multe atribuții pentru guvernul interimar
Și anume, Curtea a recunoscut constituționale articolele 15 alineatul 2, litera e și alineatul 3, dar și articolul 23, alineatul 6, din Legea cu privire la Guvern, nr 136 din 7 iulie 2017, în partea care interzice Guvernului al cărui mandat a încetat să elibereze din funcție persoanele cu funcție de demnitate publică sau funcționari publici cu excepția cazurilor de imposibilitate obiectivă a persoanelor de a-și îndeplini atribuțiile.  
În același timp, Dodon a salutat decizia Curții în partea în care a declarat neconstituțional articolul 15, alineatul 2, litera E și alineatul 3, dar și articolul 23 al Legii cu privire la Guvern nr.136 din 7 iulie 2017 în partea care interzice guvernului al cărui mandat s-a încheiat să numească sau să propună pentru numire persoane în funcții de demnitate publică altele decât miniștrii ori în funcțiile publice.

"Hotărârea corectă a Curții Constituționale îi va permite guvernului interimar să numească în posturile vacante funcționari de nivelul 2 și 3: secretari de stat, șefi de departamente, agenții. Asta va permite să nu se ajungă la blocarea activității instituțiilor de stat", a declarat Dodon.

El a mai spus că aceasta este "este o decizie foarte corectă privind acordarea împuternicirilor suplimentare guvernului interimar în cazul decretării de către Parlament a stării de urgență", a declarat fostul șef de stat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0